ΤΟΠΙΚΑ

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Ο Βόλος λέει «όχι» στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ

περιβαλλοντική-πρωτοβουλία-ο-βόλος-λ-530939

Ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση στην καύση RDF και άλλων μορφών καυσίμων από την ΑΓΕΤ, εγκρίθηκε στο τέλος της χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Σ τον απολογισμό που δημοσιοποίησε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία για τη χθεσινή συγκέντρωση αναφέρει τα εξής: «Πλήθος κόσμου κατέκλυσε χθες Τετάρτη 15/03/2017 την αίθουσα του ξενοδοχείου ΠΑΡΚ, ακόμα και έξω από αυτή, στην Ενημερωτική Συγκέντρωση που οργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι διατύπωσαν τις απόψεις και την ανησυχία τους για την καύση RDF και άλλων «εναλλακτικών καυσίμων» από την ΑΓΕΤ. Μεταξύ αυτών Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων.

Το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μάρκος Βαξεβανόπουλος στην αρχή της εκδήλωσης αναφέρθηκε με συντομία στο ιστορικό της διαδικασίας έγκρισης για καύση των λεγόμενων εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ.

Ο πρώτος εισηγητής κ. Αντώνης Σωτηρίου, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος έκανε αναφορά στη σύγχρονη τεχνολογία η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ρύπων από την καύση RDF και άλλων υλικών, χωρίς όμως να διαβεβαιώσει αν οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ έχουν αυτές τις προϋποθέσεις. Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και Εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Αλιβερίου κ. Βαγγέλης Σπίθας, διατύπωσε την ακριβώς αντίθετη άποψη, επισήμανε τους κινδύνους και αναφέρθηκε στους αγώνες των κατοίκων του Αλιβερίου. Ο τρίτος εισηγητής ιατρός κ. Θεόδωρος Περράκης επισήμανε τους κινδύνους για την υγεία από τους αέριους ρύπους, αναφερόμενος και σε περιπτώσεις από το παρελθόν, καλώντας τους πολίτες να αγωνιστούν για καθαρή ατμόσφαιρα και περιβάλλον. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Θ. Σταυριδόπουλος έδωσε την πληροφορία ότι η σύμβαση του Οργανισμού για τη χρήση από την ΑΓΕΤ των λιμενικών εγκαταστάσεων μπροστά στο εργοστάσιο, προβλέπει μόνο τη διακίνηση πρώτων υλών και των προϊόντων που παράγει το εργοστάσιο.

Όλοι οι ομιλητές, που πήραν το λόγο στη συνέχεια, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΕΤ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην άδεια που έχει δοθεί για καύση RDF και άλλων υλικών από την ΑΓΕΤ.

Διατυπώθηκαν και έγιναν δεκτές προτάσεις για δημιουργία ολιγομελούς Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων για τη συνέχιση του αγώνα κατά της καύσης ακατάλληλων υλικών από την ΑΓΕΤ, την επιβαλλόμενη επιδημιολογική έρευνα για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων του Βόλου, καθώς και για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η εκδήλωση, με τον εξαντλητικό διάλογο που έγινε, τελείωσε μετά τις 11.00 το βράδυ. Στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε, σχεδόν ομόφωνα, ψήφισμα κατά της καύσης RDF κλπ. από την ΑΓΕΤ. Υπήρξαν μόνο 3 αρνητικές ψήφοι από τους δύο εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΕΤ και ένα πρώην εργαζόμενο σε αυτή».

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε έχει ως εξής: «Οι φορείς και οι πολίτες του Βόλου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 15 Μαρτίου 2017, στο Βόλο, στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, ενημερωθήκαμε για τις επιπτώσεις από την καύση του RDF στην ανθρώπινη υγεία και λέμε ομόφωνα όχι σε αυτόν τον τρόπο χρήσης ενέργειας από την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Με τον όρο «εναλλακτικά καύσιμα» προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες, αφού ουσιαστικά πρόκειται για καύση σκουπιδιών.

Η καύση του RDF και των άλλων «εναλλακτικών καυσίμων» παράγει διοξίνες, πτητικό υδράργυρο και φουράνια, ουσίες άκρως καρκινογόνες. Δεν επιτρέπουμε σε καμία βιομηχανία, που βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Βόλου, να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα της πόλης μας. Η ΑΓΕΤ, τόσα χρόνια τώρα, για εξοικονόμηση χρημάτων, καίει μαζούτ και πετ κοκ. Η υγεία μας και η υγεία των παιδιών μας υπονομεύεται από την ατμόσφαιρα του Βόλου που υποβαθμίζεται καθημερινά από τις εκπομπές ρύπων της ΑΓΕΤ και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Σε μία πόλη που θρηνεί καθημερινά θύματα από την επάρατη νόσο, και μάλιστα με αύξηση κατά 30% των εισαγωγών, το τελευταίο έτος, στο Νοσοκομείο του Βόλου, δεν επιτρέπεται στο βωμό του κέρδους να αδειοδοτείται η καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών (χαρτί, πλαστικό κλπ.) και επιπλέον 60.000 τόνων λυματολάσπης από αστικά απόβλητα με περιεκτικότητες σε βαρέα μέταλλα. Η ΑΓΕΤ μάλιστα καίει ήδη πάνω από 100.000 τόνους ρυπογόνου πετ κωκ. Καταγγέλλουμε την άρνησή της να έρθει στη σημερινή συγκέντρωση για να ενημερώσει τους πολίτες για τα προβλήματα που υπάρχουν. Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη και αποτελεί περιφρόνηση προς την πόλη που τη φιλοξενεί.

Καλούμε την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου να πράξουν τα δέοντα για την ανάκληση της απόφασης που ελήφθη στις 10-01-2014 και τροποποιήθηκε πρόσφατα, ώστε να ανοίξει την κερκόπορτα με τις λιμενικές διευκολύνσεις που αδειοδοτεί, με αποτέλεσμα τη διασπορά καρκινογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου. Ζητάμε να σταματήσουν να ρίχνουν το «μπαλάκι» της αρμοδιότητας από τον έναν στον άλλο και να δράσουν άμεσα, απαγορεύοντας γενικά την καύση σκουπιδιών στο Βόλο, στο Αλιβέρι Ευβοίας και σε όλη την Ελλάδα.

Θέλουμε να ζούμε σε μια πόλη με καθαρό περιβάλλον

Η υγεία είναι πάνω από κάθε κέρδος και υλικό αγαθό.

Και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε γι’ αυτό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου