ΤΟΠΙΚΑ

Κάλεσμα σε πανστρατιά ενάντια στη διάλυση της αυτοδιοίκησης

κάλεσμα-σε-πανστρατιά-ενάντια-στη-διά-524498

Ηχηρό παρών στη Συνέλευση των Περιφερειακών, Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, με αφορμή τη δρομολογούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, έδωσαν αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Μαγνησία.

Παρόντες ήταν ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου, οι αντιδήμαρχοι Βόλου Απ. Μαλαματίνης, Ανδρ. Ζέρβας και Χρήστος Στεφόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αρης Σαββάκης, η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Δέσποινα Κότογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τάσος Μπατζιάκας και Απ. Γαλάτης, ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς και ο Γ.Γ. του Δήμου Βόλου, Στυλιανός Διαμαντίδης, όπως επίσης ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημ. Νασίκας, οι αντιδήμαρχοι Αλμυρού, κ.κ. Μιχ. Μακρής και Ευ. Καλαντζής, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Πατής Κουτσάφτης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, Γ. Πατσής.

Η αλλαγή του Καλλικράτη χωρίς τη συγκατάθεση των δήμων και η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα με καθιέρωση της απλής αναλογικής, βρίσκει σθεναρή αντίσταση από την ΚΕΔΕ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους προέδρους ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσό και ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Λ. Περήφανο, κάλεσε σε πανστρατιά προκειμένου «να αναχαιτιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει την Αυτοδιοίκηση».

«Όποιος οραματίζεται να περάσει μεταρρύθμιση με νυχτερινές τροπολογίες και ερήμην της Αυτοδιοίκησης, πλανάται» ανέφερε.

Σχολιάζοντας την εμμονή της κυβέρνησης να κάνει σημαία της μεταρρύθμισης την αλλαγή στο εκλογικό σύστημα των δημοτικών εκλογών, τόνισε πως η καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν θα λύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν διαχρονικά την Αυτοδιοίκηση, και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς οραματίζεται τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Απευθυνόμενος στους αιρετούς κατά την κοινή συνέλευση των ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διαμήνυσε πως στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 3 Απριλίου, «αποφασίζουμε για το μέλλον του θεσμού μας και των τοπικών μας κοινωνιών».

Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 214 εκατ. ευρώ στο φετινό προϋπολογισμό, το κλείσιμο κοινωνικών δομών, την εφαρμογή της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων,το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στηνκαθαριότητα των δήμων, αλλά και τη συστηματική μείωση των αμοιβών των αιρετών την ίδια περίοδο πουαυξάνουν κατακόρυφα τις αμοιβές των γενικών γραμματέων και των ειδικών συμβούλων των υπουργείων.

Οι δήμαρχοι διεκδικούν:

-Να ανοίξει αμέσως τα χαρτιά της η κυβέρνηση και να μας παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της.

-Είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ, ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής οργάνωσης του Κράτους.

-Δεν συζητάμε καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Η απλή αναλογική δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα οδηγήσει στη διάλυση των Δήμων.

-Απαιτούμε την θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

-Είμαστε αντίθετοι στη μείωση της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης από τα 5 στα 4 χρόνια.

-Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των δημάρχων να επιλέγουν τους συνεργάτες τους. Είμαστε αντίθετοι στο διορισμό εκτελεστικών γραμματέων – επιτρόπων από την Κεντρική Κυβέρνηση.

-Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Απαιτούμε να μας πει η κυβέρνηση πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση και από πού θα χρηματοδοτηθεί.

-Απαιτούμε την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές: Φορολογική αποκέντρωση. Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Αποκατάσταση των ΚΑΠ. Πρόσβαση των δήμων στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2 δισ. Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους. Απόδοση πόρων του Πράσινου Ταμείου για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους.

-Απαιτούμε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και διατηρησιμότητας των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

-Πρέπει να υιοθετηθεί μια σύγχρονη πολιτική για το ανθρώπινο δυναμικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Δεν δεχόμαστε καμία μεταρρύθμιση που δεν θα προβλέπει τη διεύρυνση του ρόλου των δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου