ΤΟΠΙΚΑ

Αντιπαράθεση για τα φωτοβολταϊκά

αντιπαράθεση-για-τα-φωτοβολταϊκά-436251

«Η μάχη των φωτοβολταϊκών θα κερδηθεί», δήλωνε χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, επανερχόμενος στο θέμα που άνοιξε τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την πρόθεση επενδυτή να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στο Κατηχώρι και την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).

Ο κ. Παπατόλιας παρουσίασε τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΝΑΜ Χρ. Φώτου, από την οποία συνάγεται με νομικά επιχειρήματα, όπως είπε, ότι είναι δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Πήλιο.

Σε αναμονή του νέου νόμου μετέφερε πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και το πνεύμα επικείμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για απλούστευση των διαδικασιών σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και για πλήρη εξαίρεση της ΕΠΑΕ από την έκφραση γνώμης, όταν δεν υπάρχει διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

«Περιμένουμε από την ΕΠΑΕ μετά από γνωμοδότηση και της δευτεροβάθμιας ΕΠΑΕ να ασκήσει τα καθήκοντά της. Το να απαγορεύει γενικώς, όχι μόνο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, αλλά είναι και παράλογο», είπε.

Ο ίδιος διερωτήθηκε: «Ήθελα να ξέρω όταν κερδηθεί αυτή η μάχη, αυτοί που με ελαφρά την καρδία, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς γιατί μιλάνε, εμπόδιζαν την εγκατάσταση της επένδυσης, πώς θα απολογηθούν αργότερα στους πολίτες της Μαγνησίας;»

Ο κ. Παπατόλιας διευκρίνισε ότι εκ του νόμου η αρμοδιότητα για χορήγηση βεβαίωσης χρήσης γης ανήκει στον νομάρχη και την εκχωρεί στην Πολεοδομία. Οποτεδήποτε το επιθυμεί την ασκεί ως μονοπρόσωπο διοικητικό όργανο.

Προκάλεσε δε οποιονδήποτε επιθυμεί να προσφύγει στα δικαστήρια, όπου «θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του καθενός», ενώ υποστήριξε ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει προβάλει ένα επιχείρημα στο δημόσιο διάλογο, πέρα από άναρθρες κραυγές.

Απάντησε πάντως ότι εάν με συγκεκριμένα επιχειρήματα τη ΕΠΑΕ γνωμοδοτήσει για προβλήματα στο αισθητικό και φυσικό περιβάλλον, «προφανώς θα υποκλιθούμε στην άποψή της, αρκεί πρώτα να κάνει τη δουλειά της. Τι λέτε να είμαστε από εκείνους που θέλουμε να γίνει το Πήλιο κάτοπτρο;»

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το υπουργείο θα συμφωνήσει με τις απόψεις που εκφράζει, διότι δεν είναι κατά την άποψή του δυνατόν να θεωρήσει βιομηχανικό κτήριο την εγκατάσταση συστήματος μέχρι 0,5 ΜW, η οποία προκαλεί μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον από ότι προκαλεί το τσιγάρο.

«Μιλάμε για παράνοια, για ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας. Κατανοούμε ότι υπάρχει φοβία. Ότι «δεν γλιτώσαμε τις οριζόντιες πολυκατοικίες», «δεν γλυτώσαμε τα μαρμαράδικα», αλλά εδώ είμαστε να βοηθήσουμε. Η στείρα άρνηση δεν οδηγεί πουθενά», πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου