Ευρωπαϊκή πύλη-κοτέτσι… άνοιξε η Μαγνησία και η Κεντρική Ελλάδα. Το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου έχει πλέον απογειωθεί. Το επιτυχές όμως εγχείρημα των δύο σταθερών αεροπορικών γραμμών –της Air Berlin που έχει πλέον αναπτύξει στέρεους δεσμούς εδώ και τρία χρόνια και της Ryanair, οι πτήσεις της οποίας ξεκίνησαν φέτος και συναντούν πληρότητες πέρα και από τις αρχικές προσδοκίες της εταιρίας- φαίνεται ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό στην ολότητά του.
Βόμβα στα θεμέλια της μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης των τελευταίων χρόνων στη Μαγνησία, με οικονομικά οφέλη ακόμη ασύλληπτα δυστυχώς για πολλούς, αποτελεί ο καινούργιος, σύγχρονος, αλλά εκτός λειτουργίας αεροσταθμός.
Σε κοντινή απόσταση από το υπερσύγχρονο κτήριο, το οποίο σταμάτησε μόλις… 200.000 ευρώ πριν την παράδοσή του σε χρήση, το χρέος του απέναντι στους χιλιάδες πλέον επιβάτες που διακινούνται από και προς τη Ν. Αγχίαλο προσπαθεί να κάνει ο παλιός αεροσταθμός.
Ένα μικρό, απρόσωπο και αφιλόξενο κτήριο, που μόνο τα απολύτως στοιχειώδη της διαδικασίας ελέγχου μπορεί να παρέχει. Αυτό το κτήριο, όπου κυριαρχεί το φτηνό πλαστικό και χωρίζει τους επιβάτες από το χώρο στάθμευσης των αεροπλάνων με ένα πρόχειρο φράχτη, υποδέχεται τους τουρίστες, που από όλη την Ευρώπη φτάνουν κατά εκατοντάδες με τις πτήσεις της Ryanair κάθε εβδομάδα.
Το νέο κτήριο απλά περιμένει. Σε ομηρία ενός σκάμματος γύρω του που δεν μπορεί να ασφαλτοστρωθεί και μιας διαδικασίας για συμπληρωματική σύμβαση, που υπέγραψε ο τ. υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, εκτοξεύοντας το αρχικό κόστος κατά 3 εκατ. ευρώ!
Η συμπληρωματική σύμβαση με υποψίες σκανδάλου, έχει το «κόκκινο φως» της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και κατευθύνεται προς τον Εισαγγελέα, μαζί με άλλα παρόμοια έργα σε όλη τη χώρα που ανέβασαν ξαφνικά τον προϋπολογισμό τους.
Υπό την εισαγγελική έρευνα και το φόβο για ενδεχόμενη εμπλοκή, το υπουργείο δεν έχει υπογράψει ακόμη ούτε τα 200.000 ευρώ, ποσό που εκτιμά ότι απαιτείται για να ασφαλτοστρωθεί η μικρή έκταση γύρω από τον νέο αεροσταθμό, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας έβαλε το στοίχημα και το κέρδισε μόνη της, παρά τις προσπάθειές της το εγχείρημα να συναντήσει ευρεία στήριξη από όλους, που έτσι και αλλιώς θα αποκόμιζαν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα οφέλη.
Η Ryanair έθεσε στο πρόγραμμα πτήσεων για το 2010, έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, το Βόλο. Η Μαγνησία και η Κεντρική Ελλάδα συνδέθηκαν με το Μιλάνο και τη Φρανκφούρτη και μέσω αυτών των δύο πόλεων-κόμβων με 150 ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η νούμερο ένα αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη έριξε «άγκυρα» και μαζί «δόλωμα» για άλλες αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες κατά παράδοση… ακολουθούν τα χνάρια της.
Ένα φιλόδοξο σχέδιο μιας νέας τουριστικής βιομηχανίας άρχισε να ξεδιπλώνεται… Ωστόσο ορισμένοι δείχνουν να έχουν βάλει αυτόματο πιλότο.
Ο «Τ» στο Bergamo
Με μία από τις πρώτες πτήσεις της Ryanair ο «Τ» ταξίδεψε για το Bergamo της Ιταλίας. Η εμπειρία, σε ένα ταξίδι δημοσιογράφων που προετοίμασε η αντινομάρχης Μεταφορών και Τουρισμού Εύη Αδαμάκη, συγκλονιστική. Η συνάντηση και η συνομιλία με τον πρόεδρο και στελέχη του «Turismo Bergamo», που υποδέχθηκαν φιλόξενα την αποστολή, αποκαλυπτική.
Για το Bergamo -50 λεπτά της ώρας με τρένο από το Μιλάνο- μια νέα και δυναμική τουριστική βιομηχανία γεννήθηκε το 2002. Τότε που η αεροπορική εταιρία Ryanair ξεκίνησε τα δρομολόγιά της, επιλέγοντας το αεροδρόμιο Orio al Serio International Airport, ως ένα ακόμη των περιφερειακών αεροδρομίων που συνδέει με τα αεροπλάνα της.
Μέχρι τότε στο Bergamo, μία από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου, ο τουρισμός κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης εκτοξεύτηκαν και η πόλη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουριστικής Επιχείρησης, είχε τις υποδομές για να υποδεχθεί τους εκατομμύρια μετά την αεροπορική σύνδεση τουρίστες που έφταναν στον τοπικό αεροσταθμό.
Με ταχείς ρυθμούς κάλυψε το μοναδικό κενό των ανεπαρκών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου. Το περιφερειακό αεροδρόμιο Orio al Serio ήταν το μισό των σημερινών εγκαταστάσεων της Νέας Αγχιάλου.
Δεν άργησε να επεκταθεί και στη θέση του παλιού και μικρού αεροσταθμού να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ένα υπερσύγχρονο και πολυτελές κτήριο, που παραπέμπει σε ένα μικρότερης έκτασης «Ελ. Βενιζέλος».
Στο αεροδρόμιο του Bergamo προσγειώνονται πλέον κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια επιβάτες, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια με τις πτήσεις της Ryanair!
Η πόλη της Ιταλίας έπιασε έγκαιρα τα μηνύματα και τις θετικές προοπτικές που άνοιγε η Ryanair. Ανασκουμπώθηκε, ανασυγκροτήθηκε και οργανώθηκε, κατορθώνοντας να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν, «σηκώνοντας» με επιτυχία τον μεγάλο όγκο τουριστών, που εξερευνούν κατά εκατομμύρια κάθε χρόνο τις φυσικές της ομορφιές και την ιστορία της και αποτελούν ορμητήριο για άλλες πόλεις της Ιταλίας.
Φτερά ελευθερίας…
Η αποστολή των δημοσιογράφων αναχώρησε με την πτήση της Πέμπτης στις 6:45. Η Ryanair σε ένα ακόμη… αγγλικό ραντεβού απογειώθηκε χωρίς καθυστέρηση, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις πτήσεις της. Η απογείωση με προορισμό μία ευρωπαϊκή πόλη από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, τρία τέταρτα της ώρας περίπου αφότου είχαμε αναχωρήσει από τις οικίες μας ή τους χώρους εργασίας, προκάλεσε αισθήματα περηφάνιας για το τοπικό αεροδρόμιο που ανοίγει σύντομους δρόμους προς την Ευρώπη.
Όταν το αεροπλάνο, ένα από τα ολοκαίνουργια, 190 θέσεων, του στόλου της Ryanair λάμβανε θέσεις προσγείωσης στο Μπέργκαμο δύο ώρες αργότερα, σχόλιο έκπληξης όλων ήταν ότι εάν ταξιδεύαμε από Αθήνα για Ιταλία, τότε την ίδια ώρα μόλις που θα περνούσαμε τον Λεβέντη…
Ο ενθουσιασμός του αεροπορικού ταξιδιού, χωρίς την ταλαιπωρία της μετακίνησης στο «Ελ. Βενιζέλος» και το πρόσθετο κόστος, στάθηκε αποτρεπτικός την ώρα της αναχώρησης να επεξεργαστούμε την προχειρότητα των εγκαταστάσεων του αεροσταθμού, το πλαστικό τραπέζι πάνω στο οποίο οι υπάλληλοι τσέκαραν τα εισιτήρια και τα στοιχεία των επιβατών και το συρματόπλεγμα που μας περιέβαλε στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου, πριν ξεκλειδώσει η πόρτα για την επιβίβαση στο λεωφορειάκι που οδηγούσε στο σημείο που είχε προσγειωθεί το αεροπλάνο.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο την ημέρα της επιστροφής. Όταν κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο τα βλέμματα έπεσαν στον «βουβό» καινούργιο αεροσταθμό. Και το λεωφορειάκι μάς μετέφερε μπροστά στο μικρό κτήριο, που καλωσορίζει τους επισκέπτες με ένα «Welcome» στο μπροστινό μέρος της άσπρης πλαστικής τέντας. Οι συγκρίσεις με το αεροδρόμιο από το οποίο αναχωρήσαμε ήταν καταλυτικές.
Στο ίδιο λεωφορειάκι τα ειρωνικά γέλια Ιταλών που έφταναν στη Μαγνησία με την πτήση της δικής μας επιστροφής, μας προσγείωσαν απότομα… Ήταν η πρώτη εικόνα που έβλεπαν από την περιοχή μας. Και αν οι υπόλοιπες ομορφιές στη διάρκεια της παραμονής τους, αποζημίωναν τελικά την απόφασή τους να επιλέξουν το Βόλο ως προορισμό, είναι βέβαιο ότι τα σχόλια για το τριτοκοσμικό κτήριο, στο οποίο πάτησαν το πόδι τους θα είχαν να τα λένε για καιρό.