ΤΟΠΙΚΑ

Εξετάσεις με «καπέλο» στον ΕΟΠΥΥ

εξετάσεις-με-καπέλο-στον-εοπυυ-530560

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι ασφαλισμένοι ελέω πλαφόν

Πληρώνουν με καπέλο ακόμη και απλές μικροβιολογικές εξετάσεις. Ασφαλισμένοι κλήθηκαν να καταβάλλουν μέχρι και 36 ευρώ για το κόστος της δαπάνης μικροβιολογικής εξέτασης επειδή ο οικογενειακός τους γιατρός είχε ξεπεράσει το πλαφόν, αλλά ξέχασε… να τους το πει.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Δεν φτάνει που ο τιμοκατάλογος για ειδικές εξετάσεις γίνεται ολοένα και πιο «τσουχτερός» οι ασφαλισμένοι έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι και με το «πλαφόν» των επισκέψεων με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους και τις πιο «παραδοσιακές μικροβιολογικές εξετάσεις».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ το τελευταίο διάστημα και προκειμένου να μην υφίστανται ταλαιπωρία οι ασφαλισμένοι, ειδικά σε ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις στο ΠΕΔΥ και υποχρεωτικά οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στους συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, έχει κάνει αρκετούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει όσους «φορτώνουν» το σύστημα με επισκέψεις και στους οποίους έχουν γίνει αυστηρές συστάσεις καθώς κινδυνεύουν με απένταξη, εάν και όπως τονίζεται, οι περισσότεροι τηρούν όλες τις σχετικές διατάξεις.

Επειδή ωστόσο έχουν κατά καιρούς αναφερθεί προβλήματα και έχουν γίνει καταγγελίες στον ΕΟΠΥΥ για «πλασματική κάλυψη των πλαφόν» δίνεται η δυνατότητα τσεκαρίσματος της «διαθεσιμότητας» των γιατρών μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας προκειμένου οι ασφαλισμένοι να μην παραπλανηθούν.

Προβλήματα όμως υφίστανται και με το θέμα της συνταγογράφησης όπου έχει τεθεί πλαφόν με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δίλημμα δεκάδες ασφαλισμένοι κάθε μήνα, ειδικά εάν πάσχουν από χρόνια πάθηση, καθώς το πλαφόν στο ποσό ανά συνταγογράφηση προκαλεί μεγάλα προβλήματα. Το Υπουργείο θεσπίζοντας το συγκεκριμένο πλαφόν, σύμφωνα με τους γιατρούς, επιθυμεί να προσανατολίσει ασθενείς και ιατρικό προσωπικό προς τα γενόσημα, ωστόσο ασθενείς που λαμβάνουν μία συγκεκριμένη θεραπεία, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα και να υποβάλλονται σε αλλαγές θεραπειών μόνο και μόνο επειδή για μία ακόμη φορά πρέπει να γίνουν περιστολές δαπανών οι οποίες ξεκινούν από το φάρμακο.

Ανθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπάθειες, διαβητικοί αδυνατούν να συνταγογραφήσουν όλα τα απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία τους, εάν το κόστος ξεπερνά τα 40 ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται ειδικά με ασθενείς στους οποίους πρέπει να συνταγογραφηθούν περισσότερα από τρία ή τέσσερα φάρμακα το μήνα, ενώ επίσης υπάρχουν και φάρμακα για τα οποία η δοσολογία δεν αρκεί για ένα μήνα και πρέπει ο ασθενής να συνταγογραφήσει ξανά την ουσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου