ΤΟΠΙΚΑ

«Το μέλλον είναι το κόσμημά μας»

το-μέλλον-είναι-το-κόσμημά-μας-531271

Συμμετοχή του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου σε πρόγραμμα Erasmus – Σπουδαστές συμμετέχουν με δημιουργίες τους σε περιοδεύουσα πανευρωπαϊκή έκθεση

«Το μέλλον είναι το κόσμημά μας» είναι το πρόγραμμα Erasmus, στο οποίο συμμετέχει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το ΙΙΕΚ το Δήμου Βόλου.

Το πρόγραμμα συγκεντρώνει έξι σχολές εταίρους γύρω από ένα κοινό αντικείμενο, τη δημιουργία κοσμημάτων, των οποίων η πολιτιστική κληρονομιά και η επαγγελματική ιστορία είναι διαφορετικές. Ετσι το πρόγραμμα καλύπτει την ανάγκη ανάδειξης της ποικιλομορφίας στον χώρο του κοσμήματος, ώστε αυτές οι ιδιαίτερες τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης να καταστούν πόροι κοινού πλούτου και μαθησιακών ευκαιριών, με αποτέλεσμα την απόκτηση νέων γνώσεων και τεχνικών για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των σπουδαστών στον χώρο του κοσμήματος.

Το πρόγραμμα εργασίας κατά τη διάρκεια των τριών ετών σχετίζεται με τέσσερις τύπους δραστηριοτήτων για τη μεθοδολογία υλοποίησης και διαχείρισης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, την έρευνα, την κατασκευή κοσμημάτων, τη δημιουργία καταλόγου και τις εκθέσεις για την προβολή του έργου των σπουδαστών.

Το πρόγραμμα παρέχει κινητικότητα κατάρτισης για σπουδαστές, η προστιθέμενη αξία των οποίων σχετίζεται με τους πόρους που παρέχονται από κάθε εταίρο και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, στο οποίο ανταλλάσσονται, μοιράζονται, συζητούνται και αναπτύσσονται νέες πρακτικές και τεχνικές για τη δημιουργία όχι μόνο πρωτότυπων κοσμημάτων, αλλά και μιας βιώσιμης επιχείρησης. Επιπρόσθετα και για να εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους, ο ιστότοπος http://thefutureisourjewel.wordpress.com και όλα τα αποτελέσματα θα παραμείνουν λειτουργικά μετά το κλείσιμο του έργου, ώστε να μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι εταίροι να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν ιδέες, να προτείνουν βελτιώσεις και να επικαιροποιούν καινοτόμες μεθόδους.

Φιλοξενία εταίρων

Το ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου επισκέφθηκαν από την 1 έως τις 5 Απριλίου δύο ευρωπαϊκές σχολές η FORAL από τη Valenza της Ιταλίας και οι σχολή τέχνης MOKUME από τη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια στην γεμμολογία με θέμα «Διαμάντι, θεωρία και πρακτική» , στην αργυροχρυσοχοΐα με θέματα τις τεχνικές συρματερή – filigree, σμάλτο, crochet, ψηφιδωτό με εφαρμογή στο κόσμημα και μακραμέ. Τα εργαστήρια ήταν καθημερινά, σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα τουλάχιστον οκτώ ωρών. Σπουδαστές και εκπαιδευτές επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, τους αρχαιολογικούς χώρους Σέσκλου και Διμηνίου, τη Μακρυνίτσα και ενθουσιάστηκαν με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Συμμετοχή σε περιοδεύουσα έκθεση

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+ το τμήμα κοσμήματος του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου συμμετέχει με 15 κοσμήματα στην 1η περιοδεύουσα πανευρωπαϊκή έκθεση, που αποτελείται αποκλειστικά από σπουδαστικές εργασίες με θέμα το «νερό». Η έκθεση ξεκίνησε στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιανουάριο, έχει παρουσιαστεί στο Πόρτο, στη Βαλέντσα της Ιταλίας και στη Θεσσαλονίκη, ενώ τον Μάιο θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο και θα καταλήξει στον Βόλο τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των ειδικοτήτων του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου, διαδικασία που οδηγεί στην προσομοίωση της επαγγελματικής εμπειρίας, μέσα από τις εργασίες που αναλαμβάνουν οι σπουδαστές σε αληθινό χρόνο.

Ετσι οι γραφικές τέχνες δημιούργησαν την αφίσα της συνάντησης, οι ζαχαροπλάστες και το τμήμα των τουριστικών ανέλαβαν τα κεράσματα και την οργάνωση των coffee breaks, το τμήμα μαγειρικής οργάνωσε ένα γεύμα κέρασμα με τοπικά παραδοσιακά πιάτα, ενώ το τμήμα συντήρησης οργάνωσε το σεμινάριο στο ψηφιδωτό.

Η διεύθυνση ευχαριστεί όλους τους εκπαιδευτές των τμημάτων που συμμετείχαν στις δράσεις και τον Χρήστο Δρακάτο diamond grader HRD, απόφοιτο του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου, σημερινού επαγγελματία του χώρου, που συμμετείχε στο σεμινάριο της γεμμολογίας με την εκπαιδεύτρια του τμήματος κοσμήματος Λέτα Αργυράκου.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και νόμιμη εκπρόσωπος του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου Σοφία Χάλαρη και η Δημοτική Αρχή Βόλου ενισχύουν και προωθούν αντίστοιχες ευρωπαϊκές δράσεις, τα οφέλη των οποίων μέσω των προγραμμάτων Εrasmus+ δεν σταματούν με την αποφοίτηση των σπουδαστών, αλλά συνεχίζονται και στη μετέπειτα πορεία τους στην αγορά εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου