ΤΟΠΙΚΑ

Στο δρόμο οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο

στο-δρόμο-οι-εργαζόμενοι-στο-γηροκομε-529861

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο Βόλου εις ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι δέκα και πλέον μήνες. Οι εργαζόμενοι από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί απείχαν από την εργασία τους, ζητώντας σαφείς δεσμεύσεις για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες καταβλήθηκε στο προσωπικό ένα ποσό περίπου 350 ευρώ ως έναντι Δώρου Χριστουγέννων, ενώ υπήρξαν επίσης δεσμεύσεις ότι τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που θα οριστούν θα διευθετήσουν το θέμα των αποπληρωμών.

Σημειώνεται ότι από τις 21 Νοεμβρίου το Γηροκομείου Βόλου παραμένει χωρίς διοίκηση, αντιμετωπίζοντας τεράστια οικονομικά προβλήματα εξαιτίας των πολλών οφειλών που υπάρχουν από ασφαλιστικά ταμεία.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «απίστευτη ομηρία που τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση» και καλούν τους τοπικούς φορείς και την Εκκλησία, που απαρτίζουν ουσιαστικά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Ιδρύματος, μέχρι το 2010 τα Ταμεία ΙΚΑ και ΟΓΑ εξοφλούσαν τις υποχρεώσεις των εντός του επόμενου μηνός, του μηνός που υποβάλλονταν τα δικαιολογητικά. Από τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία ενοποιήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση που ξεπερνά και τους 12 μήνες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΓΑ οφείλει στο Ίδρυμα από το 2009 – 2010 125.000 ευρώ και τώρα για να εξοφλήσει το συγκεκριμένο ποσό απαιτεί κούρεμα 8%, περίπου 10.000 ευρώ, το οποίο δέχτηκε το ίδρυμα τον Αύγουστο, όμως ακόμη τα 115.000 ευρώ δεν έχουν καταβληθεί.

Επίσης ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 48.000 ευρώ από το 2012, ποσό στο οποίο έγινε 5% κούρεμα, ενώ για το 2013 έχει εκταμιεύσει 90.000 ευρώ, από τις οποίες οι 50.000 ευρώ πήγαν απευθείας στο ΙΚΑ. Οι σημερινές οφειλές του ΕΟΠΥΥ είναι για τους μήνες από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο 2013, δηλαδή ποσό 245.000 για το 2013, με τα οποία το Ίδρυμα υπολόγιζε να πληρώσει το Δώρο Χριστουγέννων στο προσωπικό και μέρος των οφειλομένων 9 μηνών.

Επί πλέον ο ΕΟΠΥΥ έχει μειώσει τα ημερήσια νοσήλια από 40 περίπου ευρώ σε 34,63 ευρώ, από το οποίο έχει και μία παρακράτηση 5%, που σημαίνει το ποσό στα 32 ευρώ, ενώ επίσης ζητά clock back 20%, άρα το ποσό των νοσηλίων μειώνεται αυτομάτως στα 26 ευρώ, γεγονός που προκαλεί επιπλέον ετήσια μείωση εσόδων για το Γηροκομείο στο ποσό των 50.000 ευρώ και πλέον μηνιαίως.

Μεγάλος βραχνάς, τέλος, είναι οι εισφορές στο ΙΚΑ και ειδικότερα οι τόκοι του 2012 και 2013, τους οποίους ζητήθηκε να διαγραφούν όπως έγινε στην περίπτωση Α.Ε και ποδοσφαιρικών σωματείων, όπως επίσης να συμψηφιστεί η οφειλή του Ιδρύματος στο ΙΚΑ με την παραχώρηση ακινήτου ιδιοκτησίας του Γηροκομείου για να μπορεί έτσι το Ίδρυμα να έχει ασφαλιστική ενημερότητα αφενός και αφετέρου να αποσυρθούν οι αγωγές που έχουν γίνει εις βάρος του προέδρου, που όπως τονίζεται επανειλημμένως, προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά στο Ίδρυμα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου