ΤΟΠΙΚΑ

Γεγονός η εκ περιτροπής εργασία

γεγονός-η-εκ-περιτροπής-εργασία-851206

Από χθες και για έξι μήνες αρχικά, το εργοστάσιο Κιολείδης ξεκίνησε την εφαρμογή του προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας. Η εταιρεία επικαλείται μείωση της παραγωγής και για ένα εξάμηνο προβαίνει στο συγκεκριμένο μέτρο ευελπιστώντας στη σταδιακή ανάκαμψη. Το μέτρο προς το παρόν, αφορά τους 42 από τους 84 εργαζόμενους της παραγωγής.

Από νωρίς το πρωί, έξι σωματεία από το χώρο του μετάλλου έκαναν «μπλόκο» έξω από το εργοστάσιο προκειμένου να καταδείξουν την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο μέτρο και προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες.
Τα σωματεία έδωσαν βροντερό παρόν από τις έξι περίπου το πρωί και για δύο ώρες έξω από το εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή.
Πρόκειται για τις διοικήσεις του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», του σωματείου εργαζομένων Β.Ε.Κ., της Ένωσης Ηλεκτροσυγκολλητών Ν. Μαγνησίας, του σωματείου εργαζομένων ΒΕΜΕΚΕΠ, του Συνδικάτου Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Μαγνησίας και του Συλλόγου Προσωπικού ΜΕΤΚΑ, που δήλωσαν ότι απορρίπτουν τη μονομερή απόφαση της Βιομηχανίας Κιολεΐδη να θέσει το προσωπικό της σε εκ περιτροπής εργασία.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εργαζόμενοι και ο γραμματέας του ΕΚΒ κ. Γεωργούλας.
Το Συνδικάτο Μετάλλου Μήτσος Παπαρήγας μπροστά στις δυσοίωνες εξελίξεις, καλεί όλα τα σωματεία της περιοχής να συζητήσουν για τις βίαιες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και να λάβουν αποφάσεις, σε μία σύσκεψη που διοργανώνει για τις 7 μ.μ. αύριο Τετάρτη στο ΕΚΒ.
Σύμφωνα με τα πρωτοβάθμια σωματεία, η απόφαση για την εκ περιτροπής εργασία είναι πέρα για πέρα αντεργατική, αφού πλέον οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το μισό του μισθού τους, θα τους επικολλούνται τα μισά ένσημα, αλλά το κυριότερο είναι ότι καταργείται επί της ουσίας η μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 5θήμερο, 8ωρο, 40ωρο.

Η εταιρεία έκανε χρήση συγκεκριμένου νόμου που επιτρέπει την εκ περιτροπής εργασία, που πρακτικά σημαίνει ότι η κάθε σαραντάδα θα απασχολείται δύο εβδομάδες το μήνα, θα πληρώνονται μισές αποδοχές και φυσικά μισή ασφάλιση.
Το ΕΚΒ μαζί με τα συνδικάτα και με τους εργαζόμενους είχαν αντιπροτείνει να εξαντληθούν οι άδειες προσωπικού αλλά και ακόμη να γίνει χρήση του προγράμματος διαθεσιμότητας προκειμένου να μην «καθιερωθεί» το πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας, η εταιρεία ωστόσο επέμεινε μέχρι τέλους και αφού ενημέρωσε την Επιθεώρηση Εργασίας , ξεκίνησε από χθες το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα διαρκέσει έξι μήνες, μέχρι δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2010, σε πρώτη φάση αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν δεν υπάρξει γενικότερη ανάκαμψη στην αγορά, προσανατολίζεται να συνεχίσει και δεύτερο εξάμηνο από τις αρχές του 2011.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου