ΤΟΠΙΚΑ

Θυροκολλήθηκαν τα πρώτα επιτακτήρια

θυροκολλήθηκαν-τα-πρώτα-επιτακτήρια-500124

Βεβιασμένα και χωρίς προετοιμασία, όπως αποδείχθηκε, κινήθηκε η διαδικασία της πολιτικής επιστράτευσης των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσης.

Φύλλα πορείας άκουγαν και φύλλα πορείας δεν είδαν χθες οι επιταγμένοι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί φορτηγών στη Μαγνησία. Ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας. Τα φύλλα επίταξης 800 φορτηγών, ιδιοκτητών και οδηγών θα είναι στο σύνολό τους έτοιμα από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Νομαρχίας ίσως σήμερα το βράδυ.

Εξαίρεση αποτέλεσαν τα ειδοποιητήρια για τους 29 ιδιοκτήτες βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων στο νομό, τα οποία απεστάλησαν χθες το μεσημέρι στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για την επίδοσή τους.

Η Αστυνομική Διεύθυνση παρέλαβε τα πρώτα 98 συνολικά φύλλα για τα 29 βυτιοφόρα, καθώς για ορισμένα βυτιοφόρα εκδόθηκε φύλλο επίταξης του τράκτορα, του επικαθήμενου και δεύτερου επικαθήμενου. Εκτός των τριών οχημάτων στην ουσία για πολλές περιπτώσεις, φύλλα εκδόθηκαν για δύο ιδιοκτήτες για συνεταιρικά βυτιοφόρα, καθώς και για τους οδηγούς.

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα φύλλα επίταξης θυροκολλήθηκαν από αστυνομικούς στις οικείες των απεργών.

Σταδιακά μέχρι το απόγευμα κατέφθαναν στην Αστυνομική Διεύθυνση πακέτα φύλλων των φορτηγών Δ.Χ. Όμως, η επίδοση σταμάτησε, όπως προβλέπεται από τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας με τη δύση του ηλίου.

Η πολιτική επιστράτευση …επιστράτευσε προχθές το βράδυ τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών. Βρέθηκαν αιφνίδια στα γραφεία τους, όταν από τα ΜΜΕ πληροφορήθηκαν την απόφαση του πρωθυπουργού.

Ούτε απόφαση, ούτε εγκύκλιος του υπουργείου Υποδομών είχε φτάσει, ωστόσο, στην υπηρεσία μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα, οπότε τρεις υπάλληλοι παρέμειναν σε επιφυλακή, στήνοντας ολονύκτιο καρτέρι… πάνω από το φαξ.

Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν μετά από απόφαση του πρωθυπουργού κηρύσσοντας τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς φορτηγών σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης έφτασαν στις 8:30 το πρωί χθες. Δύο ώρες αργότερα ακολούθησε η εγκύκλιος με τις διευκρινήσεις.

Η Διεύθυνση Μεταφορών, πάντως, είχε προχωρήσει την προετοιμασία της συμπλήρωσής των φύλλων επίταξης με βάση τα διαθέσιμα στα αρχεία της στοιχεία. Όμως, η εγκύκλιος όριζε ρητά τη διασταύρωση των στοιχείων με την κατάσταση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του υπουργείου.

Η κατάσταση δεν είχε αποσταλεί μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι, ώρα που η αρμόδια αντινομάρχης Εύη Αδαμάκη ενημέρωνε για τη διαδικασία που προηγήθηκε, καθώς και τα στάδια που απομένουν.

Το απόγευμα η αντινομάρχης ενημέρωνε ότι ο διευθυντής και οι υπηρεσιακοί παράγοντες συνέχιζαν να είναι στα γραφεία τους, προχωρώντας τη διαδικασία. Χθες το απόγευμα εκτιμούσαν ότι η κατάρτιση των φύλλων επίταξης θα χρειαζόταν ολοκληρώνονταν το νωρίτερο σήμερα το βράδυ.

Για την επιστράτευση φυσικών προσώπων και οχημάτων ενεργοποιήθηκαν τα προγράμματα έκτακτης ανάγκης «Έβρος» και «Ευρώτας» αντίστοιχα.

Η Διεύθυνση Μεταφορών παρέλαβε τα υποδείγματα των «φύλλων επίταξης προσωπικών υπηρεσιών» για τους ιδιοκτήτες και τα «φύλλα επίταξης» για τα οχήματα.

Τα φύλλα επίταξης συμπληρωμένα και την υπογραφή του διευθυντή Μεταφορών θα αποσταλούν στην Αστυνομική Διεύθυνση για την έκδοση και την επίδοσής τους.

Για μεταφορές στην Αστυνομία…

Τα αποδεικτικά επίδοσης συγκεντρώνονται στην Αστυνομική Διεύθυνση, η οποία συντάσσει συγκεντρωτικές καταστάσεις με τα στοιχεία των οχημάτων και των προσώπων που έχουν επιταχθεί. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών μεταφορών θα μπορεί να απευθύνεται στην Αστυνομική Διεύθυνση, προκειμένου να εξυπηρετηθεί με βάση της καταστάσεις αυτές.

Σε περίπτωση που οι απεργοί δεν πειθαρχήσουν, προβλέπονται κυρώσεις, μία εκ των οποίων είναι και η αφαίρεση της άδειας. Επίσης, προβλέπεται «ποινική δίωξη με τη διαδικασία του αυτοφώρου», ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών και διοικητικά πρόστιμα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου