ΤΟΠΙΚΑ

Για μπάνιο οικογενειακό …100 ευρώ!

για-μπάνιο-οικογενειακό-100-ευρώ-851206

Αν μέχρι σήμερα ξέρατε ότι η θάλασσα είναι δωρεάν… καλά θα κάνετε να το ξεχάσετε! Η απόδραση σε μια από τις παραλίες της Μαγνησίας αλλά και των Βορείων Σποράδων είναι χρυσή!

Σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές κυμαίνονται και φέτος οι τιμές των ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες των Βορείων Σποράδων και του Πηλίου, με τους λουόμενους να χρειάζεται να πληρώσουν μέχρι και δέκα ευρώ για δύο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα σε μερικές περιπτώσεις, ενώ με τον καφέ, το σάντουιτς και τα χρήματα για τη βενζίνη ένα μπάνιο κοστίζει μέχρι και 25 ευρώ μόνο για ένα άτομο.

Δημότες και επισκέπτες μιλούν για αισχροκέρδεια από πλευράς καφετεριών. Οι δήμαρχοι των περιοχών από την άλλη πλευρά έχουν δεμένα τα χέρια τους καθώς δεν μπορούν να επέμβουν στις τιμές που καθορίζουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες στα καταστήματα τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος…

Άλλωστε αν αναλογιστεί κανείς τα συνολικά έξοδα μιας τετραμελούς για παράδειγμα οικογένειας για ένα μπάνιο χρειάζονται σχεδόν 100 ευρώ! Οι υπολογισμοί είναι απλοί: βενζίνη θα χρειαστεί για τους πολύ κοντινούς προορισμούς 5 έως 10 ευρώ όπως είναι η Αγριά, Άφησσος, Αρτέμιδα ενώ 30 – 40 ευρώ για τις πιο μακρινές παραλίες του Πηλίου, το λιγότερο 40 ευρώ, ξαπλώστρες το λιγότερο 3.00 ευρώ, δύο καφέδες και δύο αναψυκτικά για τα παιδιά το λιγότερο 10 ευρώ. Δύο με τρία σάντουιτς, γιατί κάποια στιγμή τα παιδιά θα πεινάσουν, επίσης 10 ευρώ! Αν η οικογένεια αποφασίσει να το ρίξει και έξω και να κάτσει και για φαγητό τότε μάλλον βγαίνει εκτός προϋπολογισμού…

«Είναι αισχροκέρδεια το να θέλω να πάω για μπάνιο και να πρέπει να πληρώσω τόσα χρήματα. Πώς να έχουν κόσμο μετά οι παραλίες; Αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος πάει σε μη οργανωμένες παραλίες ή γιατί πάει για μπάνιο ένα Σάββατο; Αν θέλεις ένα μισθό για να πηγαίνεις κάθε μέρα για μπάνιο, τότε αναγκαστικά το κόβεις», μας λέει η ιδιωτική υπάλληλος Ιωάννα Γκουτζίνη που έχει τριμελή οικογένεια.

Μια άλλη μητέρα δύο παιδιών η κ. Παπαγιάννη αγανακτισμένη μας λέει πως «κρατάμε λεφτά μέσα στην εβδομάδα για να πάμε για ένα μπάνιο την Κυριακή. Και από πού να βρούμε δηλαδή τόσα χρήματα για να πάμε για μπάνιο; Αφού το πληρώνουμε σε χρυσάφι. Την προηγούμενη εβδομάδα με τον άντρα μου σε παραλία του Πηλίου για δύο ξαπλώστρες, μια ομπρέλα, δύο καφέδες, δύο χυμούς και δύο νερά δώσαμε 22 ευρώ και άλλα δεκαπέντε στη βενζίνη. Όσο κοστίζει δηλαδή για να πληρώσω φαγητό δύο ημερών».

Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη άποψη, αυτή των καταστηματαρχών οι οποίοι ναι μεν κατανοούν την δύσκολη οικονομική συγκυρία όμως όπως χαρακτηριστικά αναφέρει επαγγελματίας από την Άφησσο «και εμείς ένα Σάββατο και μια Κυριακή έχουμε για να δουλέψουμε. Από κάπου πρέπει να βγάλουμε κέρδος. Μπορεί και εγώ ο ίδιος στην θέση των πελατών να διαμαρτυρόμουνα αλλά χρειάζεται κατανόηση και στην αντίθετη πλευρά».

Να σημειωθεί πως σε αρκετές παραλίες δε χρεώνονται τα ομπρελοκαθίσματα, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις σύνηθες φαινόμενο είναι οι «τσιμπημένες» τιμές στον καφέ και τα υπόλοιπα ροφήματα, όπως επίσης στα σάντουιτς και τις φρουτοσαλάτες.

Στο Νότιο Πήλιο

Στο Δήμο Σηπιάδος δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες. Λύρη, Πλατανιάς, Μικρό και Μαραθιάς διατίθενται ευτυχώς ακόμα ελεύθερες στους λουομένους.

Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται πολλές φορές από τους επισκέπτες είναι οι «τσιμπημένες» τιμές στα καταστήματα. «Μπορεί να μην πληρώνεις ξαπλώστρα αλλά τα δίνεις αλλού τα χρήματα έτσι και αλλιώς γιατί οι τιμές στα μαγαζιά που υπάρχουν μπροστά στην παραλία είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες», σημειώνει ο ιδιωτικός υπάλληλος Κώστας Παπαδόπουλος.

Και στο δήμο Αργαλαστής όμως δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες. Μάλιστα ενώ πέρυσι στην παραλία Ποτιστικά της Ξυνόβρυσης το κατάστημα που βρίσκεται εκεί είχε εκμεταλλευτεί την παραλία ο δήμαρχος φέτος αποφάσισε να μην το παραχωρήσει ξανά.

Ο δήμος Αφετών ωστόσο από την άλλη πλευρά έχει στο δυναμικό του την περιοχή της Αφήσσου όπου και οι τιμές χτυπάνε κόκκινο. Είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές για μπάνιο καθώς την προτιμούνε και σε καθημερινή βάση πολλοί Βολιώτες αφού είναι ιδιαίτερα κοντά στο Πολεοδομικό συγκρότημα.

Στην παραλία της Καλλιφτέρης μπορεί όλα τα καταστήματα να μην χρεώνουν τα ομπρελοκαθίσματα ωστόσο ο πελάτης ουσιαστικά πληρώνει μέσω της τιμής του καφέ, αναψυκτικού, ποτού ή σάντουιτς που είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένες». Στα καταστήματα που υπάρχει αντίτιμο δεν ξεπερνά τα 3,00 ευρώ.

Στην παραλία του Αμποβού όπου φέτος ο δήμος έριξε το τίμημα από τα 20 στα 15 ευρώ για να διευκολύνει τους καταστηματάρχες εν μέσω οικονομικής κρίσης οι ανεβασμένες τιμές καλά κρατούν. Το τίμημα για τα ομπρελοκαθίσματα αγγίζει ακόμα και τα 5,00 ευρώ σε μερικές περιπτώσεις για δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα!

«Μερικοί έχουν ανεβασμένες τιμές αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούμε να επέμβουμε παρά μόνο να τους προτρέπουμε να κρατάνε χαμηλά τις τιμές», σημειώνει ο δήμαρχος Αφετών Θόδωρος Κουτσοφλίνης.

Στο Ανατολικό Πήλιο

Στις οργανωμένες παραλίες του Δήμου Μουρεσίου, όπως και στους Δήμους του Νοτίου Πηλίου, ο Δήμαρχος κ. Λεβέντης δεν έχει καθορίσει συγκεκριμένη τιμή στα ομπρελοκαθίσματα, ωστόσο οι τιμές ξεκινούν από 6 ευρώ και αγγίζουν μέχρι και τα 8 ευρώ.

«Δεν έχουμε βάλει πλαφόν στους ιδιοκτήτες, καθώς οι τιμές μέχρι στιγμής είναι λογικές, αλλά υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές που έχει καθορίσει ο Δήμος, ώστε να διατηρηθούν οι παραλίες καθαρές και ικανές να ευχαριστήσουν τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους. Βέβαια δεν υπάρχει κανένας που δίνει δωρεάν, καθώς και τα τμήματα που νοικιάζουν οι ιδιοκτήτες είναι ακριβά», επισήμανε ο κ. Λεβέντης.

Να σημειωθεί πως ανάμεσα στις προδιαγραφές είναι οι ομπρέλες να είναι ψάθινες, όπως και οι ξαπλώστρες που είναι από αλουμίνιο και ψάθα και όχι από πλαστικό, καθώς και οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να βάζουν περιορισμένο αριθμό ομπρελών, ώστε να μην είναι οι παραλίες σε όλο το πλάτος τους γεμάτες από ομπρελοκαθίσματα.

Στο Δήμο Ζαγοράς επίσης δεν υπάρχει για τα ομπρελοκαθίσματα καθορισμένη τιμή από το Δήμο. Να σημειωθεί ωστόσο πως στις παραλίες που υπάγονται στο Δήμο Ζαγοράς οι τιμές φτάνουν μέχρι και τα δέκα ευρώ όπως στο Χορευτό, τους Αγίους Σαράντα κλπ.

Μάλιστα σε παραλία της Ζαγοράς ο κ. Καραθανάσης που έτυχε να την επισκεφτεί καταγγέλλει πως «μου συνέβη κάτι πρωτοφανές! Είχε δύο άδειες ξαπλώστρες και θέλαμε να τις πάρουμε να πάμε στην παρέα μας να καθήσουμε και δε μας αφήνανε γιατί αν τις παίρναμε σκέτες, χωρίς να καθήσουμε στην ομπρέλα δηλαδή, θα αναγκαζόντουσαν να μας ζητήσουν λιγότερα λεφτά μας είπε ο υπάλληλος. Και είχε την απαίτηση από εμάς να καθήσουμε στην άμμο όταν στο μαγαζί έχει ξαπλώστρες»!

Στο Κεντρικό Πήλιο

Σε όλο το Κεντρικό Πήλιο οι Δήμοι Αγριάς, Αρτέμιδας και Μηλεών δεν έχουν προσδιορίσει συγκεκριμένη τιμή για τις οργανωμένες παραλίες που βρίσκονται στην περιοχή τους. Συγκεκριμένα στην Αγριά και στην Αρτέμιδα τα ομπρελοκαθίσματα είναι δωρεάν, όπως και σε μερικές παραλίες του Δήμου Μηλεών. Να σημειωθεί πως από τις πιο φτηνές παραλίες είναι αυτή της Κορώπης και η παραλία Ράμνος όπου οι καταστηματάρχες διατηρούν πολύ χαμηλές τιμές στις υπηρεσίες τους.

Σε Αισωνία και Νέα Αγχίαλο

Τόσο στην Χρυσή Ακτή Παναγίας όσο και στην Αγχίαλο δεν υπάρχει αντίτιμο για τα ομπρελοκαθίσματα ενώ και οι τιμές που απολαμβάνουν όσοι προτιμάνε τις συγκεκριμένες παραλίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Στις Βόρειες Σποράδες

Στη Σκόπελο και τη Σκιάθο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος έχει καθορίσει ενιαία τιμή για όλες τις παραλίες και συγκεκριμένα στη Σκόπελο η τιμή για δύο ομπρέλες και μια ξαπλώστρα είναι μέχρι και επτά ευρώ και στη Σκιάθο μέχρι και οκτώ ευρώ το ανώτερο.

Στο Δήμο Αλοννήσου δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή από το Δήμο, ωστόσο οι καταστηματάρχες δεν «ξεπερνούν τα εσκαμμένα» και προσπαθούν να κυμανθούν σε λογικές και προσιτές τιμές.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου