ΤΟΠΙΚΑ

Το Αξιον Εστί έγραψε βιβλίο

το-αξιον-εστί-έγραψε-βιβλίο-526778

Μία μοναδική εμπειρία, που έφερε στους μαθητές του Αξιον Εστί μία ακόμη επιβράβευση!

Το Αξιον Εστί είναι πάντα ανοιχτό στις προ(σ)κλήσεις και έτσι για άλλη μια φορά ανέλαβε να φέρει εις πέρας ένα απαιτητικό, αλλά ευφάνταστο εγχείρημα, να συμμετέχει με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στην ομαδική συγγραφή βιβλίου με τα «Μικρά Μολύβια».Η βασική ιδέα του εγχειρήματος ήταν η συγγραφή μιας ιστορίας, η οποία θα συνδέει το παρόν με το παρελθόν και τα φιλόδοξα όνειρα ενός παιδιού για το μέλλον: «Ενα ταξίδι αλλιώτικο απ’ τα άλλα… στην εποχή των Ανακαλύψεων!».

Ετσι, οι μαθητές με απύθμενη όρεξη, ατελείωτη φαντασία, καλοξυμένα μολύβια και το όνομα «Πειρατές της φαντασίας» δούλεψαν ομαδικά, γνώρισαν τη δημιουργική γραφή και τα οφέλη της και δημιούργησαν μια αυτοτελή ιστορία, που πραγματεύεται ένα ταξίδι στο Παρελθόν.

Ο ήρωας της ιστορίας τους ταξίδεψε σε μια διαφορετική ιστορική περίοδο στην εποχή των Ανακαλύψεων, συνάντησε μια σημαντική προσωπικότητα, η οποία έδρασε στο Παρελθόν και το έργο του εμπνέει ακόμα και σήμερα μικρούς και μεγάλους.

Η διαδικασία ήταν σύνθετη, αλλά κάθε φορά οι μαθητές του Αξιον Εστί ήταν όλο και πιο ενθουσιώδεις. Η συγγραφή της ιστορίαςυλοποιήθηκε στις ώρες του γλωσσικού μαθήματος.

Στην ουσία εφαρμόστηκε μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας, που εκτός από μαθησιακά οφέλη (ανάπτυξη κριτικού γραμματισμού και καλλιέργεια της φαντασίας), συντέλεσε πολλαπλώς στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, καθώς έμαθαν να συνεργάζονται για ένα κοινό αποτέλεσμα και να καταγράφουν τις σκέψεις τους, σεβόμενοι τις ιδέες και τη μοναδικότητα των συμμαθητών τους (καλλιέργεια ενσυναίσθησης).

Σε πρώτο στάδιο, οι μαθητές δούλεψαν μια σειρά ασκήσεων δημιουργικής γραφής, με σκοπό να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους και να επιλέξουν την κατεύθυνση, στην οποία θα κινηθούν. Στη συνέχεια, ασχολήθηκαν με τη συγγραφή της ιστορίας, ορίζοντας το χωροχρονικό πλαίσιο και τους ήρωες.Και τότε το ταξίδι μας στον μαγικό κόσμο της φαντασίας άρχισε…

Αλλά δεν τελείωσε εκεί. Ακόμη και με το πέρας των μηνών και την ολοκλήρωση της τελικής εκδοχήςτης ιστορίας τους, το ταξίδι τους δεν έφτασε στο τέλος. Και δεν πρόκειται να τελειώσει.

Οι μαθητές μέσα από την ιστορία, που οι ίδιοι έγραψαν, διδάχτηκαν, ωρίμασαν και πλούτισαν με ιδέες και εμπειρίες, που θα τους συντροφεύουν στη μετέπειτα ζωή τους. Ιδέες γεμάτες φαντασία, σκέψεις γεμάτες όνειρα ήταν η ουσία του εγχειρήματος, η ουσία της δημιουργικής γραφής, αυτά που οι εκπαιδευτικοί του Αξιον Εστί προσπαθούν να καλλιεργήσουν στους μαθητές καθημερινά, οι ουσιαστικοί στόχοι κάθε δασκάλου…

Παράλληλα με τη συγγραφή της ιστορίας και σε συνεργασία με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό των Εικαστικών, οι μαθητές προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω…! Ορμώμενοι από τη θεματική της ιστορίας, δημιούργησαν έργα τέχνης, εικαστικούς πίνακες που απεικονίζουν στοιχεία που αναγράφονται στην ιστορία. Το δημιουργικό αυτό αποτέλεσμα είναι η απόδειξη της επιτυχίας των παιδιών, αλλά και συνάμα μια ανοιχτή πρόσκληση για όλους όσοιθα ήθελαν να διαβάσουν την ιστορία ή να δουν από κοντά τις εικαστικέςπαρεμβάσεις, που δημιουργήθηκαν, αν και θα έχουμε τη χαρά να την αναγνώσουμε σε λίγο καιρό από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου