ΤΟΠΙΚΑ

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των παραγωγών του Πηλίου ζήτησε ο Κ. Μαραβέγιας

να-ικανοποιηθούν-τα-αιτήματα-των-παρα-53174

Τα αιτήματα των παραγωγών του Ανατολικού Πηλίου έθεσε υπόψη της κυβέρνησης, από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αντικείμενο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

Ειδικότερα, ο κ. Μαραβέγιας μετέφερε τα αιτήματα όπως ακριβώς τα διατύπωσε η αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς με την οποία είχε συνάντηση, την περασμένη Δευτέρα, στο γραφείο του. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες παραγωγούς, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον το 30% – 40% θα μπορούσε να δοθεί στις αρχές του Φθινοπώρου, καθώς η φετινή παραγωγή μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση θα μειωθεί από τα διακόσια εκατομμύρια τόνους στα τρία εκατομμύρια τόνους.

Επίσης, έθεσε το αίτημα της προσαύξησης των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ όταν οι αποζημιώσεις αφορούν προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, διότι στο Πήλιο – όπως είπε – ο κλήρος είναι δυστυχώς μικρός και οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν μεγάλες παραγωγές. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή και στις συνέπειες που έχει στην αγροτική παραγωγή, επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας.

Μάλιστα, κατεβαίνοντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μαραβέγιας είχε ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, από τον οποίο ζήτησε μια απάντηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Ο κ. Βορίδης εξέφρασε τον σκεπτικισμό του, ωστόσο ο βουλευτής σε επικοινωνία που είχε αμέσως μετά με εκπρόσωπο του Συνεταιρισμού υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες.

Κατά την ομιλία του για το επίμαχο νομοσχέδιο, ο κ. Μαραβέγιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εποχιακής απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες. Όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σε ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο της χώρας, όπως είπε, το πρόβλημα διαθεσιμότητας εργατικών χεριών είναι έντονο ειδικά αυτή την εποχή. Είναι ιδιαίτερα θετικό, επομένως, να διευκολυνθεί η περιστασιακή εργασία εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιούν αγροτικές εργασίες χωρίς να επηρεάζεται η καταβολή της επιδότησης ανεργίας σε όλους αυτούς τους δικαιούχους.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, αποτελεί σημαντικό κίνητρο, τόσο για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, όσο και για την αύξηση της απασχόλησης. «Είναι μια ευκαιρία να καλύψουμε ελλείψεις σε εργάτες γης χωρίς να καταφύγουμε σε μαζικές μετακλήσεις ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες», τόνισε.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του επιστημονικού προσωπικού του ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι θα είναι πολλαπλά χρήσιμη, ιδιαιτέρως σε σχέση με τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις αποζημιώσεις. Οι παραγωγοί του Πηλίου, είπε ο κ. Μαραβέγιας, απαιτούν προϊόντα όπως τα μήλα να τύχουν αναθεώρησης σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις με βάση τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ, για να προσθέσει ότι «στόχος είναι να συμβαδίζουμε με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και τις ανάγκες του Έλληνα παραγωγού, ιδιαίτερα προϊόντων υψηλής ποιότητας. Ζητούμενα είναι τόσο η ευελιξία όσο και η αναλογιστική δικαιοσύνη στις αποζημιώσεις», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου