ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνια συνάντηση αστρονόμων ~ Γνώση δια αλληλογραφίας

πανελλήνια-συνάντηση-αστρονόμων-γνώ-522456

Πολυάριθμοι μαθητές στο διαγωνισμό της Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως

Σαράντα δύο μαθητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αγρίνιο, Καρπενήσι, Γιαννιτσά, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λαμία κ.λπ., ακόμη και από την Κρήτη, επισκέφθηκαν προχθές το Βόλο, για να εξετασθούν στο τρίτο και τελευταίο διαγώνισμα της Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παραχωρήθηκε ευγενικά, στην Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου.

Πρόκειται μια ακόμη σημαντική διοργάνωση της Εταιρείας, στο ενεργητικό της οποίας καταγράφονται: το 16ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 6 έως 9 Ιουλίου, το 2ο Πανελλήνιο Αστρονομικό Συνέδριο / Φεστιβάλ Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Ιουλίου και η απονομή των βραβείων και των επαίνων του 20ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής, που προγραμματίζεται, αντίστοιχα, το Σάββατο 11 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, οι μαθητές που προσήλθαν στο διαγωνισμό, εξετάστηκαν επί δίωρο σε οκτώ συνολικά θέματα αστρονομίας, τα οποία αφορούσαν το ηλιακό μας σύστημα. Κυρίως ήταν μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, αλλά και μερικοί φοιτητές και μεγαλύτεροι στην ηλικία, όλοι θιασώτες της θαυμάσιας αυτής επιστήμης, την οποία θεμελίωσαν πρώτοι και καλύτεροι οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Στο τέλος του διαγωνίσματος όλοι οι μαθητές με τους γονείς και τους υπόλοιπους συνοδούς τους, μετείχαν στη δεξίωση που τους παρασχέθηκε δωρεάν από την Εταιρεία.

Η διόρθωση των γραπτών θα πραγματοποιηθεί την τρέχουσα εβδομάδα και την επόμενη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για την επίδοση των μαθητών που θα προαχθούν στη δεύτερη τάξη, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί το ερχόμενο σχολικό έτος.

Αρκετοί από τους μαθητές, με τους γονείς τους και τους άλλους συνοδούς τους, είχαν έρθει από την προηγούμενη ημέρα, με σκοπό να παρακολουθήσουν την αστροβραδιά, που είχε οργανώσει η Εταιρεία. Αλλά επειδή ο καιρός ήταν ακατάστατος η «αστροβραδιά» έγινε πάλι στο αμφιθέατρο, με προβολή του προγράμματος stellarium και έτσι ο κόπος τους ανταμείφθηκε.

Ο διαγωνισμός αυτός, αποτελεί μια ακόμη θαυμάσια ευκαιρία, που προσφέρει η Εταιρεία Αστρονομίας στους νέους όλης της Ελλάδος και τους συγκεντρώνει στο Βόλο, η οποία έχει γίνει πλέον το επίκεντρο πολλών αστρονομικών δραστηριοτήτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου