ΤΟΠΙΚΑ

«Σωσίβιο» ζητούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

σωσίβιο-ζητούν-οι-ξενοδόχοι-της-μαγ-519298

Εξαιρετικά αντίξοες οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν, κάνοντας λόγο για δύσκολη επανεκκίνηση

Εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες που καλούνται να διαχειριστούν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι ζητούν «σωσίβιο» και μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδύνατον να αντεπεξέρχονται, υπό τις παρούσες συνθήκες. Σε ευθεία γραμμή με την επιστολή απόγνωσης της ΠΟΞ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας θέτουν ουσιαστικό ζήτημα επιβίωσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Ζητάμε σωσίβιο, διότι δεν λειτουργεί το σύστημα σωστά. Δεν βγαίνουν τα έξοδα, ήδη έχουμε οικονομικές απώλειες και προσπαθούμε και μόνοι μας να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε πιο δυναμική στήριξη από το κράτος. Για να ανοίξει ένα ξενοδοχείο που ήταν κλειστό τόσους μήνες, χρειάζονται χρήματα για να πληρώσει τις ζημιές, όλα τα έξοδα. Θέλει συντήρηση το ξενοδοχείο. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στήριξη. Πολύ μεγάλη στήριξη. Είναι πολύ οδυνηρό αυτό που βιώνουμε, διότι υπολειτουργούμε. Όλα τα ξενοδοχεία υπολειτουργούν και δεν έχουμε δουλειά. Σκεφτόμαστε τι θα αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Δήμητρα Αγριγιάννη, μέλος στο ΔΣ της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Για δύσκολη κατάσταση και πολύ χαμηλές πληρότητες κάνει λόγο ο Γρηγόρης Κοντορίζος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, τονίζοντας ότι «γίνεται αγώνας δρόμου για να υποστηρίξουμε την δουλειά μας και να κρατήσουμε, παράλληλα, τις θέσεις εργασίας».

Ρευστή, θολή και αβέβαιη η εικόνα που περιγράφει ο κ. Κοντορίζος, υπογραμμίζοντας ότι «περιμέναμε ότι θα πηγαίναμε καλύτερα από πέρυσι σαν περιοχή, αλλά η πραγματικότητα που βιώνουμε, είναι πολύ διαφορετική. Πρέπει σαφέστατα να στηριχθούμε και ως προς τις εργοδοτικές εισφορές, για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε. Όλα γίνονται την τελευταία στιγμή. Είναι όλα ρευστά, υπάρχουν ακυρώσεις. Δεν υπάρχει κανένα πλάνο για το φετινό καλοκαίρι. Το μόνο αισιόδοξο είναι οι αφίξεις των Αγγλων τουριστών, που αναμένονται στην περιοχή μας».

Με την επιστολή της ΠΟΞ να καλύπτει τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο πανελλαδικά, ο κ. Κοντορίζος επισημαίνει ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως μια ανάσα, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε, η πανδημία έχει πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τουρισμό. Συνεχώς αλλάζουν τα πράγματα, και ευελπιστούμε ότι θα πάμε τουλάχιστον σαν πέρυσι και λίγο καλύτερα, οπότε πρέπει να στηριχθούμε επειγόντως».

Μελανή η εικόνα που μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Μπαρούτας, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς. «Εχουμε υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Η χρονιά είναι χειρότερη από πέρυσι. Περιμέναμε ότι θα είναι καλύτερη λόγω των εμβολιασμών, αλλά δεν επαληθεύονται, μέχρι στιγμής, οι προσδοκίες μας. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε την στήριξη της πολιτείας και βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Είμαστε σε απρόσμενη κατάσταση και το «σωσίβιο» είναι απαραίτητο», επισημαίνει.

Στην «καρδιά» του Ιουλίου, και με τους Αγγλους τουρίστες σε απόσταση αναπνοής, αυξάνονται οι προσδοκίες για τόνωση της επισκεψιμότητας, με τον κ. Μπαρούτα να καθιστά, ωστόσο, σαφές ότι «χρειαζόμαστε την στήριξη της κυβέρνησης, διότι η σεζόν εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς, ανά εβδομάδα, και η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχο στοιχείο».

Επιστολή της ΠΟΞ

Στην επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που απηχεί, ταυτόχρονα, τα προβλήματα της περιοχής, υπογραμμίζεται ότι: «Δυστυχώς οι μεταλλάξεις του Covid-19 μας οδηγούν και σε μια «μεταλλαγμένη» τουριστική περίοδο, με πληρότητες που δεν επιτρέπουν την ομαλή (επανα)λειτουργία των ξενοδοχείων και με τεράστιες διαφοροποιήσεις ανά επιχείρηση και προορισμό.

Είναι βέβαιο πως τουλάχιστον και τον Ιούλιο θα έχουμε επιχειρήσεις και προορισμούς πολλών ταχυτήτων.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ πράγματι είναι πολύ θετικό, ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις περιπτώσεις, μιας και εκ του σχεδιασμού του απευθύνεται σε επιχειρήσεις με μείωση κύκλου εργασιών της τάξεως του 20%. Όμως τα ξενοδοχεία έκλεισαν το 2020 με μέση μείωση κύκλου εργασιών άνω του 75% και τελικά έως και σήμερα υπολειτουργούν, με πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 35-45%»…

Για τους παραπάνω λόγους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις, που τελικά λόγω Covid-19, ακόμα και αν τυπικά λειτουργούν καθ’ όλο το έτος, έχουν μετατραπεί όλες σε εποχικές και τους εργαζομένους, ενόψει των δύσκολων μηνών που έχουμε μπροστά μας, « προτείνουμε τα εξής εξειδικευμένα – στοχευμένα μέτρα:

Να επεκταθεί το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και τον μήνα Ιούλιο και να επανεξεταστεί για τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία της της πανδημίας.

Για τις επιχειρήσεις που, όπως αναφέραμε, λόγω προορισμού ή εθνικότητας εισερχόμενου τουρισμού, καταφέρνουν να έχουν μια πληρότητα άνω του 50% και ενδεχομένως να είναι σε θέση να απασχολήσουν ορισμένους εργαζομένους με πλήρες ωράριο, να υπάρχει κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών (κατά το πρότυπο όσων ίσχυσαν την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020), χωρίς να πρέπει να καταφύγουν στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, προκειμένου και οι εργαζόμενοι να μην έχουν μείωση του μισθού τους, αλλά και το κράτος να έχει μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.

Όσον αφορά την πληρέστερη κάλυψη των εργαζομένων, να υπάρχει η δυνατότητα λήψης του επιδόματος ανεργίας ακόμα και με 50 ένσημα, γιατί και για το προσωπικό μας η σαιζόν θα έχει «διαφορετικές ταχύτητες», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου