ΤΟΠΙΚΑ

Απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Ψάρευε πελάτες και από τον Βόλο

απάτη-στον-εοπυυ-ψάρευε-πελάτες-και-απ-531519

Στον Βόλο είχε απλώσει τα δίχτυα της προκειμένου να βρίσκει πελάτες η εγκληματική οργάνωση με τις ψευδείς συνταγογραφήσεις υγειονομικού υλικού σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, που εξάρθρωσε την Πέμπτη στην Αθήνα η Οικονομική Αστυνομία, ξεσκεπάζοντας απάτη με ζημία σε βάρος του δημοσίου ύψους 5 εκατ. ευρώ. Χθες ήρθαν στο φως διάλογοι μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, αποκαλυπτικοί της δράσης του κυκλώματος. Σε έναν από αυτούς φαίνεται ότι άτομο από τον Βόλο πούλησε πελάτες σε αρχηγικό μέλος.

Η οργάνωση εξασφάλιζε ΑΜΚΑ για τα παραποιημένα έγγραφα. Οι συνολικά 13 συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη, η λογίστρια και δυο γιατροί, αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή μετά την απολογία τους ενώπιον του ανακριτή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, ο διάλογος για «το παιδί από τον Βόλο» γίνεται μεταξύ ενός γιατρού και ενός αρχηγικού μέλους της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα η συνομιλία έχει ως εξής:

«-Γιατρός: Σου πουλήσανε πελάτες;

-Αρχηγικό μέλος: Τι;

-Γιατρός: Σου πουλήσανε πελάτες;

-Αρχηγικό μέλος: Βέβαια όταν ήρθε ο άλλος το παιδί από το Βόλο και πήρα πενήντα άτομα μαζεμένα.»

Πάντως, εκτός από κάποιες αναφορές που υπάρχουν στις καταγεγραμμένες συνομιλίες, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, κανένας από τους κατηγορούμενους και τα ονόματα που αναφέρονται στη δικογραφία δεν είναι από τον Βόλο και τη Μαγνησία.

Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται συνολικά 65 άτομα. Τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω γιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), και στη συνέχεια εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ με την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.

Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι ασφαλιζόμενοι, είτε συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Αλλες συνομιλίες

Σε άλλη περίπτωση που καταγράφει το ρεπορτάζ, αρχηγικό μέλος της σπείρας με τις «μαϊμού» συνταγογραφήσεις, «προειδοποιεί» γιατρό που υπέγραφε τις πλαστές βεβαιώσεις και έχει κληθεί από τις αρχές να καταθέσει ως μάρτυρας.

«Και επειδή συνεργάζεσαι ακόμα και επειδή είσαι άνθρωπος ακόμα δικός μας, ξέρεις ότι συνταγογραφήσεις έχουνε γίνει για εμάς, να το ξέρεις ότι οι ίδιες συνταγογραφήσεις έχουνε γίνει και από άλλους γιατρούς. Δηλαδή δεν είσαι η μοναδική συνταγογράφος για τις συνταγογραφήσεις αυτές τις οποίες έχω πάρει εγώ είκοσι πελάτες από την ….., είκοσι από την ..… και πενήντα από την . ……», είπε το αρχηγικό μέλος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Μεταξύ των συνομιλιών που καίνε μέλος της οργάνωσης φαίνεται να δίνει οδηγίες σε έναν άνδρα σχετικά με το πώς να διαχειριστεί ενδεχόμενο τηλέφωνο από τον ΕΟΠΥΥ.

-«Ωραία, άκουσε με λίγο και να το θυμάσαι και εσύ, αν πάρουν τηλέφωνο από τον ΕΟΠΥΥ, ΕΟΔΥ δεν ξέρω από πού στο διάλο μπορεί να πάρουν τηλέφωνο και το σηκώσεις εσύ το σταθερό και σε ρωτήσουνε, ναι είμαστε από το κράτος από κάποια υπηρεσία του κράτους. (…) Αν έχετε οξυγόνο και τέτοια, γιατί έχουμε γράψει και σε σένα και στη μάνα. (…) Εσύ θα πεις εκείνη την ώρα «ναι ναι ναι αλλά δεν μπορώ να σας μιλήσω τώρα πάρτε με αργότερα. Και κλείστους το τηλέφωνο και με παίρνεις τηλέφωνο επί τόπου». Αλλοι διάλογοι αποκαλύπτουν τα διαφορετικά ποσά που φέρεται να έπαιρναν οι συνολικά 54 γιατροί που εμπλέκονται στην υπόθεση:

«-Αγνωστος άνδρας: Και πόσα παίρνει ο γιατρός;

-Μέλος οργάνωσης: Εκατόν πενήντα ευρώ.

-Αγνωστος άνδρας: Εκατόν πενήντα ευρώ.

Μέλος οργάνωσης: Εκατό – εκατόν πενήντα αναλόγως πόσο θα το δώσεις.

-Αγνωστος άνδρας: Ναι για τον νεφελοποιητή παίρνει είκοσι;

-Μέλος οργάνωσης: Ναι είκοσι ναι».

Σε διαφορετική καταγεγραμμένη συνομιλία μέλος της σπείρας αναφέρει: «Εσύ τώρα τους πνευμονολόγους ας πούμε ξέρεις, ξέρουμε πως θα τους προσεγγίσουμε γιατί είναι καθαρά για το οξυγόνο και σιπαπ και τα λοιπά. Ναι, το ίδιο προσεγγίζετε και το παθολόγο. Ακριβώς. Ναι. Απλά του λες ότι θα παίρνει 30 ευρώ και δεν θα πάρει 50, εννοείται…» «Καλά μου ‘χουν κοπεί τα πόδια μου τώρα», λέει σε τηλεφωνική συνομιλία αρχηγικό μέλος της οργάνωσης όταν η λογίστρια τον ενημερώνει ότι άνδρας «κλήθηκε από την αστυνομία για να δώσει κατάθεση για κάτι συνταγογραφήσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου