ΤΟΠΙΚΑ

Εξοργισμένοι οι ντόπιοι ιδιοκτήτες φορτηγών

εξοργισμένοι-οι-ντόπιοι-ιδιοκτήτες-φ-497173

Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με όλα τα μέσα, δήλωναν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι Βολιώτες ιδιοκτήτες φορτηγών

Για τέταρτη μέρα παρέμεναν χθες ακινητοποιημένα τα 400 και πλέον φορτηγά Δημοσίας Χρήσεως στα τέσσερα σημεία αποκλεισμού που έχουν επιλεγεί από την πρώτη μέρα της κινητοποίησης. Εν αναμονή της απόφασης της Ομοσπονδίας μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υποδομών, στο «μπλόκο» της Βιομηχανικής Περιοχής επικρατούσε οργή για την απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης. Ταυτόχρονα όμως οι ιδιοκτήτες φορτηγών διαμήνυαν ότι ο αγώνας δεν σταματά εδώ και μονολεκτικά ξεκαθάριζαν ότι «δεν πρόκειται να παραδώσουν τα όπλα».

Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκαλεί η κινητοποίηση ήδη από χθες αποφασίστηκε και σε συνεννόηση με την Συντονιστική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί δόθηκε «πράσινο φώς» ώστε να επιτρέπεται μετά από σχετικό αίτημα η μεταφορά πρώτων υλών στη ΒΙΠΕ και σε βιοτεχνίες.

Μία ωστόσο παρεξήγηση και το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα προκάλεσε προχθές το βράδυ… έντονο επεισόδιο με λογομαχίες και χειροδικίες στην περιοχή της Α΄ ΒΙΠΕ, όταν φορτηγό επιχείρησε να μεταφέρει για λογαριασμό γνωστής βιομηχανίας αναψυκτικών και ποτών πολυεθνικής πρώτες ύλες. Ευτυχώς μεσολάβησαν οι ψυχραιμότεροι και αφού δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.

Ένταση εξάλλου δημιουργήθηκε και έξω από τις αποθήκες της ΕΛΙΝ στην Αγριά, που ωστόσο δεν επεκτάθηκαν, αν και για περισσότερο από τρεις ώρες… μία έωλη πληροφορία ότι έχει τραυματιστεί φορτηγατζής κινητοποίησε μέχρι και την Αστυνομία, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει καμία βάση με την πραγματικότητα.

«Δεν είμαστε απάνθρωποι και ούτε θέλουμε να έχουμε την κοινωνία απέναντί μας- επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Ζήσης Ντελόπουλος. Δεν έχουμε καμία διάθεση να δημιουργήσουμε προβλήματα στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες της περιοχής μας, είναι άλλωστε επιχειρήσεις που συνεργαζόμαστε κάθε μέρα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες στις δύο ΒΙΠΕ ήδη από χθες άρχισαν να διαμαρτύρονται, ζητώντας την παρέμβαση των αρμοδίων προκειμένου να μη βάλουν λουκέτο εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών.

Η απόφαση της συντονιστικής επιτροπής πάντως δίνει τη δυνατότητα ανεφοδιασμού μόνο όμως για πρώτες ύλες και όχι για την υλοποίηση άλλου μεταφορικού έργου (μεταφορά προϊόντων για εξαγωγές κ.α.).

Στην αγορά μέχρι στιγμής υπάρχει επάρκεια προϊόντων, αφού τα οπωροκηπευτικά μεταφέρονται κυρίως με φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσης, ενώ ελλείψεις δεν έχουν παρατηρηθεί προς το παρόν σε σούπερ μάρκετ ή την αγορά κρεάτων.

Αντιθέτως εάν συνεχιστεί η κινητοποίηση που πλήττει άμεσα την αγορά των καυσίμων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πληγεί σημαντικά η αγορά του τουρισμού. Ήδη οι τοπικοί ξενοδόχοι από αρχές της εβδομάδας μετρούν σημαντικές απώλειες τζίρου και αρκετές ακυρώσεις, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις που κινούνται γύρω από τον τουρισμό (ταβέρνες, εστιατόρια κ.α.).

 

Δεν θα υποχωρήσουμε…

Περίπου 100 φορτηγατζήδες από νωρίς χθες το πρωί μέχρι και το απόγευμα είχαν ουσιαστικά «κατασκηνώσει» στη μία πλευρά του δρόμου στην οδό Λαρίσης, όπου είναι παρατεταγμένα τα φορτηγά τους.

Περίμεναν με ανυπομονησία να ενημερωθούν για την οποιαδήποτε εξέλιξη -καθώς στην Αθήνα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υποδομών- και ήταν έξαλλοι με τα πρωινά επεισόδια και την συμπλοκή με τα ΜΑΤ. Παράλληλα άφηναν αιχμές για την στάση των κεντρικών ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι «όποτε οι εκπρόσωποί τους παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους, διακόπτονται μόνο και μόνο για να μην ακουστούν αλήθειες».

Οι περισσότεροι δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις -παρά την πολιτική επιστράτευση και τις κυρώσεις που μπορεί να έχουν εάν αρνηθούν μεταφορικό έργο- και παρέπεμπαν στις προσφυγές που θα καταθέσει η Ομοσπονδία τους για να κριθεί αντισυνταγματική η επίταξη.

«Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ότι σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας. Μέχρι πριν από λίγες μέρες έλεγαν στις ειδήσεις ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πάει διακοπές και μόλις ξεκίνησε η απεργία μας έπεσαν πάνω μας, μας λοιδόρησαν, υποστηρίζοντας ότι κάνουμε κακό στον τουρισμό» επεσήμανε γνωστός φορτηγατζής του Βόλου, εκφράζοντας έτσι το παράπονό του.

Στα κορναρίσματα διερχόμενων οδηγών οι απεργοί απαντούσαν με ένα νεύμα του χεριού, με έκδηλη ωστόσο την απογοήτευσή τους, διότι ξεκίνησαν αυτό τον αγώνα πιστεύοντας ότι πολλά από τα αιτήματά τους θα γίνουν αποδεκτά και τέσσερις μέρες μετά βρίσκονται εν μέσω πολιτικής επιστράτευσης.

Κυνηγητό… για λίγα λίτρα

Στο μεταξύ συνεχίστηκε και χθες το «κυνηγητό» από πρατήριο σε πρατήριο για λίγα λίτρα βενζίνης. Στο Πολεοδομικό Συγκρότημα ανεφοδιάζονταν διαδοχικά περίπου πέντε πρατήρια από ιδιωτικά φορτηγά. Οι οδηγοί αλαφιασμένοι πηγαινοέρχονταν από πρατήριο σε πρατήριο για να γεμίσουν ρεζερβουάρ. Με το που στέγνωνε η αντλία ενός πρατηρίου ξεκινούσε ο ανεφοδιασμός σε άλλο πρατήριο για να εξυπηρετηθούν οι οδηγοί.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, αλλά είναι αδύνατον όταν ο ανεφοδιασμός γίνεται μερικώς και μόνο σε ορισμένα από τα 63 πρατήρια» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας Άγγελος Τσαβές, θίγοντας το θέμα της οικονομικής απώλειας που έχουν υποστεί τις τελευταίες μέρες και τα πρατήρια λόγω της μειωμένης κίνησης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου