ΤΟΠΙΚΑ

Σε… νευρική κρίση Βόλος και Νέα Ιωνία

σε-νευρική-κρίση-βόλος-και-νέα-ιωνία-494388

Τραγική είναι η εικόνα στα οικονομικά των Δήμων, την ώρα που οι εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα και ένα από τα ζητήματα που εξετάζουν είναι οι «γκρίζες ζώνες» που υπάρχουν στον κρατικό προϋπολογισμό και οι οποίες αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την τρύπα -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών- να ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ.
Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι την περασμένη εβδομάδα σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Δήμο Βόλου υπό την προεδρία του Δημάρχου Βόλου και στην οποία πήραν μέρος οι επικεφαλής από όλες τις Διευθύνσεις του Δήμου, έγινε αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων και στο σημαντικό ταμειακό έλλειμμα που παρουσιάζεται στα ταμεία του Δήμου, κάτι το οποίο θέτει εν αμφιβόλω την υλοποίηση των έργων που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Έργων του Δήμου για το 2010. Στη σύσκεψη οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου για την πρόσφατη απόφαση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην υπογράφει εφεξής τα εντάλματα έργων για πληρωμές, όταν γι’ αυτά δεν υπάρχει εξασφαλισμένη η σχετική πίστωση στον αντίστοιχο κωδικό. Οι επικεφαλής των Διευθύνσεων του Δήμου υποστήριξαν ότι οι πόροι για τα έργα που προγραμματίζουν είναι ενταγμένοι σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα με εξασφαλισμένο κωδικό και ότι με βάση αυτή τη λογική προχωρούν στον προγραμματισμό των δημοτικών έργων. Η επισήμανση αυτή έγινε καθώς ήταν διάχυτη η αίσθηση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου ότι χρήματα που είναι ενταγμένα σε συγκεκριμένους κωδικούς και σε συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης έχουν μεταφερθεί για άλλους σκοπούς, χωρίς να έχει μεσολαβήσει αντίστοιχη τροποποίηση του Προγράμματος Έργων του Δήμου για το 2010.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές του Δήμου Βόλου, πολλά έργα του Δήμου τα οποία έχουν πάρει έγκριση δημοπράτησης από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι εδώ και καιρό στο… περίμενε, περιμένοντας τις σχετικές εντολές από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και το Δήμαρχο.
Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στη Νέα Ιωνία, όπου εκεί οι… πτήσεις όσον αφορά στα δημοτικά έργα εξαντλούνται στα απολύτως απαραίτητα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα θέματα της χθεσινής ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, με τα περισσότερα από αυτά να είναι δευτερευούσης σημασίας…
Όταν όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στους δύο μεγαλύτερους Δήμους της Μαγνησίας, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την… άπνοια που παρατηρείται σε όλους τους υπόλοιπους μικρότερους Δήμους της περιοχής μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου