ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς απόδειξη δεν πληρώνεις…

χωρίς-απόδειξη-δεν-πληρώνεις-52710

Από μεθαύριο Σάββατο 12 Ιανουαρίου σε όποιο κατάστημα του Βόλου και της Μαγνησίας πάτε για φαγητό ή ποτό θα έχετε τη δυνατότητα να μην πληρώσετε, αν ο καταστηματάρχης δεν σας δώσει την απόδειξη με τα είδη που σας προσέφερε.

Ήδη την περασμένη Δευτέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ενημέρωσε το Σύλλογο Κέντρων Ενημέρωσης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας, ο οποίος με τη σειρά του έχει ενημερώσει τα εκατοντάδες μέλη του για τη συγκεκριμένη διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών για τις αποδείξεις που πρέπει να εκδίδουν, όπως και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Σύλλογο Κέντρων Εστίασης Νομού Μαγνησίας η σχετική του νέου Αναθεωρημένου Αγορανομικού Κώδικα που αλλάζει από μεθαύριο έχει ως εξής:
Αρθρο 122: Ενδείξεις τιμοκαταλόγων

1. Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται όλα τα προσφερόμενα είδη "αλά-καρτ" με τις αντίστοιχες τιμές τους ως εξής: α) καθαρή τιμή, β) Φ.Π.Α. και λοιπές νόμιμες επιβαρύνσεις και γ) τελική τιμή. Απαγορεύεται η προσαύξηση της τελικής τιμής γ) για οποιονδήποτε λόγο. AΛΛΑΞΕ

2. Στον τιμοκατάλογο αναγράφεται σε εμφανές σημείο με κεφαλαία γράμματα, ίδιου μεγέθους με τη γραμματοσειρά των προσφερόμενων ειδών, η ένδειξη: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» και στην αγγλική γλώσσα (εφόσον τηρεί τιμοκατάλογο και στην αγγλική γλώσσα), την ένδειξη «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT – INVOICE)».

Η ασφάλιση για
τους σερβιτόρους

Εξάλλου από 1η Ιανουαρίου του 2013 έχει αλλάξει μία διάταξη η οποία αποτελούσε χρόνιο βραχνά για τον κλάδο του επισιτισμού και που αφορούσε στις ασφαλιστικές εισφορές των σερβιτόρων και όλων των λοιπών ειδικοτήτων προσωπικού, το οποίο παρουσίαζε την ιδιαιτερότητα, ανεξάρτητα από τις ώρες καθημερινής απασχόλησης, ασφαλίζονταν με το ίδιο τεκμαρτό ημερομίσθιο, πάνω στο οποίο υπολογίζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές (επιβάρυνση 49,46%). Με τη νέα νομοθεσία όλες οι ειδικότητες των ασφαλιστικών κλάσεων που ισχύουν σήμερα όπως εμφανίζονται στον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ, από 1.1.2013, μειώνονται κατά τρεις σε όλες τις ειδικότητες προσωπικού. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσει και το ΙΚΑ καθώς έρχεται να αμβλυνθεί μία αδικία που υπήρχε σήμερα, λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας Απ. Αθανασός. Και αυτό γιατί όπως λέει εργαζόμενοι που μέχρι τώρα απασχολούνταν για τρεις ή τέσσερις ώρες, ασφαλίζονταν με το ίδιο τεκμαρτό ημερομίσθιο που ασφαλίζονται όσοι εργάζονται με πλήρες ωράριο.

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου