ΤΟΠΙΚΑ

Μάιος των γενεθλίων για 3 τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

μάιος-των-γενεθλίων-για-3-τμήματα-του-πα-524446

Τη συμπλήρωση των πρώτων δεκαετιών λειτουργίας τους γιορτάζουν μέσα στον Μάιο τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο πέρυσι συμπλήρωσε 30 χρόνια ζωής.

Πρώτο τα κεράκια του θα σβήσει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που συμπληρώνει δύο δεκαετίες ζωής και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Οι εορτασμοί συνοδεύονται από πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και αναγορεύσεις παγκόσμιων προσωπικοτήτων σε επίτιμους διδάκτορες.

Το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών θα γιορτάσει τα 20ά γενέθλιά του σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου, στις 7:30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του τμήματος Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Πεδίον Αρεως.

Με αφορμή μάλιστα τα γενέθλιά του τιμά δύο σημαντικά πρόσωπα της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης, το έργο των οποίων συμπυκνώνει προθέσεις και στόχους της φυσιογνωμίας του. Πρόκειται για τους Δημήτρη Φατούρο και Γιάννη Πεπονή που θα αναγορευτούν επίτιμοι διδάκτορες και με τους οποίους καταδεικνύεται η γενεαλογία της ταυτότητας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αλλά και η προσδοκία του να συνεχίσει να ακολουθεί τις καλύτερες ελληνικές και διεθνείς ακαδημαϊκές παραδόσεις και να διαμορφώνει νέες δημιουργικές προοπτικές.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Φατούρος άνοιξε την ελληνική αρχιτεκτονική εκπαίδευση σε νέους ορίζοντες συνδιαλλεγόμενη με την ειδική συνθήκη του τόπου, με τις θεωρητικές, εικαστικές και ποιητικές προεκτάσεις τους αρχιτεκτονικού έργου.

Ο καθηγητής του GeorgiaTech Γιάννης Πεπονής συνέδεσε πολύ πρόωρα, εδώ και τέσσερεις δεκαετίες, την προγραμματική και υπολογιστική διάσταση της αρχιτεκτονικής ως επιστήμης με την ουμανιστική θεωρία της αρχιτεκτονικής ως τέχνης.

Στο πλαίσιο της τελετής αναγόρευσης ο ομότιμος καθηγητής Δ. Φατούρος θα μιλήσει με θέμα «Ιχνος Αρχιτεκτονικής» και ο καθηγητής Γ. Πεπονής με θέμα «Αρχιτεκτονική και Παιδεία του Χώρου».

Το παιδαγωγικό προσχολικής

Το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο «Ι. Κορδάτος» του κτιρίου Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης θα γιορτάσει τα 30 χρόνια λειτουργίας του με πλούσιο πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικοκινητικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή διδασκόντων και φοιτητών του τμήματος καθώς και μαθητών νηπιαγωγείων, χαιρετισμούς από διδάσκοντες, φοιτητές και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος, παρουσίαση επετειακού τόμου και μουσικό δρώμενο ως κλείσιμο της εκδήλωσης.

Τα κείμενα του επετειακού τόμου μέσα από τον οποίο καταγράφεται η 30χρονη πορεία του τμήματος προβάλλουν τα μέλη του διδακτικού προσωπικού, την εξέλιξη των σπουδών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τμήματος μέσα από τις αντιλήψεις των αποφοίτων αλλά και τις δράσεις εξωστρέφειας μέσα από τίτλους και αφίσες συνεδρίων, ημερίδων, θεατρικών και κουκλοθεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων. Τέλος περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις του τμήματος.

Το οικονομικό

Δύο δεκαετίες λειτουργίας στον Βόλο συμπληρώνει φέτος το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για τον εορτασμό του τμήματος διοργανώνεται πλήθος εκδηλώσεων. Την Τρίτη 28 Μαΐου θα γίνει πάρτι αποφοίτων στην αυλή του κτιρίου Ματσάγγου, την Τετάρτη 29 διοργανώνεται επετειακή εκδήλωση παρουσία των αρχών του τόπου, στις 30 του μήνα θα γίνει αναγόρευση επίτιμου καθηγητή του τμήματος και από την Πέμπτη 30 Μαΐου θα ξεκινήσει διεθνές συνέδριο με θέμα «Οικονομία της γνώσης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου