ΤΟΠΙΚΑ

Αποχωρούν οι ταξιτζήδες απεργοί πείνας

αποχωρούν-οι-ταξιτζήδες-απεργοί-πείν-851206

Η διαδικασία επαναχορήγησης των 12 αδειών ταξί στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία θα συνεχιστεί κανονικά και μέχρι την έκδοση τυχόν δικαστικής απόφασης για τη διακοπή τους, ξεκαθάρισε χθες ο νομάρχης στους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ταξί «Άγιος Χριστόφορος».

Μία ημέρα μετά τη γενική συνέλευση του συλλογικού οργάνου των επαγγελματιών ταξί κατά την οποία αποφασίστηκε 24ωρη επαναλαμβανόμενη απεργία, η χθεσινή συνάντηση με τον Απ. Παπατόλια φαίνεται ότι έριξε προς το παρόν τους τόνους της αντίδρασης. Χθες σε νέα γενική συνέλευση οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας, η ώρα έναρξης των οποίων θα αποφασίζεται στιγμιαία.

Οι ιδιοκτήτες ταξί δηλώνουν την αντίθεσή τους με τη συνέχιση της διαδικασίας έκδοσης των αδειών, ενώ ο δικαστικός «πόλεμος» μαίνεται, καθώς εκτός από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον ερχόμενο Οκτώβριο, αναμένουν τη συζήτηση της αίτησης αναστολής κατά των αποφάσεων του νομάρχη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου.

Ο κ. Παπατόλιας παρείχε τη δέσμευση ότι η νομαρχιακή αρχή θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων, «για να δοθεί τέλος σε αυτή την ατέρμονη διαμάχη, η οποία τραυματίζει την τοπική μας κοινωνία».

«Κρέμασε» το σύστημα

Μετά το πρώτο απογραφικό δελτίο, που δόθηκε εν μέσω κατάληψης της Διεύθυνσης Μεταφορών την περασμένη Παρασκευή σε έναν από τους δικαιούχους των αδειών, χθες το ίδιο έγγραφο εξασφάλισε και δεύτερος δικαιούχος, όμως το μηχανογραφικό σύστημα «κόλλησε» κατά την έκδοση του τρίτου απογραφικού.

Με το σταγονόμετρο εξαιτίας των διαρκών προβλημάτων που παρουσιάζει το σύστημα του υπουργείου Μεταφορών χορηγούνται τα απογραφικά στους δικαιούχους, οι οποίοι ακόμη έχουν αρκετό δρόμο μπροστά τους μέχρι να τοποθετήσουν τις πινακίδες στα οχήματα και να επιστρέψουν μετά από δέκα μήνες ανεργίας στο μεροκάματο.

Το απογραφικό δελτίο αποτελεί για τους δικαιούχους την έναρξη ενός ακόμη «μαραθώνιου» από υπηρεσία σε υπηρεσία για τα τέλη κυκλοφορίας, έναρξη επαγγέλματος, αγορά ταμειακής μηχανής, βεβαίωση από το ασφαλιστικό ταμείο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μόλις την περασμένη Πέμπτη άλλαξαν όσα ίσχυαν για τις ρυθμίσεις οφειλών έναντι του ασφαλιστικού τους ταμείου, με αποτέλεσμα τώρα οι άνεργοι ταξιτζήδες να αναμένουν τις διευκρινίσεις για το πώς θα ρυθμίσουν τα χρέη τους, τα οποία σωρεύτηκαν τους μήνες που έμειναν χωρίς δουλειά.

Τα αντίσκηνα θα παραμείνουν στη Νομαρχία Μαγνησίας έως ότου όλοι πάρουν τις πολυπόθητες για το μεροκάματό τους πινακίδες κυκλοφορίας.

«Ήρθαμε όλοι μαζί, για να δικαιωθούμε όλοι μαζί. Τότε και μόνο τότε θα φύγουμε με τις λευκές σημαίες στα αυτοκίνητά μας», ανέφερε ο κ. Ν. Κουρεμένος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικαιούχοι των αδειών ταξί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως νομικό κώλυμα για τη χορήγηση πινακίδων κυκλοφορίας. «Συνεπώς οποιαδήποτε καθυστέρηση ή άρνηση της Διεύθυνσης Μεταφορών της ΝΑΜ είναι αδικαιολόγητη και παράνομη» επισημαίνεται.

Τήρηση νομιμότητας

Στη χθεσινή συνάντηση με το νομάρχη οι εκπρόσωποι του σωματείου «Αγ. Χριστόφορος» έθεσαν μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στην ταχύτερη πρόοδο των εκδίκασης των υποθέσεων που σχετίζονται με την επαναχορήγηση των αδειών ταξί, μετά από πρωτοβουλίες της ΝΑΜ κατ’ εφαρμογή της παλαιότερης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Μοναδικός άξονας γύρω από τον οποίο θα κινηθούν οι ενέργειές μας είναι η τήρηση της νομιμότητας. Αυτό πράξαμε, κι αν θέλετε το πράξαμε με έναν καθαρό και σαφή τρόπο από την πρώτη στιγμή, διορθώνοντας και σφάλματα προκατόχων μας. Δε θα διστάσουμε επομένως ούτε και τώρα να τηρήσουμε επακριβώς τη νομιμότητα. Ό,τι πουν τα δικαστήρια θα πράξουμε», δήλωσε ο Απ. Παπατόλιας.

Η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά για τους δικαιούχους, έως ότου υπάρξει απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που θα διατάξει το δικαστήριο τη διακοπή τους.

Ταυτόχρονα γίνεται ο έλεγχος των προϋποθέσεων και των δικαιολογητικών για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας από τα αρμόδια όργανα της Νομαρχίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου