ΤΟΠΙΚΑ

Ασφυκτιούν τα τουριστικά γραφεία της Μαγνησίας

ασφυκτιούν-τα-τουριστικά-γραφεία-της-525501

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως υπογραμμίζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επαγγελματίες στον Βόλο

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν τα τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία, διαπιστώνοντας με περίσκεψη το μειωμένο ενδιαφέρον των Βολιωτών για εξορμήσεις με τουριστικά πούλμαν. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε το κλίμα αγωνίας στον κλάδο, που αγωνίζεται να ανακτήσει τον βηματισμό του, μετά από δεκαεπτά μήνες αναγκαστικής απραξίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εξαιρετικά δύσκολη η επανεκκίνηση για τον κλάδο, όπως υπογραμμίζουν επαγγελματίες, τονίζοντας, παράλληλα, ότι συνεχίζεται το κλίμα αβεβαιότητας και στη θερινή περίοδο, λόγω της πανδημίας.

«Η επανεκκίνηση ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Είναι ακόμα πιο δύσκολη. Είμαστε ακόμη στην αρχή, γιατί ο κόσμος είναι φοβισμένος. Υπάρχουν, βέβαια, πολλές ερωτήσεις, αλλά όλοι περιμένουν τις εξελίξεις της πανδημίας. Κανένας δεν κάνει τουρισμό με λεωφορεία, διότι φοβάται. Υπάρχει μια ασάφεια με τον κόσμο για το πως πρέπει να ταξιδεύει και γενικώς είναι φοβισμένος. Δεν κλείνουν εκδρομές. Διήμερες, τριήμερες, τετραήμερες, όλες έχουν ακυρωθεί. Ελάχιστες μονοήμερες πραγματοποιούνται, με την συμμετοχή λιγότερων ατόμων σε σύγκριση με το παρελθόν», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μάκης Δροσόπουλος, υπεύθυνος ταξιδιωτικού γραφείου.

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση για τους επαγγελματίες. «Δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, γενικά. Υπάρχει μια κατάσταση που δεν γνωρίζει κανείς πώς θα εξελιχθεί. Είναι δύσκολο το μέλλον», σημείωσε ο ίδιος.

Με βήμα σημειωτόν

Ενθαρρυντική η εικόνα που μεταφέρει η Ευαγγελία Κορωναίου, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου, υπογραμμίζοντας ότι «ξεκινήσαμε καλά. Υπάρχουν κρατήσεις, ενδιαφέρον, ο κόσμος είναι έτοιμος να εκδράμει. Θέλει πάρα πολύ να ξεφύγει από το lockdown του χειμώνα, που προκάλεσε τεράστια προβλήματα. Υπήρξε ενδιαφέρον για όλες τις εκδρομές, με περισσότερη έμφαση στα νησιά». Η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, με τα γκρουπ να είναι ολιγομελή, από 15 μέχρι 25 άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, «ενημερώνουμε κατ’ αρχάς τους πελάτες μας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα», υπογράμμισε η κ. Κορωναίου, ενώ σημείωσε ότι από τη μέρα που εφαρμόστηκε το υποχρεωτικό ράπιντ τεστ στα πλοία, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν κάνει την μια δόση του εμβολίου, είτε δεν έχουν παρέλθει δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, επικρατεί προβληματισμός για το επιπλέον κόστος. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πληρότητες στα λεωφορεία. Πάντα υπάρχουν μεμονωμένοι ταξιδιώτες, αλλά μας ενδιαφέρει να υπάρχει μαζική συμμετοχή», σημείωσε η κ. Κορωναίου και προσέθεσε ότι «ο φετινός χειμώνας θα είναι εξίσου δύσκολος για όλους».

Μηδέν κίνηση

Εξαιρετικά προβληματισμένη η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κίνηση. Δεν έχουμε ξεκινήσει. Το πρόβλημα της απραξίας παραμένει, τα συσσωρευμένα προβλήματα παραμένουν. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη. Δεν υπάρχει τίποτα αισιόδοξο αυτή τη στιγμή και με τα νέα μέτρα, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Το ίδιο μου αναφέρουν συνάδελφοι και από άλλες περιοχές. Ο κόσμος είναι παγωμένος και τίθεται, αναμφίβολα, ζήτημα επιβίωσης».

Χρειάζονται μέτρα

Ανασταλτικά για τους εν δυνάμει επισκέπτες τουριστικών περιοχών τα κρούσματα που καταγράφουν ανοδική πορεία, σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Σιμώτας, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Μαγνησίας. «Ο κόσμος δεν αποφασίζει να συμμετέχει σε ομαδικές εκδρομές. Το ράπιντ τεστ συνεπάγεται επιπλέον κόστος, που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και γι αυτό τον λόγο είναι μικρή η ζήτηση για ταξίδια σε νησιωτικές περιοχές», είπε.

Οι καταστάσεις δύσκολες για τον κλάδο και όπως επεσήμανε ο κ. Σιμώτας «δεν έχει γίνει η επανεκκίνηση που περιμέναμε, ενώ η κυβέρνηση έχει σταματήσει, από την 1η Ιουλίου, όλες τις παροχές που είχαμε τους προηγούμενους μήνες, ως βοήθημα. Πρέπει να αντιληφθούν ότι κάποιοι κλάδοι ξεκίνησαν να δουλεύουν, αλλά όχι ο τουρισμός, και δη ο εσωτερικός τουρισμός. Μπορεί να έρχονται ξένοι, αλλά δεν είμαστε το ίδιο σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για αγώνα επιβίωσης. Δεν θα δουλέψουμε όπως πρέπει, και θα χρειαστούμε και πάλι στήριξη από την κυβέρνηση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου