ΤΟΠΙΚΑ

Ζωντανό μάθημα δομικών έργων για τους μαθητές

ζωντανό-μάθημα-δομικών-έργων-για-τους-517197

Διδακτική επίσκεψη εξαιρετικού ενδιαφέροντος πραγματοποίησε το τμήμα ειδικότητας «Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» της Γ’ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Δανού – Καραζήση Πολυξένης, Πλαβού Ελευθέριου. Η επίσκεψη περιελάμβανε ενημέρωση και ξενάγηση σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους δράσης που ανήκουν στο μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον των αποφοίτων της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το τεχνικό γραφείο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Φιλιππιτζή. Έγινε παρουσίαση των τρόπων χρήσεως των υλικών όπως πέτρα και ξύλο σε παραδοσιακές κατασκευές του στην κεντρική Ελλάδα, στο Πήλιο και σε ελληνικά νησιά με σκοπό την καλύτερη εναρμόνιση στις συνθήκες του τόπου που βρίσκονται και με απόλυτο σεβασμό στις αξίες της παραδοσιακής δόμησης.

Αναφέρονται ενδεικτικά έργα του αρχιτέκτονα που έχουν κατασκευαστεί όπως σπίτια στην Ζάτουνα Αρκαδίας, το συγκρότημα – εκπαιδευτήριο «Άξιον Εστί» στην Άλλη Μεριά Πηλίου με εξωτερικό αμφιθέατρο και κοιτώνες, το Art –Hotel Πορταριάς, την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μια κατοικία στις Μηλιές Πηλίου κ.ά.

Η Πολεοδομία Μαγνησίας ήταν ο δεύτερος σταθμός της διδακτικής επίσκεψης. Βρίσκεται στο κτήριο Σπίρερ, εξυπηρετεί όλο το νομό εκτός της περιοχής Αλμυρού και αναπτύσσεται σε τρείς ορόφους και στο υπόγειο του κτηρίου, όπου βρίσκεται το Αρχείο Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών.

Στο ισόγειο βρίσκεται το Πρωτόκολλο και τα γραφεία για την κατάθεση φακέλου των οικοδομικών αδειών. Έγινε παρουσίαση του περιεχομένου φακέλων άδειας οικοδομής εντός και εκτός σχεδίου πόλης από την κ. Τσοπουρίδου.

Στον 1ο όροφο, στο τμήμα Πολεοδομικού Ελέγχου, γίνεται ο έλεγχος αυθαιρέτων σε περιπτώσεις όπως παραβάσεων ή καταγγελιών από πολίτες, ή για ηλεκτροδότηση οικοδομής από αρμόδιους ελεγκτές μηχανικούς. Η ενημέρωση έγινε από την κ. Ελένη Σκαρβέλη.

Στον 2ο όροφο βρίσκεται το τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Ελέγχονται συμβόλαια, παρεκκλίσεις, αρτιότητα οικοπέδου, ένταξη στο σχέδιο πόλης, δίνονται οι όροι δόμησης ανάλογα με την περιοχή της ιδιοκτησίας και ελέγχεται το τοπογραφικό της. Η ενημέρωση έγινε από την κ. Κατερίνα Κοσμίδου.

Τέλος, στη σοφίτα του κτηρίου Σπίρερ βρίσκονται τα γραφεία μηχανικών που ασχολούνται με τη συντήρηση σχολικών κτηρίων, μετρήσεις ακίνητης περιουσίας του δήμου και οτιδήποτε αφορά την ακίνητη περιουσία του δήμου. Η ενημέρωση έγινε από τους μηχανικούς Νίκο Χατζηπαρασίδη και Δομνίκη Σταυριανού.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε με την επιχείρηση «Λάμπρου Α.Ε» Ο κ. Λάμπρου είναι τοπικός αντιπρόσωπος με αποκλειστικές εισαγωγές και χονδρικό εμπόριο ειδών υγιεινής και κρουνοποιίας, πλακιδίων, κουφωμάτων, επίπλων, θυρών ασφαλείας, ειδών κεντρικής θέρμανσης, υδραυλικών ειδών και αξεσουάρ λουτρού. Η ξενάγηση έγινε από τον κ. Βατσαρέα Απόστολο.

Τελευταία στάση ήταν το Σπίτι από αχυροπηλό στο Βόλο, το πρώτο με οικοδομική άδεια στον πολεοδομικό ιστό, της κ. Βάνας Γεωργαλά στη συμβολή των οδών Δοϊράνης – Παπακυριαζή στη περιοχή των Παλαιών Βόλου. Πρόκειται για διώροφη οικοδομή αποτελούμενη από δύο διαφορετικές κατοικίες συνολικού εμβαδού 131 τετραγωνικών μέτρων, που διαθέτει όλα τα σύγχρονα φιλοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά, ώστε να επιτυγχάνει χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, διατηρώντας τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας ευχαριστούν όλους όσοι συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτής της δραστηριότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου