ΤΟΠΙΚΑ

Εξι απάτες στη Μαγνησία από τη σπείρα που εξαρθρώθηκε στην Αθήνα

εξι-απάτες-στη-μαγνησία-από-τη-σπείρα-π-529552

Τρεις εταιρείες ζημιώθηκαν με ποσά από 6.000 έως και 11.000 ευρώ, ενώ τρεις ιδιώτες έχασαν τα κινητά τους τηλέφωνα και τα χρυσαφικά, που πωλούσαν – Στα χέρια της Αστυνομίας οι επιτήδειοι

Τουλάχιστον έξι απάτες στη Μαγνησία διέπραξε η σπείρα, που εξαρθρώθηκε προχθές Κυριακή από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και το Τμήμα Ασφαλείας Χαϊδαρίου με τη σύλληψη 15 μελών της οργάνωσης. Η εγκληματική οργάνωση που δρούσε από το 2018, με δύο ομάδες, πλησίαζε τα υποψήφια θύματά της μέσω του διαδικτύου και πετύχαινε να κλέψει τα προϊόντα που ενδιαφέρονταν να πουλήσουν με πλαστά πιστοποιητικά κατάθεσης χρημάτων. Κορόιδεψε τρεις επιχειρήσεις στον Βόλο και τρεις ιδιώτες.

Η Αστυνομία εξιχνίασε 128 περιπτώσεις απάτης, 59 απόπειρες απάτης και 187 περιπτώσεις πλαστογραφίας. Ανάμεσα στους παθόντες περιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες δύο εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου που ζημιώθηκαν με ποσά της τάξεως των 6.000 ευρώ έκαστος, όταν καλοπροαίρετα έστειλαν εμπορεύματα με τα προϊόντα τους στους δήθεν ενδιαφερόμενους αγοραστές και άλλος ένας ιδιοκτήτης εταιρείας από τη Μαγνησία που πείστηκε και πούλησε μάσκες συνολικής αξίας 11.000 ευρώ.

Στη πλεκτάνη των επιτήδειων έπεσαν ακόμη τρεις ιδιώτες από τον Βόλο, όταν ανάρτησαν αγγελίες στο διαδίκτυο για την πώληση προσωπικών τους αντικειμένων. Οι επιτήδειοι τους ξεγέλασαν με τα πλαστά πιστοποιητικά, άρπαξαν τα είδη που πουλούσαν όπως κινητά τηλέφωνα και χρυσαφικά και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και πολλοί Ρομά, πρόκειται να οδηγηθούν στον ανακριτή Αθηνών σήμερα για να απολογηθούν για τις πράξεις τους.

Η Αστυνομία έχει σχηματίσει σε βάρος τους ογκώδη δικογραφία, καθώς η σπείρα έδρασε σε ολόκληρη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της μίας ομάδας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη απατών σε βάρος ιδιωτών με εκτιμώμενο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 102.000 ευρώ.

Τα μέλη της δεύτερης ομάδας εξαπατούσαν τις εταιρείες και είχε περιουσιακό όφελος 1.000.000 ευρώ.

Οι επιτήδειοι εντόπιζαν ιδιώτες που διέθεταν προς πώληση σε σελίδες του διαδικτύου, αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, χρυσαφικά και διάφορες συσκευές, τα οποία αποσπούσαν παραθέτοντας ψευδή στοιχεία και ψευδή παραστατικά, μεταφοράς-πληρωμής χρηματικού ποσού.

Επίσης, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με εμπόρους τροφίμων και με την παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών και κάνοντας χρήση ψευδών στοιχείων ταυτότητας, προσποιούμενοι τους εκπροσώπους ή ιδιοκτήτες εταιρειών εμπορίας τροφίμων και ηλεκτρονικών ειδών, κατόρθωναν την παράνομη απόκτησή εμπορευμάτων.

Τα αρχηγικά μέλη συστήνονταν σαν εκπρόσωποι ή ιδιοκτήτες εταιρειών, οι οποίες είναι μεν υπαρκτές πλην όμως έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και με τη “κάλυψη’” αυτή, προέβαιναν σε παραγγελία μεγάλης ποσότητας εμπορευμάτων.

Ακολούθως και προκειμένου να παραπλανούν τους παθόντες, είτε κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού, σε τραπεζικό λογαριασμό που υποδείκνυε το υποψήφιο θύμα, είτε προσκόμιζαν πλαστή επιταγή ημέρας, κατά την παράδοση του εμπορεύματος.

Και στις δύο ομάδες οι κατηγορούμενοι φρόντιζαν πάντα η υποτιθέμενη κατάθεση χρημάτων να γίνεται από διαφορετική τράπεζα, σε σχέση με αυτή που διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό το θύμα, ώστε να είναι αδύνατο να ελέγξει άμεσα ο παθών την πίστωση του χρηματικού ποσού στο λογαριασμό του.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου