ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σεζόν αβεβαιότητας για εποχικούς σε Μαγνησία και Σποράδες

σεζόν-αβεβαιότητας-για-εποχικούς-σε-μ-522206

Χωρίς εισόδημα κινδυνεύουν να παραμείνουν δεκάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό

Στον «αέρα» και χωρίς κανένα εισόδημα κινδυνεύουν να βρεθούν δεκάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Η φετινή τουριστική σεζόν δεν ξεκίνησε με το δεξί, με αποτέλεσμα αρκετά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στην ηπειρωτική Μαγνησία, αλλά και στις Σποράδες να μην βρίσκονται ακόμη σε πλήρη λειτουργία που να υπαγορεύει τη μαζική επαναπρόσληψη προσωπικού.

Δεν είναι τυχαίο που ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό θέτει από τώρα αίτημα για επέκταση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού στον κλάδο, προεξοφλώντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα απασχοληθούν τελικά εποχιακά θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

«Στον «αέρα» βρίσκονται ακόμη δύο στους πέντε εποχικούς υπαλλήλους ξενοδοχείων με αποτέλεσμα να πρέπει να ζήσουν τις οικογένειές τους με τα επιδόματα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, δεν υπάρχουν ούτε αυτά», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου και έφορος στο διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θανάσης Παπαδημόπουλος.

Πολλοί ξενοδόχοι, σημειώνει ο κ. Παπαδημόπουλος, ακόμη δεν επαναπροσέλαβαν το περσινό προσωπικό και λειτουργούν τις επιχειρήσεις με τους ελάχιστους εργαζόμενους, ελλείψει κρατήσεων.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμη διαλευκάνει αν θα συνεχιστούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για εκείνους που δεν θα επαναπροσληφθούν.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας, με τους εργαζόμενους να βιώνουν μία δύσκολη καθημερινότητα, καθώς είναι άγνωστο το πότε και πώς θα επιστρέψουν στην εργασία τους, καθώς υφίσταται και εκείνοι όπως και οι επιχειρήσεις τουρισμού τις συνέπειες της κρίσης στον τουρισμό.

Στις 30 Ιουνίου τελείωσαν οι αναστολές των συμβάσεων. Πρακτικά σημαίνει ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό που ήταν σε αναστολή σύμβασης, έπρεπε να παρουσιαστούν στις πύλες των ξενοδοχείων για να πιάσουν δουλειά. Πώς να γίνει αυτό όμως με ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα κλειστά;

Μοιραία αυτοί οι εργαζόμενοι για όσο διάστημα το τοπίο δεν ξεκαθαρίζει θα παραμείνουν χωρίς εισόδημα.

Ακόμη να πληρωθούν τις αποζημιώσεις Μαΐου

«Οι συνθήκες που επικρατούν όσο αφορά τους περισσότερους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία είναι τραγικές, ελέω πανδημίας, συνεχίζει ο κ. Παπαδήμοπουλος.

Αν και ήδη διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου το υπουργείο οικονομικών δεν έχει ακόμη καταβάλλει την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534€ του μήνα Μαΐου.

Επίσης μέχρι τώρα σχεδόν 1 χρόνο μετά δεν καταγράφονται πουθενά τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να λάβουν επιδόματα από τον ΕΦΚΑ, να γράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη.

Ακόμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΒ σε ξενοδοχεία που επαναλειτουργούν οι εργοδότες αρνούνται να εφαρμόσουν τους νόμους και την κλαδική σύμβαση εργασίας, προτείνοντας αμοιβές κατώτερες από εκείνες που θα έπρεπε να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

«Ο νόμος είναι σαφής και πρέπει να τηρείται από όλους. Από 1η Ιουλίου θα πρέπει να επαναπροσληφθούν όλοι οι συνάδελφοι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνει απόλυση, με όλα τα απορρέοντα δικαιώματα, να γίνει καταγγελία στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας και ταυτόχρονα οι συνάδελφοι, να το καταγγείλουν και στα σωματεία μας προκειμένου να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Οι εργοδότες οφείλουν να αποζημιώσουν το σύνολο του προσωπικού τους, εφόσον δεν συνεχιστούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας. Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν τηρείται και ο κλάδος παραπαίει», συμπληρώνει ο ίδιος.

Να αξιοποιηθούν κίνητρα

Κίνητρο για προσληφθούν οι εποχικά εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις δίνει το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί εδώ και πολύ καιρό για 100.000 νέες θέσεις εργασίας καθώς πλέον υπάρχει επιδότηση μισθού και για αυτή την κατηγορία εργαζομένων και βέβαια επιδοτείται και το σύνολο των εισφορών.

Οι εναπομείναντες επιδοτούμενες θέσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι περίπου 80.000 θέσεις καθώς το πρόγραμμα τρέχει από τον προηγούμενο Οκτώβριο για εργαζόμενους και ανέργους.

Οι επιχειρήσεις τουρισμού με πολύ χαμηλότερο κόστος θα μπορούσαν την φετινή σεζόν να προσλάβουν εργαζόμενους μέσω του προγράμματος ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Δεν θα πληρώνουν καθόλου εισφορές για το διάστημα της επιδότησης αλλά θα υπάρχει και σημαντική μισθολογική ελάφρυνση. Για παράδειγμα για ένα μισθό 1.000 € οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) που θα πληρώνει το κράτος υπολογίζονται περίπου 360 ευρώ. Εάν προστεθεί και το κόστος της επιδότησης μισθού δηλαδή το ποσό των 200 € η κρατική αρωγή υπολογίζεται στα 560€.

Μέχρι στιγμής στη Μαγνησία ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν αξιοποιήσει τις παραπάνω δυνατότητες.

Το γεγονός ότι ακόμη το τοπίο παραμένει θολό και ο τουρισμός κυ ρίως βασίζεται στους έλληνες, δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις του κλάδου να κάνουν μεγάλα «ανοίγματα».

Oι τελευταίες προσλήψεις ανάσα

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πάντως μόλις πριν από λίγες μέρες από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι ειδικά στις Σποράδες έγιναν τον Ιούνιο προσλήψεις στον κλάδο του τουρισμού. Καταγράφηκαν όμως και καταγγελίες συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου.

Οι πιο πολλές από τις νέες προσλήψεις που υπογράφηκαν τον Ιούνιο ήταν πλήρους απασχόλησης, σε ποσοστό 54,64% με μερική απασχόληση σε ποσοστό 38,44% και με εκ περιτροπής εργασία σε ποσοστό 6,92%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου