ΤΟΠΙΚΑ

«Ξεκολλάει» το ΕΣΠΑ για το Πανεπιστήμιο

ξεκολλάει-το-εσπα-για-το-πανεπιστήμ-851206

Φως είδαν χθες οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ένταξη κτηρίων στο ΕΣΠΑ. Μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διακήρυξη ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ, ωστόσο αρνητική τροπή έλαβε το θέμα του εξοπλισμού, καθώς το κονδύλι περικόπηκε κατά 10 εκ. ευρώ!

Μετά από ένα περίπου χρόνο αναμονής τελικά «ξεκολλάει» η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη κ. Βασίλη Μποντόζογλου, μέσα σε 20 ημέρες θα υπάρχει σχετική διακήρυξη από την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο θα έχει στη διάθεσή του ένα περίπου μήνα να υποβάλει τις προτάσεις του.

Εκείνο που διεκδικεί το Ίδρυμα είναι χρηματοδότηση για κτηριακή επέκταση των εγκαταστάσεων του ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα και της Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα, η οποία θα αγγίξει τα 9,5 εκ. ευρώ.

«Μας χαροποίησε το γεγονός ότι επιτέλους μπορέσαμε να προχωρήσουμε σ’ αυτό το θέμα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το Πανεπιστήμιο. Υπολογίζοντας την όλη διαδικασία που θα ακολουθήσει και ευελπιστώντας να μην έχουμε ενστάσεις στην πορεία, πιστεύουμε ότι τα έργα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2011», σημείωσε ο κ. Μποντόζογλου.

Ωστόσο τα νέα που μετέφερε η Περιφέρεια στους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου δεν ήταν όλα θετικά.

Το κονδύλι που θα χρησιμοποιηθεί για τον εξοπλισμό του Ιδρύματος είναι περικομμένο κατά 10εκ. ευρώ. Το Πανεπιστήμιο είχε υποβάλει αίτημα για 12 εκ. ευρώ, ενώ η Περιφέρεια χθες ανακοίνωσε πως η χρηματοδότηση θα είναι μόλις 2 εκ. ευρώ.

«Ακόμη δεν ξέρουμε και δεν γνωρίζει και η Περιφέρεια να μας απαντήσει εάν αυτό το ποσό είναι η πρώτη δόση κι εάν θα υπάρξει κι άλλη στο μέλλον», υποστήριξε ο Αντιπρύτανης.

Στην περίπτωση όμως που επικρατήσει το αρνητικό σενάριο, τότε υπάρχει μεγάλος φόβος για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ όσα έχουν ήδη κατοχυρωθεί, εξαιτίας της μη αναβάθμισης του εξοπλισμού θα υλοποιηθούν με πολύ μεγάλη δυσκολία.

«Από την πλευρά μας θα αξιοποιήσουμε άμεσα τα χρήματα και δεν θα αφήσουμε καμία ημέρα χαμένη. Άλλωστε το Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη αυτή τη χρηματοδότηση», ανέφερε τέλος ο κ. Μποντόζογλου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου