ΤΟΠΙΚΑ

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το νερό στην Αγριά

κατεπείγουσα-εισαγγελική-έρευνα-για-516989

Ζητεί αυτοψία από εξειδικευμένο κλιμάκιο και εντός δέκα ημερών μαρτυρικές καταθέσεις

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου για την ποιότητα του νερού στην Αγριά και τυχόν ελλείψεις στην υδροδότηση μετά τα δημοσιεύματα του Τύπου για τη θέση των επιστημονικών φορέων.

Η Εισαγγελία Βόλου ανέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου να λάβε άμεσα και συγκεκριμένα εντός δέκα ημερών μαρτυρικές καταθέσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν παράβαση καθήκοντος και παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι εγκαταστάσεις υδροδότησης.

Μαρτυρικές καταθέσεις θα κληθούν να δώσουν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας διατάσσεται ακόμη, η διενέργεια αυτοψίας για την ποιότητα του νερού στην περιοχή από αρμόδιο κλιμάκιο με εξειδικευμένες γνώσεις και πιστοποίηση, όπως για παράδειγμα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, θα διερευνηθεί αν υφίστανται στην ευρύτερη περιοχή της Αγριάς τυχόν ελλείψεις με την υδροδότηση.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 293 του ποινικού κώδικα, όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία καταστήματος ή εγκατάστασης που εξυπηρετούν την προμήθεια νερού, φωτισμού, θερμότητας ή κινητήριας δύναμης στο κοινό τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 259 του ποινικού κώδικα υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του, με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο όφελος ή για να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστημονικοί φορείς με κοινή ανακοίνωσή τους είχαν ταχθεί προχθές υπέρ της εισαγγελικής έρευνας για την καθυστέρηση της διακοπής της παροχής νερού μέχρι τις 19 Μαΐου και τη μη έκδοση ανακοίνωσης απαγόρευσης της χρήσης του.

Θέτοντας «κρίσιμα ερωτήματα», οι επιστημονικοί φορείς διατύπωναν, μεταξύ άλλων, τον προβληματισμό τους αν είναι κατάλληλη η ποιότητα του υπό εκμετάλλευση νερού μέσω της εκμετάλλευσης γεώτρησης στη θέση «Αρμαγέικο» στα Πλατανίδια.

Την κοινή ανακοίνωσή τους υπέγραφαν οι πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, του ΤΕΕ Μαγνησίας, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και του Περιφερειακού Τμήματος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου