ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη ανασφάλεια για το ασφαλιστικό

μεγάλη-ανασφάλεια-για-το-ασφαλιστικό-851206

Ανθρωποι κάθε ηλικίας από 20 χρόνων μέχρι και 60, ενεργοί συνταξιούχοι και εν δυνάμει, γυναίκες , ένστολοι, στρατιωτικοί, δικηγόροι, γιατροί, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, καθηγητές, δάσκαλοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι με την ανασφάλεια ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους και «τρομοκρατημένοι» από τις αλλαγές και τις εκτιμήσεις για τις οριστικές ανατροπές που φέρνει το ασφαλιστικό, κατέκλυσαν χθες μέσα και έξω το VOLOS PALACE για να ενημερωθούν από τον διακεκριμένο εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Η εκδήλωση, μετά τις πρώτες τοποθετήσεις του κ. Αλέξη Μητρόπουλου και των συνεργατών του και την ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Γιώργου Σπηλιώπουλου, μετατράπηκε σε μαραθώνια συνεδρίαση που συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, με τον γνωστό εργατολόγο να απαντά ακούραστα στα εκατοντάδες ερωτήματα που του τέθηκαν από μισθωτούς και συνταξιούχους όλων των βαθμίδων. Παράλληλα με την εκδήλωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Βόλο το βιβλίο του καθηγητή «Ασφαλιστικό ώρα μηδέν. Το μέλλον των συντάξεων».

Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου σε μια κατάμεστη αίθουσα από πολίτες των παραγωγικών τάξεων, εκπροσώπους Φορέων και εργαζομένους παρουσίασε τις αλλαγές που επίκεινται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ισχύσει οσονούπω, αλλαγές που ήδη προκαλούν ανησυχία σε εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε στα βασικά σημεία των αλλαγών αυτών, με τη θεσμοθέτηση ορίου 40ετίας για συνταξιοδότηση, την σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής -κάτι που όπως είπε πρώτη φορά αποφασίζεται παγκόσμια- και έκανε λόγο για τη χειρότερη ρύθμιση που μπήκε ποτέ στο ασφαλιστικό. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011, την οποία χαρακτήρισε πολύ επαχθή για όσους θίγονται.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση για τις αλλαγές που έρχονται, αφήνοντας αιχμές για μειωμένη διαπραγμάτευση στο μνημόνιο που υπεγράφη με την τρόικα και τελικά έγινε νόμος του Κράτους ( Ν. 3845) και προέβλεψε κοινωνικές εντάσεις το επόμενο διάστημα, αφού όπως εκτίμησε οι ανατροπές που έρχονται είναι σκληρές και θα μειώσουν δραματικά το εισόδημα όλων των βαθμίδων.

Παρουσίασε βήμα – βήμα κάθε πτυχή των αλλαγών, εξηγώντας τα υπέρ και τα κατά της κάθε εκδοχής, ενώ ανακοίνωσε ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη ενημερώθηκε ότι για τα Σώματα Ασφαλείας και του στρατιωτικούς το ασφαλιστικό μετατίθεται για ενδελεχή συζήτηση μέσα στο καλοκαίρι.

«Η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας προχωρεί σε άνευ προηγουμένου ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, αφού όπως ανέλυσε από το 2011 έως το 2015:

-Ολοι θα παίρνουν την πλήρη σύνταξη με διπλή προϋπόθεση: 60 χρόνια ηλικίας και 40 χρόνια ασφαλιστικής κάλυψης. Για τις μειωμένες συντάξεις, προϋπόθεση θα είναι η ηλικία των 65 ετών- αλλιώς θα επιβάλλονται ποινές (μειώσεις στις συντάξεις)

-Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται πλέον η 35ετία και η 37ετία, έως το 2015 τα 37 έτη αυξάνονται σταδιακά στα 40, ενώ όπως υπογράμμισε ο κ.. Μητρόπουλος προβλέπεται επίσης η ποινή της μείωσης της σύνταξης (6% τον χρόνο) σε όσους συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.

«Κόλαση» με το ποσοστό αναπλήρωσης και ΕΚΑΣ

Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η ερμηνεία για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ο κ. Μητρόπουλος παρουσίασε και τα δύο σενάρια που παίζουν αυτή τη στιγμή, με επικρατέστερο αυτό που πιέζει να επιβάλλει η τρόικα και έχει ουσιαστικά εγκριθεί με την ψήφιση του νόμου.

Σύμφωνα με αυτό από το 2015 αλλάζει για όλους τους ασφαλισμένους σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, αφού τίθεται ως όρος για τον υπολογισμό της σύνταξης το νέο σύστημα το ποσοστό αναπλήρωσης- συμπεριλαμβανομένης και της βασικής σύνταξης- να μην υπερβαίνει το 45%-48%.

Αυτό ουσιαστικά -όπως εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος- οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και υπολογισμούς σε μισή σύνταξη, εάν και η Κυβέρνηση προσπαθεί μέχρι τέλους να μην ισχύσει τελικά.

Όσον αφορά στις άλλες αλλαγές -όπως δήλωσε ο διακεκριμένος εργατολόγος- παραμένει σε ασάφεια τι θα γίνει με όσους έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1983, την κλιμάκωση των αυξήσεων στα όρια ηλικίας και τα συντάξιμα έτη, τα θεμελιωμένα δικαιώματα και τον νόμο Πετραλιά.

Παράλληλα επίσης από το 2011 έως το 2013 αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο για να «εξισωθούν» με τους άνδρες, ενώ οι συντάξεις πια δεν θα υπολογίζονται με βάση την καλύτερη ή την τελευταία 5ετία, αλλά θα υπολογίζεται ο μέσος όρος όλων των μισθών στην περίοδο εργασιακού βίου του ασφαλισμένου. Με αυτόν τον τρόπο, όπως παρατήρησε ο κ. Μητρόπουλος, η τρόικα θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν πολύ υψηλές συντάξεις, αφού ούτως ή άλλως έχει απαιτήσει μείωση του ανώτατου ορίου συντάξεων, που σήμερα είναι στο ποσό των 2.700 ευρώ.

Για το ΕΚΑΣ ο καθηγητής ανέφερε ότι βάσει των διατάξεων του Ν. 3845 ουσιαστικά καταργείται, αφού μπαίνει πλέον ως προϋπόθεση για την καταβολή την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, ενώ ξεκαθάρισε ότι πλέον οι συντάξεις αναπηρίας θα εγκρίνονται και θα δίνονται σε ένα πολύ αυστηρότερο πλαίσιο από ό,τι μέχρι σήμερα. Τέλος όσον αφορά τις γυναίκες που είναι ασφαλισμένες πριν το 1993, είναι στα 50 χρόνια και έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με ανήλικο παιδί και 25ετία, όπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, από 1-1-2011 χάνουν αυτό το πλεονέκτημα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου