ΤΟΠΙΚΑ

Ξεμείναμε από επόπτες και κτηνιάτρους ~ Υπηρεσίες στο κόκκινο

ξεμείναμε-από-επόπτες-και-κτηνιάτρου-526379

Η υποστελέχωση υπηρεσιών προκαλεί προβλήματα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις

Τις συνέπειες της υποστελέχωσης υπηρεσιών, ενός δημοσίου τομέα που καταρρέει, βιώνουν εταιρείες της Μαγνησίας που βλέπουν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους να βαλτώνουν.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Δύο ενεργοί Επόπτες Υγείας στην ηπειρωτική Μαγνησία αλλά και τα νησιά, πρέπει να καλύπτουν καθημερινά ένα μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων όπως η διενέργεια υγειονομικών ελέγχων για τη γνωμοδότηση καταλληλότητας καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να εκδοθεί από τον αρμόδιο φορέα (Δήμο ή άλλη Αρχή) η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας (λ.χ. καταστήματα – βιοτεχνίες – βιομηχανίες τροφίμων & ποτών, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μαζικής εστίασης, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, κλπ, κομμωτήρια, γυμναστήρια, καθαριστήρια κ.λπ.).

«Εχουμε τέσσερις Επόπτες εκ των οποίων δύο ενεργούς σε ελέγχους, γνωμοδοτήσεις κ.λπ. και είναι προφανές ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πολλές αρμοδιότητες που έχουν. Χρωστάμε άδειες από πέρυσι κι όπως πάμε κι εφέτος θα έχουμε τα ίδια προβλήματα αν κι έχουν ζητήσει εγκαίρως από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης να μας εγκρίνει, μεταξύ άλλων προσλήψεων, και τρεις θέσεις Εποπτών Υγείας», επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Επιβεβαιώνοντας τις καθυστερήσεις για τις οποίες διαμαρτύρονται επιχειρηματίες, η κα Κολυνδρίνη αναφέρει πως υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες και με το συγκεκριμένο προσωπικό, καταβάλλεται καθημερινά υπερπροσπάθεια για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, την απασχόληση, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία κ.ο.κ.

«Το έργο των Εποπτών είναι τεράστιο. Εκτός από τα παραπάνω, πρέπει να προβαίνουν σε υγειονομική έρευνα – διενέργεια αυτοψιών σε οικίες και δημόσιους χώρους, αυτεπάγγελτα ή και μετά από αιτήσεις – καταγγελίες πολιτών, με σκοπό την εξάλειψη ανθυγιεινών εστιών και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, στη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων και επιθεωρήσεων για την ασφάλεια τροφίμων σε καταστήματα και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και σε εργαστήρια – βιοτεχνίες – βιομηχανίες, να κάνουν δειγματοληψίες τροφίμων και ποτών, υγειονομικό έλεγχο οχημάτων μεταφοράς και πώλησης τροφίμων, καντινών, στην αγωγή υγείας του πληθυσμού για την πρόληψη, διατήρηση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, στην παρακολούθηση ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, δικτύων ύδρευσης, παρακολούθηση ποιότητας θαλασσινών νερών και κολυμβητικών δεξαμενών κ.λπ.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με την υποστελέχωση που αντιμετωπίζουμε, καταλήγει η κα Κολυνδρίνη, είναι αναμενόμενο να προκαλούνται καθυστερήσεις και να υπάρχουν δικαιολογημένες διαμαρτυρίες καταστηματαρχών και γι αυτό έχουμε ζητήσει με αλλεπάλληλα έγγραφά μας την ενίσχυση των υπηρεσιών, δυστυχώς δίχως κάποιο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Πέντε κτηνίατροι σε όλο το νομό

Η υποστελέχωση έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στον κτηνοτροφικό τομέα, τα σφαγεία, τους ελέγχους εξαγώγιμων κτηνοτροφικών προϊόντων κ.α. καθώς στην Κτηνιατρική υπηρεσία Μαγνησίας έχουν απομείνει 5 κτηνίατροι.

«Ενας πρέπει να πηγαίνει κάθε βδομάδα στο κτηνιατρείο Αλμυρού λόγω συνταξιοδότησης του κτηνιάτρου που υπηρετούσε εκεί, να πηγαίνει στα σφαγεία Αλμυρού και Ανάβρας, άλλος στα σφαγεία των Βορείων Σποράδων, άλλοι να ελέγχουν γαλακτοκομικά προϊόντα, άλλοι να κάνουν ελέγχους σε κρεοπωλεία, σε καταφύγια αδέσποτων, σε κτηνοτροφικές μονάδες, να κάνουν και διοικητική εργασία, να απαντούν σε αλληλογραφία, κ.ο.κ. Η κατάσταση και στον κτηνιατρικό τομέα, όπως με τους Επόπτες Υγείας είναι οριακή κι έχουμε ζητήσει την πρόσληψη πέντε κτηνιάτρων αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θετική εξέλιξη», καταλήγει η Αντιπεριφερειάρχης.

Ανάσα από τους κτηνιάτρους εκτροφής;

Με τη δυνατότητα παροχής έργου των κτηνιάτρων του δημοσίου και από ιδιώτες κτηνιάτρους εκτροφής που θα συμβάλλονται με κτηνοτρόφους, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις τραγικές ελλείψεις όπως στο πρόγραμμα ελέγχου εκρίζωσης Βρουκέλλωσης, να ενημερώνει και να συνεργάζεται με τις κτηνιατρικές αρχές ιδιαίτερα να ενημερώνει για λοιμώδεις νόσους, να διατηρεί τα αναλώσιμα υλικά σε καλή κατάσταση, να εκδίδει κτηνιατρική βεβαίωση που θα αναφέρεται η ημερομηνία και η αιτιολογία θανάτου του ζώου, να τηρεί αρχείο, να συνδράμει τον κάτοχο της Γεωργικής Εκμετάλλευσης στη σήμανση, καταγραφή και την άμεση ενημέρωση της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων κ.λ.π.

Ο θεσμός του «Κτηνιάτρου Εκτροφής» θα λειτουργήσει από 1/8/2015 και η αμοιβή του καθορίζεται από ετήσια ΚΥΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου