ΤΟΠΙΚΑ

Μεροκάματο «ορισμένου χρόνου»

μεροκάματο-ορισμένου-χρόνου-524486

Στις 200 έφτασαν από τις αρχές του χρόνου οι συμβάσεις με μπλοκάκι στη Μαγνησία

Περίπου 200 εργαζόμενοι με μπλοκάκια έχουν δηλωθεί από τις αρχές του χρόνου στη Μαγνησία. Η οικονομική κρίση και η μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών σε πολλές επιχειρήσεις της Μαγνησίας έχει οδηγήσει πολλούς εργοδότες να επιλέγουν απασχόληση με μπλοκάκι για να αποφεύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές, που χρεώνεται ο ίδιος ο εργαζόμενος με αυτασφάλιση.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η απασχόληση ορισμένου χρόνου αυξάνεται εντυπωσιακά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας τα οποία και προωθούνται κάθε μήνα στο Υπουργείο Εργασίας.

Η οικονομική κρίση και η μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών σε πολλές επιχειρήσεις της Μαγνησίας έχει οδηγήσει πολλούς εργοδότες να επιλέγουν απασχόληση με μπλοκάκι για να αποφεύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου ή με συμβάσεις ακόμη και των δύο ημερών που συνεχώς ανανεώνονται και έτσι οι εργαζόμενοι «βαπτίζονται» ελεύθεροι επαγγελματίες – πράγμα που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πληρώνουν για την ασφάλισή τους. Ετσι, όμως κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι των 550 ευρώ, χάνουν το αφορολόγητο από την ηλικία των 30 ετών και μετά. Ενας μισθός και περισσότερο πηγαίνει στην εφορία αφού οι εργαζόμενοι «βαπτίζονται» ελεύθεροι επαγγελματίες, χάνουν όμως όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη μισθωτή σχέση (εκτός από την ασφάλιση, χάνει δώρα, επιδόματα, προστασία μητρότητας, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης κ.λπ.). Αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας εξαπλώνεται πλέον από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα.

Οι ιδιώτες κυρίως απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ασφάλιση ΙΚΑ, υπάρχουν ωστόσο και αρκετές περιπτώσεις που ο εργαζόμενος μετατρέπεται σε «εργολάβο» και δουλεύει με μπλοκάκι. Οι καθαρές αποδοχές στην τσέπη του απασχολούμενου δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ αφού τα υπόλοιπα… πρέπει να καταβληθούν για την αυτασφάλιση του.

Εκτός από την εργασιακή ανασφάλεια, κάθε μήνα οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ παρά το γεγονός ότι ίδιοι σε πολλές περιπτώσεις, δεν πληρώνονται κανονικά για την εργασία που παρέχουν.

Το συνολικό κόστος εργασίας -άμεσο και έμμεσο- σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, μειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια κατά 30% περίπου. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων, γύρω στο 25%, πληρώνεται με τις ελάχιστες αμοιβές, ενώ περίπου το 30% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση αμείβεται χαμηλότερα από τις κατώτατες αμοιβές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου