ΤΟΠΙΚΑ

Κόντρα για τις προγραμματικές συμβάσεις

κόντρα-για-τις-προγραμματικές-συμβάσ-455253

«Ετοιμοπόλεμες» για τυχόν νέες προγραμματικές συμβάσεις εμφανίστηκαν, στη χθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, η μείζονα και η ήσσονα μειοψηφία.

Σύσταση να μην ξαναέρθει προς συζήτηση προγραμματική σύμβαση απηύθυνε στην πλειοψηφούσα παράταξη ο Ι. Πρίντζος, ενώ από την Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία εκφράστηκε η θέση ότι οι προγραμματικές συμβάσεις «αποτελούν εμπαιγμό και κοροϊδία και το μόνο που ωφελούν είναι να αυξάνουν το εισόδημα των καθηγητών και να ενισχύουν την επικοινωνιακή πολιτική του νομάρχη».

Οι αντιδράσεις εκφράστηκαν με αφορμή την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Νομαρχίας Μαγνησίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αντικείμενο ειδική χωροταξική για το Πήλιο.

Παρά το ότι το θέμα αποσύρθηκε, διότι δεν εγκρίθηκε ακόμη από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) χρηματοδότηση, όπως ενημέρωσε ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς, οι δύο παρατάξεις με δήλωσή τους εξέφρασαν τις διαφωνίες τους.

«Σας συνιστώ να μην ξαναφέρετε για έγκριση προγραμματική σύμβαση και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Δεν προσφέρετε τίποτε ξοδεύοντας 100.000 ευρώ και μάλιστα σε τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Η Ν.Α.Σ. σχεδίαζε να αποχωρήσει εάν το θέμα έμπαινε σε συζήτηση. Σε δήλωση που κατατέθηκε στο προεδρείο η παράταξη αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ας φροντίσει ο Νομάρχης να πάψει να μοιράζει με τυμπανοκρουσίες και ζεστό δημόσιο χρήμα, αυταπάτες και φρούδες ελπίδες στον εργαζόμενο λαό. Εμείς, λοιπόν, αυτή την πολιτική αγυρτεία, την καταγγέλλουμε. Γι’ αυτό, αν ξαναφέρετε το θέμα, εμείς θα αποχωρήσουμε. Ας αναλογιστούν όλοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι τις ευθύνες τους.»

Ο εκτελών χρέη νομάρχη –ο Απ. Παπατόλιας απουσίαζε στην Αθήνα- Δημ. Μεργιαλής απάντησε στον κ. Πρίντζο ότι δεν είναι δυνατόν η νομαρχιακή αρχή να σταματήσει να δουλεύει για τους επόμενους έξι μήνες.

Απάντηση Ηλ. Ξηρακιά

«Εκτός από τις εντυπώσεις των δηλώσεων, υπάρχει και η ουσία των πραγματικών περιστατικών», απαντούσε με γραπτή δήλωση μετά τη συνεδρίαση ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς.

Συγκεκριμένα, απάντησε:

«Η επικαιροποίηση και η έγκριση με ΠΔ της Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης (ΕΧΜ), είναι απόλυτα αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για τη σύνταξη και την έγκριση των Γενικών πολεοδομικών Σχεδίων (ΣΧΟΟΑΠ) των παραδοσιακών οικισμών του Πηλίου.

Ήδη εκτός από τα τέσσερα ΣΧΟΟΑΠ που συντάχθηκαν ή συντάσσονται για πέντε πρώην Δήμους του Πηλίου (Αρτέμιδα, Αφέτες, Αργαλαστή , Σηπιάδα και Μούρεσι με χρηματοδότηση του 3ου ΠΕΠ η ΝΑΜ κατάφερε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους ΟΤΑ του Πηλίου να εξασφαλίσει την ένταξη στο ΕΣΠΑ άλλα πέντε ΣΧΟΟΑΠ για τους υπόλοιπους δύο πρώην Δήμους και τις τρεις Κοινότητες συνολικού προϋπολογισμού 750.000 ευρώ που σύντομα θα προκηρυχτούν

Το θέμα έχει συζητηθεί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συμφωνήθηκε να προωθηθεί, με χρηματοδότηση του ΕΤΕΡΠΣ, και μέσω προγραμματικής σύμβασης με το ΠΘ και τους τοπικούς και εδικούς μελετητές των ΣΧΟΟΑΠ να γίνει επικαιροπόιηση της παλαιάς ΕΧΜ που συντάχθηκε με τον ίδιο τρόπο το 1997, αλλά ποτέ δεν θεσμοθετήθηκε.

Η επικαιροποίηση θα γίνει μόλις εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Υπουργείο.»

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου