ΤΟΠΙΚΑ

Τους «τσακίζουν» τα υψηλά ενοίκια

τους-τσακίζουν-τα-υψηλά-ενοίκια-851206

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα μαγαζιά στο κέντρο της εμπορικής αγοράς του Βόλου.
Βραχνάς τα υψηλά μισθώματα που προκαλούν απόγνωση στους εμπόρους. Τους τελευταίους πέντε μήνε, ενδεικτικά έχουν κλείσει γύρω στα 48  καταστήματα  σε όλο το φάσμα της αγοράς, τα περισσότερα εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις.  
 
Οι έμποροι της πόλης φοβούνται ότι σε λίγο καιρό μπορεί και οι ίδιοι να βρεθούν στη δεινή αυτή θέση, όπως βρέθηκαν και άλλοι συνάδελφοί τους. Υψηλά ενοίκια, διαδοχικές αυξήσεις ΦΠΑ , μειωμένη αγοραστική δύναμη, προκαλούν απανωτά εμφράγματα ακόμη και σε πολύ ανθηρές εμπορικές επιχειρήσεις που σήμερα κλονίζονται αισθητά εξαιτίας της αναδουλειάς.
Πρόκειται ουσιαστικά για προβλήματα που έχουν κορυφωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και όλο και πιο συχνά οδηγούν μικρές επιχειρήσεις στο λουκέτο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται όλο και περισσότερο τα άδεια καταστήματα στην αγορά.
Τις τελευταίες εβδομάδες είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων που αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους που στεγάζουν μικρές επιχειρήσεις, επανέρχεται πλέον ως επιβεβλημένη αναγκαιότητα, ως ένα μέσο αντιμετώπισης των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά.
Το υψηλό ενοίκιο, που συχνά επιβαρύνει έως και 30% τα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης, ενοχοποιείται σε πολλές περιπτώσεις για το κλείσιμο επιχειρήσεων, καθώς πολλοί επιχειρηματίες αδυνατούν πλέον να το καταβάλλουν όπως παλιότερα.
Το φαινόμενο έχει ανησυχήσει και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, που φοβούνται ότι αν το πρόβλημα επιδεινωθεί, οι περιουσίες τους δεν θα μπορούν πλέον να τους παρέχουν εισόδημα. Φοβούνται ότι αν οι  επιχειρήσεις που στεγάζονται στα καταστήματά τους κλείσουν, δεν θα μπορέσουν εύκολα να βρουν νέο ενοικιαστή και ίσως θα αναγκαστούν να μειώσουν κατά πολύ το μίσθωμα για να μη μείνει αναξιοποίητη η περιουσία τους. Δεν είναι μάλιστα λίγα τα ακίνητα στην οδό Κ. Καρτάλη αλλά και μέσα στην Ερμού που στέγαζαν εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες έκλεισαν από τις αρχές του 2010 και έξι μήνες μετά παραμένουν ανοίκιαστα.

Επαναδιαπραγμάτευση…

Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν ήδη αποδεχθεί προτάσεις επαναδιαπραγμάτευσης του ενοικίου με τους εμπόρους – ενοικιαστές τους.
Μία νέα τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, με την οποία τροποποιήθηκαν οι διατάξεις για τις εμπορικές μισθώσεις, δίνει τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της μίσθωσης μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της, ώστε οι έμποροι να επιτύχουν μία νέα μίσθωση με χαμηλότερο ενοίκιο.  Παράλληλα προβλέπεται μείωση του χρόνου καταγγελίας της μίσθωσης από 6 σε 3 μήνες, αλλά και μείωση του ποσού της αποζημίωσης που πληρώνει ο μισθωτής στον ιδιοκτήτη από 4 σε 1 μίσθωμα.
«Τέτοιες ρυθμίσεις  μπορούν να βοηθήσουν, όχι όμως στο μέτρο του επιθυμητού» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου η Βάσω Φαρμάκη, γενική γραμματέας.
Το κυρίαρχο βέβαια αίτημα του εμπορικού κόσμου  παραμένει να μειωθούν τα ενοίκια σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 20 με 30% και  όχι απλά να παγώσουν. «Οι ιδιοκτήτες ακινήτων  θα είναι καλό να αντιληφθούν ότι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά ενοίκια και θα κλείσουν δεν θα ξανανοίξουν και το ενοίκιο θα πέσει από μόνο του  στις νέες μισθώσεις» σχολιάζει από την πλευρά του ο Θανάσης Κοντονίνας, έμπορος επίσης στην οδό Αντωνοπούλου.
 
Υψηλά μισθώματα
Τα ενοίκια καταστημάτων στην εμπορική αγορά του Βόλου σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερβολικά υψηλά. Για παράδειγμα, για το ενοίκιο ενός καταστήματος 50 τ.μ. επί της οδού  Σπυρίδη κατέβαλε μίσθωμα 1.000 ευρώ , με τον ιδιοκτήτη να προτείνει αναπροσαρμογή στα 2.200 ευρώ και τον έμπορο να βρίσκεται στα πρόθυρα της απόγνωσης, αφού σε λίγο καιρό συνταξιοδοτείται.
Στην οδό Αντωνοπούλου ξενοικιάστηκε γνωστή επιχείρηση με είδη δώρων – γάμου, αφού η αναπροσαρμογή του ενοικίου από 4.000 ευρώ είχε ζητηθεί στα 6.000 ευρώ, με τον επαγγελματία να μετακομίζει σε άλλο σημείο της εμπορικής αγοράς, προκειμένου να χαμηλώσει το λειτουργικό κόστος.
Στον ίδιο δρόμο υπάρχουν μισθώματα από 1.200 ευρώ μέχρι και 2.000 ευρώ, ενώ στην καρδιά της Ερμού ορισμένες εμπορικές επιχειρήσεις πληρώνουν ενοίκιο μέχρι και 14.000 ευρώ. «Πρόκειται για μεγάλα ποσά που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν ακόμη και εάν σε μία επιχείρηση υπήρχε ουρά καταναλωτών. Όταν υπάρχουν μέρες που δεν έχουμε κάνει τζίρο, πώς είναι δυνατόν να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε τόσα τσουχτερά ενοίκια;» αναρωτιέται ο κ. Κoντονίνας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου – Νέας Ιωνίας από τις 21 Μαΐου έστειλε επιστολή προς το Σύλλογο Ιδιοκτητών Ακινήτων, ζητώντας αναπροσαρμογή μισθωμάτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ο Σύλλογος απάντησε αρνητικά και αυτό δυσχεραίνει τη συλλογική εύρεση λύσης, με αποτέλεσμα πλέον οι έμποροι να διαπραγματεύονται σε ιδιωτικό επίπεδο με τους ιδιοκτήτες τη μείωση των ενοικίων.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες της ύφεσης και της κάθετης πτώσης της αγοραστικής κίνησης, το βάρος του ενοικίου έχει γίνει δυσβάστακτο για δεκάδες επιχειρήσεις, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των λουκέτων οφείλεται στην αδυναμία των επιχειρήσεων να πληρώσουν κάθε τέλος του μήνα το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη του ακινήτου» σημειώνει ο κ. Κοντονίνας, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι το ενοίκιο είναι ουσιαστικά το 30% του λειτουργικού κόστους της κάθε εμπορικής επιχείρησης.
Με τη νέα τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8 Ιουνίου από τη Βουλή δίνεται η ευχέρεια στους εμπόρους που έχουν συνάψει μισθώσεις οι οποίες κλείνουν έναν χρόνο από την υπογραφή τους, να διαπραγματευτούν μία νέα με χαμηλότερο ενοίκιο. Η σχετική καταγγελία έως σήμερα απαιτούσε διετή διάρκεια της μίσθωσης.
Παράλληλα υπάρχει δραστική μείωση του χρόνου καταγγελίας της μίσθωσης σε 3 μήνες (από 6 που ίσχυε), ενώ περιορίζεται το ποσό της αποζημίωσης που πληρώνει ο μισθωτής – έμπορος στον ιδιοκτήτη σε ένα μηναίο μίσθωμα, από τέσσερα που προβλεπόταν έως τώρα.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου