ΤΟΠΙΚΑ

Δικαιώνονται οι ταξιτζήδες απεργοί πείνας

δικαιώνονται-οι-ταξιτζήδες-απεργοί-π-851206

Στη Διεύθυνση Μεταφορών της Νομαρχίας Μαγνησίας σταμάτησε το «ταξίμετρο» της απίστευτης ταλαιπωρίας των ανέργων ταξιτζήδων, οι οποίοι περιμένουν επί δέκα μήνες να επιστρέψουν στα χέρια τους οι άδειες και οι πινακίδες κυκλοφορίας των επαγγελματικών οχημάτων, που ακυρώθηκαν εξαιτίας ενός διοικητικού λάθους.

Η Διεύθυνση Μεταφορών της ΝΑΜ έχει την αποκλειστική ευθύνη ορθής καταχώρησης και απεικόνισης στο μηχανογραφικό σύστημα των έννομων αποτελεσμάτων, που επιφέρουν οι σχετικές αποφάσεις του νομάρχη, αποφάνθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Χ. Τσιόκα, μετά και τη γνωμοδότηση νομικού συμβούλου.

Οι ασταμάτητες διαδρομές… των άνεργων ταξιτζήδων από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία, αναζητώντας γιατί κωλυσιεργεί η χορήγηση των πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ ο νομάρχης υπέγραψε τις άδειές τους, έλαβε τέλος.

Δεύτερη ανάσα πήραν οι επαγγελματίες οδηγοί, που εδώ και δύο εβδομάδες κατασκήνωσαν στον προαύλιο χώρο της Νομαρχίας και από προχθές ξεκίνησαν απεργία πείνας. Την πρώτη ανάσα τους έδωσε προχθές, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου που απέρριψε την αίτηση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Βόλου-Ν. Ιωνίας «Αγ. Χριστόφορος» με την οποία ζητούνταν η ανάκληση των αποφάσεων του νομάρχη σχετικά με τη χορήγηση των αδειών.

Το υπουργείο ξεκαθάρισε επιτέλους ότι οι άδειες ΕΔΧ που επανεκδόθηκαν πρέπει να καταχωρηθούν στο μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο παραμένει κλειστό για νέες άδειες έως το 2011.

Πάντως, επειδή πολλά έχουν ζήσει τους τελευταίους μήνες, τα αντίσκηνα, οι μαύρες σημαίες και τα πανό διαμαρτυρίας δεν απομακρύνθηκαν ούτε χθες από τη Νομαρχία. Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών έφτασε χθες το μεσημέρι. Οι μαύρες σημαίες θα αντικατασταθούν με λευκές, μόλις πάρουν στα χέρια τους τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Χθες, η Νομαρχία δε λειτούργησε έως τις 12 το μεσημέρι, εξαιτίας του τετράωρου αποκλεισμού από τους διαμαρτυρόμενους οδηγούς. Την απεργία πείνας συνέχιζε για δεύτερη ημέρα ο Ν. Κουρεμένος, ένας από τους άνεργους ταξιτζήδες.

«Μόνο όταν πάρουμε τις πινακίδες στα χέρια μας θα σταματήσουμε. Τότε θα βάλουμε λευκές σημαίες στα αυτοκίνητά μας και στη Νομαρχία και θα αποχωρήσουμε», έλεγε ο ίδιος.

«Το θέμα θεωρείται λήξαν», ενημέρωνε νωρίς το μεσημέρι ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.
Από τις 11 Ιουνίου, η Διεύθυνση Μεταφορών της Νομαρχίας ζήτησε από το υπουργείο ενημέρωση για το πώς θα κινηθεί σχετικά με τη χορήγηση των αριθμών κυκλοφορίας. Στις 8 Ιουλίου, ο Γ.Γ. του υπουργείου απευθύνθηκε στο νομικό σύμβουλο του υπουργείου ζητώντας γνωμοδότηση. Στις 19 Ιουλίου ο νομικός σύμβουλος απάντησε και χθες ο Γενικός Γραμματέας έβαλε με υπογραφή του τέλος στην εκκρεμότητα.

«Επισημαίνουμε ότι την αποκλειστική ευθύνη ορθής καταχώρησης και απεικόνισης στο μηχανογραφικό σύστημα των έννομων αποτελεσμάτων που επιφέρουν οι σχετικές αποφάσεις του νομάρχη Μαγνησίας (ανακλήσεις και χορηγήσεις αδειών ΕΔΧ αυτοκινήτων) φέρει η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΝΑ Μαγνησίας, στην οποία διατηρούνται τα στοιχεία των φακέλων των ΕΔΧ αυτοκινήτων και η οποία φέρει την αρμοδιότητα έκδοσης σχετικών αδειών κυκλοφορίας και χορήγησης κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας», αναφέρει το έγγραφο του κ. Τσιόκα.

Καλεί δε, τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Πληροφορικής του υπουργείου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη Διεύθυνση Μεταφορών της ΝΑ Μαγνησίας να καταχωρήσει στο σχετικό μηχανογραφικό σύστημα τις ανακλήσεις και τις χορηγήσεις αδειών ΕΔΧ αυτοκινήτων, όπως αυτές προκύπτουν από αποφάσεις του νομάρχη Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου