ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικά τα αντιχαλαζικά δίκτυα στη γεωργία

σημαντικά-τα-αντιχαλαζικά-δίκτυα-στη-519446

Σύμφωνα με τον φοιτητή του τμήματος Γεωπονίας Χρήστο Αποστόλου

Απαραίτητα για την προστασία των καλλιεργειών είναι πλέον τα αντιχαλαζικά δίκτυα, σύμφωνα με τον φοιτητή στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χρήστο Αποστόλου. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου και στο πλαίσιο εργασίας που εκπόνησε υπό την αιγίδα του Π.Θ. «το χαλάζι αποτελεί πια ένα από τα κυριότερα προβλήματα για την υγεία και την παραγωγικότητα των οπωροφόρων. Προκαλείται κυρίως από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο και επιφέρει μακροχρόνιες ζημιές χιλιάδων ευρώ, όπως καταστροφή φυλλωμάτων, μωλωπισμοί, πτώση καρπών και σχίσιμο του φλοιού των βλαστών. Για αυτόν τον λόγο η ύπαρξη αντιχαλαζικών δικτύων είναι απαραίτητη σε μέρη που το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό. Βέβαια η χρήση τέτοιων δικτύων είναι ιδανική και για την αποφυγή περισσότερων προβλημάτων, όπως προστασία των δέντρων από τον αέρα, τα πουλιά και τα έντομα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των αντιχαλαζικών είναι τα εξής, το χρώμα, ο τρόπος πλέξης, το βάρος και το πλάτος. Ανάλογα με την καλλιέργεια τοποθετούνται και τα εξής χρώματα αντιχαλαζικών, άσπρο για τα αμπέλια, μαύρο για τα μήλα, κεράσια, ρόδια και γκρι για τα υπόλοιπα. Συνήθως είναι πλεκτό και δεμένο σε σχήμα τετράγωνου με έξτρα σφιχτή πλέξη στις άκρες και στο κέντρο. Το πλάτος του κυμαίνεται από το 1 έως και 6 μέτρα, διευρύνοντας έτσι το φάσμα των εφαρμογών. Το βάρος του είναι μεταξύ των 60 και 90 γραμμαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο, έτσι ώστε να εξυπηρετεί συνεχώς διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Αναλυτικότερα, τα πλεονεκτήματα χρήσης των αντιχαλαζικών διαφοροποιούνται σε 4 τομείς. Στον τομέα της προστασίας των καλλιεργειών από την ακτινοβολία του ήλιου, δηλαδή αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), στον τομέα προστασίας από το χαλάζι (η τοποθεσία αντιχαλαζικών δικτύων πάνω από τα νάνα δένδρα μπορούν να μειώσουν πάρα πολύ το σχίσιμο τους από το χαλάζι), στον τομέα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας (η τοποθέτηση δικτύων δημιουργεί ένα είδος θερμοκηπίου που βοηθά στην πρωίμιση της παραγωγής) και στον τομέα προστασίας από τα έντομα (τα αντιχαλαζικά βοηθούν στην αποτροπή εισόδου πολλών εντόμων, όπως αλευρώδη, αφίδα, tuta).

Εν κατακλείδι πρέπει να αναφερθεί ότι η τιμή του στην ελληνική αγορά κυμαίνεται μεταξύ των 30 έως 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο. Παρόλα αυτά χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη συντήρηση μετά από έναν συγκεκριμένο χρόνο ή από κάποια ισχυρά καιρικά φαινόμενα. Κάτι που προβληματίζει του παραγωγούς για τη χρήση και την εγκατάσταση των αντιχαλαζικών σε μεγάλες καλλιέργειες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου