ΤΟΠΙΚΑ

Σύσκεψη ενημέρωσης για εργασιακά, ασφαλιστικό, Παιδεία

σύσκεψη-ενημέρωσης-για-εργασιακά-ασφ-526678

Σύσκεψη-εκδήλωση με τρία θέματα τα εργασιακά δικαιώματα το ασφαλιστικό και την παιδεία πραγματοποίησε χθες Τετάρτη ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας.

Την συνέλευση άνοιξε η γραμματέας του Συλλόγου Ευαγγελινού Δέσποινα, μιλώντας για την ψήφιση του νόμου που θεσμοθέτησε τη 10ωρη εργασία και έκανε –όπως είπε- και τυπικά νόμιμη τη δουλειά όπου – όσο – όπως θέλει ο εργοδότης, διαλύοντας τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και κάνοντας την λάστιχο. Συγκεκριμένα είπε: «το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις που θα επιδράσουν στην ψυχική και σωματική υγεία μας, θα μας εξοντώνουν, κατακερματίζοντας την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, αυξάνοντας την αδυναμία μας να συνδυάσουμε μητρότητα και εργασία. Θα εξαφανίσει τον, ούτως ή άλλως, ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας».

Στη συνέχεια εξήγησε πως η εδραίωση της εργασιακής ζούγκλας συνδέεται με νέα χτυπήματα στην συνδικαλιστική δράση. Επίσης τόνισε πως, το νέο αντεργατικό τερατούργημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκταμίευση δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ακόμη, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης που, όπως τόνισε, «περιλαμβάνει κλιμάκωση των ανατροπών στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος, στην κατεύθυνση των «τριών πυλώνων», όπου το κράτος δεν εγγυάται τίποτα περισσότερο από μια σύνταξη – επίδομα στα βαθιά γεράματα, παροχές Υγείας και Πρόνοιας στα όρια του ελάχιστου. Από εκεί και πέρα, τον λόγο έχουν η ιδιωτική ασφάλιση και Υγεία, οι αποδόσεις των αποθεματικών και των ασφαλιστικών εισφορών στον χρηματιστηριακό τζόγο».

Κλείνοντας έδωσε μήνυμα ελπίδας και διεξόδου λέγοντας πως με βάση αυτές τις εξελίξεις το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα πρέπει να δώσει το δικό του μαχητικό παρών δίπλα στα εργατικά σωματεία στον αγώνα ενάντια στην αντεργατική καταιγίδα, συνεχίζοντας την παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, στους χώρους που συγκεντρώνονται οι νέες μητέρες.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πέτρου Λίλα μιλώντας για το αντιεκπαιδευτικό, όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο που κάνει το σχολείο ακόμα πιο ανισότιμο για τα παιδιά μας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «κάθε άρθρο του νέου νομοσχεδίου που έδωσε για διαβούλευση η κυβέρνηση, αναφορικά με την «αυτονομία» του σχολείου και την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, ανοίγει δρόμους για μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, για ένταση της ταξικής τους διαφοροποίησης. Στις διατάξεις γίνεται λόγος για «διεύρυνση του κύκλου των πηγών χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων, με σκοπό την απόκτηση μεγαλύτερης αυτονομίας και ευελιξίας».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, προβλέπεται τα σχολεία να μπορούν να εξασφαλίζουν «επιπλέον πόρους μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την ευκολότερη αποδοχή δωρεών και χορηγιών».

Πρόκειται για καθοριστική εξέλιξη που, πατώντας στη χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολείων, που συμβάλλει στην κατηγοριοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία, φορτώνει ακόμα περισσότερα βάρη στην πλάτη των γονιών που θα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους».

Τέλος ακολούθησε πλούσιος διάλογος, γίναν ερωτήσεις, τοποθετήσεις, εκφράστηκαν ανησυχίες από μέλη και φίλες του συλλόγου που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου