ΤΟΠΙΚΑ

Μπιλιετάκια για πρόστιμα της Τροχαίας

μπιλιετάκια-για-πρόστιμα-της-τροχαία-851206

Mπιλιετάκια σε εκατοντάδες Βολιώτες ετοιμάζεται να αποστείλει από τον επόμενο μήνα ο Δήμος Βόλου σε όλους όσους έχουν βεβαιωθεί σε βάρος τους πρόστιμα για παραβάσεις των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1 Ιουλίου 2007 έως 30 Ιουνίου 2009 και τα οποία δεν έχουν πληρωθεί είτε στο Δήμο είτε στην αρμόδια ΔΟΥ.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου Βόλου δεν ήταν χθες σε θέση να δώσουν περισσότερα στοιχεία, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο πίνακας με τους οφειλέτες που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τα πρόστιμα της Τροχαίας ή αυτά που έχουν βεβαιωθεί από τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σε κάθε περίπτωση η είσπραξη των προστίμων της Τροχαίας τα οποία αποδίδονται εξ ολοκλήρου στους οικείους ΟΤΑ όπου βεβαιώνονται οι παραβάσεις, αποτελούν σήμερα ένα από τα πλέον σημαντικά έκτακτα έσοδα της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, ιδιαίτερα για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 ο Δήμος Βόλου εισέπραξε από τις παραβάσεις του ΚΟΚ και από τα παρκόμετρα 1.464.016 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2009 ήταν 1.000.000 ευρώ.

Μειώνονται τα πρόστιμα του ΚΟΚ

Πάντως τα τσουχτερά πρόστιμα του ΚΟΚ τα οποία αποδίδονται σήμερα στο σύνολό τους στους οικείους ΟΤΑ ενδεχομένως να μειωθούν τουλάχιστον για ορισμένες παραβάσεις του ΚΟΚ. Αυτό τουλάχιστον θα προτείνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες με τον Υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Σηφουνάκη. Την πρόταση για «εκλογίκευση» των προστίμων για ορισμένες παραβάσεις προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό των τροχαίων του φετινού εξαμήνου και την αξιολόγηση των δράσεων της Τροχαίας ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας. Η μείωση των προστίμων θα φθάνει σύμφωνα με πληροφορίες για ορισμένες παραβάσεις περίπου το 25%. Παράγοντες του Υπουργείου τονίζουν ότι τα πρόστιμα που ισχύουν σήμερα είναι υψηλά και για την αντιμετώπιση των τροχαίων απαιτούνται αστυνόμευση και στοχευμένες παραβάσεις.

Πρόστιμα ΚΟΚ

Σημειώνεται πως τα κυριότερα πρόστιμα που προβλέπει ο ισχύων ΚΟΚ είναι τα παρακάτω:

Υπέρβαση ορίου ταχύτητας έως 20 χλμ. την ώρα 40 ευρώ, υπέρβαση ορίου ταχύτητας μεγαλύτερη από 20 χλμ. την ώρα 100 ευρώ, άδεια οδήγησης που έχει λήξει 200 ευρώ και άμεση αφαίρεση της άδειας οδήγησης, αναστροφή – οπισθοπορεία – κίνηση στην κεντρική διαχωριστική λωρίδα σε αυτοκινητόδρομο – οδό ταχείας κυκλοφορίας 700 ευρώ 9 βαθμοί στο πόιντ σύστεμ και 20 μέρες παρακράτηση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, ελιγμοί οχήματος που μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και οχήματα πρόστιμο 700 ευρώ, 9 βαθμοί ποινή στο πόιντ σύστεμ και 10 μέρες αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και 30 μέρες αφαίρεση της άδειας οδήγησης, εμπόδια που καταλαμβάνουν τμήματα οδών 400 ευρώ πρόστιμο, έλλειψη ζωνών ασφαλείας 200 ευρώ πρόστιμο, μη χρήση ζωνών ασφαλείας σε παιδιά κάτω των 12 ετών στο μπροστινό κάθισμα ή και να μη χρησιμοποιεί ο οδηγός ή ο επιβάτης 350 ευρώ πρόστιμο, πέντε βαθμοί ποινής στο πόιντ σύστεμ και δέκα μέρες αφαίρεση της άδειας οδήγησης, αντικανονική θέση του οχήματος στο δρόμο 200 ευρώ πρόστιμο και 20 μέρες αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδεια οδήγησης, υπερβολικός θόρυβος από τη λειτουργία (βεβαιώνεται από συνεργείο) 200 ευρώ πρόστιμο και άμεση αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας, εκπομπή καυσαερίων βλαπτικών για την υγεία (βεβαιώνεται από συνεργείο) 200 ευρώ πρόστιμο και άμεση αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση 100 ευρώ τρεις βαθμοί ποινής στο πόιντ σύστεμ και 30 μέρες άδεια κυκλοφορίας, μη χρήση κράνους δίτροχης μοτοσυκλέτας ή ποδηλάτου από οδηγό ή επιβάτη (δεν έχει βαθμούς για το πόιντ σύστεμ ο παραβάτης επιβάτης) 350 ευρώ πρόστιμο, 5 βαθμοί για το πόιντ σύστεμ και 20 μέρες αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης.κ.α.

Σημειώνεται πως τα πρόστιμα του ΚΟΚ αν πληρωθούν μέσα σε δέκα μέρες από την ημερομηνία βεβαίωσης του προστίμου τότε πληρώνονται στο ήμισι του ποσού που αντιστοιχεί στην αντίστοιχη βεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο πρέπει να πληρωθεί στο σύνολό του μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου