ΤΟΠΙΚΑ

Οι κρατούμενοι κόβουν φλέβες για ένα τσιγάρο!

οι-κρατούμενοι-κόβουν-φλέβες-για-ένα-τ-492265

Χαρακώνονται με ξυράφι ακόμη και για ένα τσιγάρο! Ξεσπούν στο σώμα τους με βάναυσο τρόπο για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους, για τα κελιά-κονσερβοκούτια, για τις σημαντικές ελλείψεις.

Οι φυλακές ανηλίκων Βόλου θυμίζουν πυριτιδαποθήκη… Έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί, όπως προχθές, με την αιματηρή και γενικευμένη συμπλοκή 30 κρατουμένων ενός θαλάμου, με τρεις σοβαρά τραυματίες και έξι ελαφρά.

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Τ» για όσα βιώνουν πίσω από τα συρματοπλέγματα των φυλακών κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, προκάλεσε αίσθηση. Το μαχαίρωμα μεταξύ ομάδων κρατουμένων – Κούρδων και Αλγερινών- οι οποίοι ζουν στοιβαγμένοι σε ένα κελί, αποτέλεσε ένα ακόμη καμπανάκι κινδύνου για όσα μπορούν να επακολουθήσουν.

Οι δύο ανήλικοι κρατούμενοι και ο σωφρονιστικός υπάλληλων, οι οποίοι τραυματίστηκαν σοβαρά στη διάρκεια των εκτεταμένων επεισοδίων, την ώρα του συσσιτίου, πήραν εξιτήριο χθες από το Νοσοκομείο Βόλου.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν παύουν να ανησυχούν για την διαρκώς έκρυθμη κατάσταση που δημιουργούν οι συνθήκες λειτουργίας των φυλακών. Η διεύθυνση του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων στη Χιλιαδού δεν σταματά στιγμή να πιέζει για την αποσυμφόρηση των θαλάμων.

Μόλις χθες δόθηκε η διαβεβαίωση για μεταγωγή δέκα κρατουμένων σε άλλες φυλακές. Το πρόβλημα, όμως, δε λύνεται. «Τι 160, τι 150…», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου των σωφρονιστικών υπαλλήλων Δημ. Γούργος. «Οι φυλακές είναι χωρητικότητας 80 ατόμων και σήμερα οι κρατούμενοι είναι διπλάσιοι».

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προσπαθούν, στο βαθμό που γίνεται, να κατευνάσουν τις διαμαρτυρίες των κρατουμένων και να τους αποτρέψουν από επικίνδυνες για τον εαυτό τους συμπεριφορές.

Αγοράζουν μέχρι και πακέτα τσιγάρων με δικά τους χρήματα, ώστε στη βάρδια τους, να προσφέρουν σε κρατούμενους που θα ζητήσουν. Διαφορετικά, έχουν δει μπροστά στα μάτια τους κρατούμενο να χαρακώνεται με ξυράφι για λίγο καπνό…

Κανείς, όμως, δε βρίσκεται συμπαραστάτης στις προσπάθειες των υπαλλήλων και κανείς δεν ανταποκρίνεται στις αγωνιώδεις εκκλήσεις της διεύθυνσης του σωφρονιστικού καταστήματος, αφήνοντας ένα μείζον πρόβλημα κλειδωμένο πίσω από τα κάγκελα.

Πριν ένα μήνα, τις φυλακές ανηλίκων Βόλου επισκέφθηκαν μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Η πραγματικότητα που αντίκρισαν ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία και δείχνει το σκληρό πρόσωπο μιας Πολιτείας που επιμένει να στέλνει στα κάτεργα ανήλικα παιδιά, εμμένοντας στη μη εφαρμογή θεσμοθετημένων μέτρων εναλλακτικής έκτισης ποινών, περιέγραφε αντιπροσωπεία τους που πέρασε μετά από διαπραγματεύσεις τα τείχη των φυλακών και συναντήθηκε με τον διευθυντή και κρατουμένους,

Περισσότερες από 160 παιδικές ψυχές στοιβάζονται σε χώρους ακατάλληλους, χωρίς δυνατότητα καθημερινού προαυλισμού. Ιδιαίτερα, το τελευταίο διάστημα με την επίφαση της οικονομικής κρίσης έχουν περικόψει όλα τα προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης και επιμόρφωσης των παιδιών, ενώ έχουν φτάσει και στο σημείο να μειώσουν ακόμα και τις μερίδες του φαγητού!

Λόγω του συνωστισμού, σε θάλαμο κρατουμένων μετατράπηκαν δύο από τις αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου που λειτουργεί μέσα στις φυλακές.

Περίπου 110 από τους κρατούμενους βρίσκονται στη φυλακή ως υπόδικοι περιμένοντας να δικαστούν, ενώ 25 παιδιά δεν έχουν κρεβάτια και κοιμούνται σε τραπέζια ή και στο πάτωμα.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων έχει ξεκινήσει καμπάνια για την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και την εφαρμογή μέτρων εναλλακτικών μορφών έκτισης της ποινής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου