ΤΟΠΙΚΑ

Αντίθετες απόψεις για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ

αντίθετες-απόψεις-για-την-καύση-rdf-από-τ-531123

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την καύση RDF από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο, διατυπώθηκαν στην ενημερωτική συνάντηση που προκάλεσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, όπου το παρών έδωσαν δεκάδες πολίτες και φορείς. Την ίδια ώρα που στελέχη της Περιβαλλοντικής και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ καλούσαν τους πολίτες σε ξεσηκωμό ενάντια στην «καύση σκουπιδιών, που δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα με διοξίνες, φουράνια και πτητικό υδράργυρο», μηχανολόγος μηχανικός του ΑΠΘ, ειδικός στη θερμική επεξεργασία υλικών, διαμήνυε ότι η ΑΓΕΤ, είναι εφικτό μέσα από την τεχνολογία που υπάρχει, «να καίει όχι μόνο 100.000 τόνους RDF αλλά 1 εκατ. τόνους, χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον». Από νωρίς το μεσημέρι πάντως, με ανακοίνωσή της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ζητά από το υπουργείο ανάκληση του όρου καύσης RDF από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΑΓΕΤ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το μέλος της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Μάρκος Βαξεβανόπουλος, κάλεσε τους πολίτες σε κινητοποίηση, στα πρότυπα μιας δεκαετίας πριν, οπότε και η τοπική κοινωνία «πέτυχε να αποτρέψει την καύση ελαστικών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο».

Όπως ανέφερε, η καύση RDF εκλύει στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων ρύπους και επικαλέστηκε επιδημιολογικές μελέτες στη Δανία, όπου γίνεται καύση του συγκεκριμένου υλικού, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει αύξηση καρκινογενέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε το 2013, όταν η ΑΓΕΤ κατέθεσε τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την καύση εναλλακτικών υλικών στα οποία περιλαμβάνονταν χαρτί, γυαλί και πλαστικό που αποτελούν το RDF. Άφησε αιχμές κατά του Περιφερειακού Συμβουλίου, που γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης, και σημείωσε ότι κομβικό σημείο ήταν η ΑΕΠΟ (απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) του 2014 που έδινε το δικαίωμα στην ΑΓΕΤ για καύση 100.000 τ. RDF και 100.000 τ. άλλων εναλλακτικών υλικών. Το 2015 έγινε, όπως είπε ο κ. Βαξεβανόπουλος, εναλλακτική καύση 7.000 τ. RDF από την ΑΓΕΤ και ότι με την τελευταία τροποποίηση της ΑΕΠΟ (που αφορά στον τρόπο μεταφοράς του RDF όχι μόνο με φορτηγά αλλά και με πλοία) άνοιξε ο δρόμος για την καύση «συνολικά 200.000 τ. σκουπιδιών με συγκεκριμένους όρους».

«Το RDF δεν είναι σκουπίδια», αντέτεινε ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος του ΑΠΘ, ειδικός στη θερμική επεξεργασία υλικών, Αντώνης Σωτηρίου, που μίλησε ως προσκεκλημένος της Περιβαλλοντικής, μέσω Skype. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το RDF είναι υπόλειμμα από απορρίμματα ανακύκλωσης, και υποστήριξε ότι για να μπορέσει να καεί θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας υλικό, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει γίνει καλή επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το RDF δεν επιβαρύνει το περιβάλλον αν γίνει σωστή θερμική επεξεργασία. «Στη Βιέννη υπάρχει εργοστάσιο μέσα στην πόλη που καίει σκουπίδια, λειτουργεί όμως με δεδομένα μέτρα ασφαλείας. Η προσέγγιση του προβλήματος είναι λανθασμένη. Η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει όχι 100.000 τ. αλλά 1 εκατ. τ. αρκεί η καύση να γίνεται κάτω από συγκεκριμένους όρους και συνθήκες. Η τεχνολογία προχωρά και μας προστατεύει. Αρκεί να υπάρχει σωστή εφαρμογή και επίβλεψη», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε ότι η θερμική διαχείριση μπορεί να δώσει διέξοδο σε συνδυασμό με τις τεχνικά άρτιες λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και επικαλέστηκε παραδείγματα απ’ όλον τον κόσμο που εισάγουν και καίνε σκουπίδια σε εργοστάσια ακόμη και μέσα στις πόλεις. «Οι μοναδικές ώρες που δεν κάνουν θερμική διαχείριση είναι η Ελλάδα και η Ρουμανία», σημείωσε κα πρόσθεσε ότι οι εναλλακτικές δεν είναι πολλές.

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Βαγγέλης Σπίθας πάντως επέμενε στα περί τέλεσης εγκλήματος στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών από πλευράς της ΑΓΕΤ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής τεχνολογία στα εργοστάσια στην Ελλάδα, ότι το προσωπικό έχει έλλειψη εμπειρίας κι ότι την ίδια ώρα το έλλειμμα συστηματικών ελέγχων, «δημιουργεί κινδύνους μαζικής παραγωγής διοξινών και φουρανίου».

Αναστολή χρήσης RDF ζητά η Περιφέρεια

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ζητά αναστολή της χρήσης του RDF από το υπουργείο.

Σε χθεσινή έγγραφη δήλωσή της, που προηγήθηκε της απογευματινής εκδήλωσης της Περιβαλλοντικής στην οποία συμμετείχε, η κ. Κολυνδρίνη, αναφέρει τα εξής:

«Η Περιφερειακή αρχή, έχοντας θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και όντας ευαισθητοποιημένη σε θέματα που άπτονται της προστασίας του, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, και συνεπώς απαιτεί την άρση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χρήσης RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ.

Η θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά και τη σύμφωνη γνώμη των Υπηρεσιών, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, τέλος Ιουλίου του 2013, δεν αφορούσε σε καμία περίπτωση στη χρήση RDF. Σημειωτέον ότι στη χρονική περίοδο της διαβούλευσης που προηγήθηκε της γνωμοδότησης, δεν υποβλήθηκαν απόψεις ούτε ιδιωτών ούτε φορέων επί της μελέτης. Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης, χωρίς πουθενά να αναφέρεται η χρήση του εν λόγω καυσίμου, και με τους επιπρόσθετους όρους και περιορισμούς που είχαν τεθεί κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, βάσει νόμου έχει γνωμοδοτικό ρόλο επί των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συχνά έχει παρατηρηθεί η τελική έγκριση από το υπουργείο να είναι αντίθετη με τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το υπουργείο είναι αυτό που καθορίζει τους όρους, τροποποιεί, ανακαλεί και δίνει την τελική έγκριση.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο για την τελική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, τροποποίησε την εν λόγω μελέτη τον Ιανουάριο του 2014, τον Σεπτέμβριο 2015 και τέλος Φεβρουαρίου 2017, χωρίς να ζητηθεί γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτε των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Ως εκ τούτου αυτό είναι υπεύθυνο στο ν’ αναστείλει πάραυτα τη χρήση του εν λόγω εναλλακτικού καυσίμου, το οποίο ενσωματώθηκε κατά τις τροποποιήσεις της μελέτης από το υπουργείο. Υπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο σεβόμαστε, διαφυλάττουμε και προστατεύουμε με τους συνεχείς ελέγχους, ζητούμε από το υπουργείο να άρει τη χρήση του RDF».

Αύξηση 30% του καρκίνου στο Βόλο

Στην εκδήλωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, ο γνωστός παιδίατρος του Βόλου, Θεοδ. Περράκης αναφέρθηκε στη συσχέτιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της αύξησης των καρκινογενέσεων.

Μίλησε για αύξηση καρκίνων σε ποσοστό 30% στο Βόλο τα τελευταία χρόνια, και επικαλέστηκε στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την ογκολογική ομάδα του Αγλαΐα Κυριακού, βάσει των οποίων διαπιστώθηκαν αυξημένα κρούσματα παιδικών καρκινογενέσεων σε περιοχές της Μαγνησίας που δέχονται μεγαλύτερη επιβάρυνση σε σχέση με άλλες περιοχές: «στην Άλλη Μεριά έναντι της Σκιάθου, στο Αλιβέρι έναντι της Ζαγοράς».

Ο ίδιος υπογράμμισε δε ότι η περιοχή της Μαγνησίας κατέχει αρνητική πρωτιά σε πανελλήνιο επίπεδο, με ποσοστά καρκίνου που αγγίζουν το 34%, έναντι του μέσου πανελλήνιου όρου που είναι στο 17%.

Ζήτησε αναθεώρηση των αποφάσεων για την καύση σκουπιδιών (RDF)

Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την «αύξηση της καρκινογόνου καύσης σκουπιδιών (RDF) από το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Βόλο ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ σε 200.000 τόνους το χρόνο» έκανε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η Λαϊκή Συσπείρωση, περιφερειακοί σύμβουλοι της οποίας είναι οι Βαγγέλης Μπούτας, Αστέρης Χαλάτσης και Γιώργος Λούμας.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι κατέθεσαν ερώτηση, ζητώντας αναθεώρηση των παλιότερων αποφάσεων, αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο να δηλώσει άμεσα και κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεση του σε αυτές τις εξελίξεις, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Η ερώτηση δεν συζητήθηκε, αλλά όπως και προβλέπει ο κώδικας, σε όλες τις ερωτήσεις η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα απαντήσει εγγράφως υπηρεσιακά εντός δεκαπέντε ημερών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ενημέρωσε, πάντως, με το κείμενο που διένειμε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι η διεύθυνση της Εταιρείας ζήτησε απευθείας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (υπουργείο) την τροποποίηση, παρακάμπτοντας, προφανώς εσκεμμένα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την όποια συζήτηση έπρεπε να ακολουθήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ανεξάρτητα αν τον Ιούλιο του 2013 η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε αποφασίσει θετικά για την καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο.

«Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεπερνώντας κάθε όριο στρουθοκαμηλισμού για τη στήριξη των κερδών της LAFARGE, αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ που κατατέθηκε στη Βουλή στις 3/1/2017, συγκαλύπτοντας τις προθέσεις της εταιρείας.

Με αυτή τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης γενικεύεται η χρήση καρκινογόνων καυσίμων από σκουπίδια (SRF, RDF), που περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών (πλούσιων σε χλώριο) και βαρέων μετάλλων (με πιο επικίνδυνο τον πτητικό υδράργυρο) και ιδιαίτερα επικίνδυνους αέριους ρύπους που εκπέμπονται με την καύση τους» ανέφερε το κείμενο μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου