ΤΟΠΙΚΑ

Στο επίκεντρο ο αγωγός Μπουργκάς

στο-επίκεντρο-ο-αγωγός-μπουργκάς-492161

Αμέσως μετά την άφιξή του στη Σόφια, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στη δε συνέχεια έχει προγραμματιστεί η έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Ακολούθως οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες από υπουργούς των δύο χωρών.

Το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Την επίσκεψη αυτή κυβερνητικού κλιμακίου, στην Σόφια, υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, η ελληνική κυβέρνηση την έχει περιγράψει ως το αποκορύφωμα των διπλωματικών πρωτοβουλιών, που αναπτύσσει προς την βουλγαρική πλευρά για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Από την πλευρά της, η Βουλγαρία που έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για το έργο, ενώ κάποια στιγμή είπε ότι σκέφτεται να το εγκαταλείψει και να μην συμμετάσχει στην κατασκευή του φαίνεται ότι σιγά-σιγά αλλάζει στάση. Αναλυτές μιλούν για σκληρό «πόκερ» που θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατό οφέλη από το έργο.

Συμφωνεί και θα πληρώσει το χρέος της

Η Βουλγαρία συμφώνησε και θα πληρώσει το χρέος της για το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ύψους 4,88 εκατ. ευρώ, δήλωσε σήμερα, στη Μόσχα, ο αντιπρόεδρος της Τransneft Μιχαήλ Μπάρκοφ.

«Αναγνώρισαν την ύπαρξη αυτού του χρέους και είναι έτοιμοι να το καλύψουν», δήλωσε ο Μ.Μπαρκόφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των επαφών της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Σόφια την προηγούμενη εβδομάδα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Συμεών Ντιάνκοφ.

«Οι Βούλγαροι εταίροι μας συνεχίζουν να μελετούν το περιεχόμενο του σχεδίου από την άποψη του οικονομικού οφέλους και των οικολογικών κινδύνων, αλλά κατά τις εκτιμήσεις μας, υπάρχει κατανόηση από την πλευρά τους, ότι δεν είναι σκόπιμο να αποχωρήσουν από το σχέδιο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών η πρώτη παρουσίαση του οικονομικού μοντέλου του σχεδίου να γίνει στη Μόσχα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Στο παρελθόν η ρωσική εταιρεία είχε επανειλημμένως εκφράσει παράπονα ότι η Βουλγαρία δεν χρηματοδοτεί το μέρος του σχεδίου του πετρελαιαγωγού που της αντιστοιχεί, για αυτό και συσσωρεύτηκε το υπάρχον χρέος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου