ΤΟΠΙΚΑ

Στην Αθήνα οι νησιώτες για διαμαρτυρία

στην-αθήνα-οι-νησιώτες-για-διαμαρτυρί-498189

«Λουκέτο» βάζουν σήμερα Τρίτη τα δημαρχεία των νησιών των Βορείων Σποράδων αλλά και όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται την Πέμπτη, όταν και φορείς και κάτοικοι θα βρεθούν στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Υπουργού σχετικά με την εκπροσώπηση των Βορείων Σποράδων στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενόψει Καλλικράτη.

Σήμερα εν τω μεταξύ συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Σκιάθου, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης στις 14:30 στο Δημοτικό Καφενείο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των τριών δημοτικών συμβουλίων στη Σκόπελο.

Κάτοικοι και φορείς αντιδρούν στο γεγονός ότι το Υπουργείο δεν τους αναγνωρίζει ως πέμπτη περιφερειακή ενότητα και η εκπροσώπησή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα γίνεται μόνο από έναν περιφερειακό σύμβουλο.

Την Κυριακή το πρωί κάτοικοι και φορείς της Σκιάθου συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο και μετά από μία ώρα περίπου διαβούλευσης αποφάσισαν όχι μόνο να συνεχίσουν, αλλά και να σκληρύνουν τη στάση τους σε μία προσπάθεια να ακουστεί η φωνή τους.

Να αναφερθεί άλλωστε εδώ πως πριν από δύο εβδομάδες οι κάτοικοι είχαν αποκλείσει και πάλι τα κτήρια των δημαρχείων επί δύο ημέρες. Ωστόσο μετά και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς υπήρχε η εντύπωση πως η πολιτική ηγεσία είχε κάνει δεκτό το αίτημά τους, ωστόσο αποδείχτηκε τίποτα άλλο από «όνειρο απατηλό»!

Σήμερα Τρίτη λοιπόν στη Σκιάθο κάτοικοι και φορείς θα συγκεντρωθούν και θα αποκλείσουν για ακόμη μια φορά την είσοδο του Δημαρχείου, το οποίο θα παραμείνει κλειστό μαζί και με όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, ενώ θα συνεδριάσει εκτάκτως το δημοτικό Συμβούλιο του νησιού. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και για σήμερα σε Σκόπελο και Αλόννησο.

Το Σώμα θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις, ώστε να είναι προετοιμασμένο και για τη διαδημοτική συνεδρίαση, ενώ υπάρχει και πρόταση από την αντιπολίτευση για παραίτηση ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου.

Στη Βουλή… κάτοικοι και φορείς των Βορείων Σποράδων
Την ημέρα που στη Βουλή ψηφίζεται η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τις Βόρειες Σποράδες θα βρεθούν στην Αθήνα κάτοικοι και φορείς για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους.

«Είναι πλέον γνωστό και το έχουν κατανοήσει όλοι ότι οι Σποράδες πρέπει να έχουν σωστή εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έτσι θα αναπτυχθούν τα νησιά μας και θα ανακάμψει η τοπική κοινωνία», σημειώνει ο Δημήτρης Οικονόμου, κάτοικος Σκιάθου.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «χωρίς την θεσμοθετημένη θέση Αντιπεριφερειάρχη και τριών συμβούλων, ακόμα και η αναγνώριση της εκπροσώπησης, όπως έγινε από το Υπουργείο, δεν επιφέρει καμία απολύτως αλλαγή σε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα για το ρόλο που θα μπορούν να διαδραματίσουν τα νησιά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου