ΤΟΠΙΚΑ

Φεύγουν τα δέντρα έρχεται… παγοδρόμιο

φεύγουν-τα-δέντρα-έρχεται-παγοδρόμι-52803

Στην Πλατεία Πανεπιστημίου για την περίοδο των Χριστουγέννων

Κύβος ερρίφθη. Τα δέντρα στην Πλατεία Πανεπιστημίου -«τσουκνίδες» όπως τα χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος– βγαίνουν, προκειμένου στο χώρο να εγκατασταθεί ενόψει των Χριστουγέννων και βάσει των προτάσεων της δημοτικής αρχής, παγοδρόμιο.

Τα δέντρα θα μεταφυτευτούν σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει σε κενές θέσεις που υπάρχουν στην πόλη. Με την ολοκλήρωση των γιορτινών εκδηλώσεων, ο κ. Μπέος, δεσμεύτηκε να κάνει την πλατεία όχι απλώς… όαση πρασίνου για το κέντρο, αλλά «δάσος».

Προς το παρόν όμως η πλατεία θα μείνει «γυμνή» από πράσινο, με το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Κώστα Γαργάλα, να εκφράζει τις ενστάσεις του κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

«Τι θα γίνει δηλαδή θα φυτεύουμε δέντρα, θα τα βγάζουμε και θα τα ξαναφυτεύουμε;», διερωτήθηκε ο κ. Γαργάλας.

«Γιατί όχι; Να κάθονται οι υπάλληλοι δηλαδή να παίζουν μπιρίμπα στα γραφεία; Να κάνουμε και λίγο χιούμορ», απάντησε ο Δήμαρχος.

«Θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια όαση πρασίνου για το κέντρο, προσθέτοντας και νέα δέντρα, όχι αφαιρώντας κι αυτά που υπάρχουν», αποκρίθηκε ο κ. Γαργάλας.

«Δάσος ολόκληρο θα κάνουμε μετά τις γιορτές», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Πάντως, ο δημοτικός σύμβουλος της «Επιλογής Ευθύνης» Νίκος Στόικος, με έγγραφη παρατήρησή του επί του θέματος, θέτει ζήτημα νομιμότητας των μεταφυτεύσεων. Επικαλείται απόφαση του ΣτΕ βάσει της οποίας «απαγορεύεται η μείωση των χώρων πρασίνου για το περιβάλλον των πόλεων. Τα πάρκα και τα άλση που βρίσκονται σε κοινόχρηστο εντός ρυμοτομικού σχεδίου, εξομοιώνονται με τα δασικά οικοσυστήματα και υπάγονται στην ιδιαίτερη προστασία που θεσπίζεται για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις». Στην ίδια απόφαση αναφέρεται επίσης ότι απαγορεύεται η κοπή, αφαίρεση, καταστροφή, μεταφύτευση, το κλάδεμα, η φθορά ή ρύπανση κάθε φυτικού οργανισμού στο χώρο όπου βρίσκεται και υπογραμμίζεται ότι και η ίδια η υπηρεσία οφείλει να προστατεύει το πράσινο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου