ΤΟΠΙΚΑ

Αποκαταστάθηκε βυζαντινός ναός

αποκαταστάθηκε-βυζαντινός-ναός-516498

Ανοίγει τις πύλες του ο ιερός ναός Καναλίων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης

Τα θυρανοίξια του βυζαντινού ναού Αγίου Νικολάου Καναλίων θα πραγματοποιηθούν με κάθε επισημότητα την Τετάρτη 20 Μαΐου, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης του ναού.

Στις 20 Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, ουσιαστικά ξαναγεννιέται ο βυζαντινός (12ος – 13ος αι. μ.Χ.) ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στα Κανάλια Μαγνησίας, ο οποίος στέκεται και πάλι όρθιος αναδεικνύοντας τη μοναδική αρχιτεκτονική ομορφιά του.

Στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, ο επισκέπτης μπορεί να δει έκθεση φωτογραφιών του Βυζαντινού ναού, που αποτελεί σημαντικό μνημείο της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα χιλιόμετρο περίπου νότια απ’ τα Κανάλια – πάνω στο δρόμο που ενώνει το χωριό με την εθνική οδό Βόλου – Λάρισας.

Σημαντικά πλήγματα δέχθηκε ο ναός από σεισμούς, κυρίως αυτούς του 1955 και μετά από εγκατάλειψη δεκαετιών και προχωρημένη ερείπωση ο σημαντικός αυτός ναός, που ήταν σε κακή κατάσταση για μισό αιώνα περίπου, αποκαθίσταται και αλλάζει όψη.

Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, προσπαθώντας να αναδείξει το σημαντικό αυτό μνημείο και να ευαισθητοποιήσει τους πάντες, αρμοδίους και μη, για να αναληφθεί μια προσπάθεια αναστήλωσής του από το 2006 (και κάθε χρόνο στο εξής) καθιέρωσε την 20η Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου, ως ημέρα εορτασμού του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καναλίων.

Το 2006 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. οργάνωσε εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο του ναού με Θεία Λειτουργία και ημερίδα, παραδοσιακούς χορούς και κεράσματα. «Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι να τονίσουμε την αξία του βυζαντινού αυτού μνημείου και να ευαισθητοποιήσουμε τους πάντες, αρμόδιους και μη, για να δραστηριοποιηθούν με στόχο τη στερέωση και αποκατάσταση αυτού του ναού» τόνισε τότε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ και του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας κ. Σ. Γκανάτσιος. Το ίδιο και τις επόμενες χρονιές (2007-2014) διοργάνωσε ημερίδες με έκθεση φωτογραφιών, αρχειακό υλικό και ομιλίες με θέμα το ναό, κατά τις οποίες από υπευθύνους της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και κυρίως την τότε προϊσταμένη κ. Ασπα Ντίνα έγινε ενημέρωση για το μνημείο και από όλους τονίστηκε η ανάγκη αποκατάστασής του, ώσπου ολοκληρώθηκε ο φάκελος και εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ενα αίτημα ετών, μια βαθιά επιθυμία της τοπικής κοινωνίας ικανοποιείται, ο ναός έχει καταστεί και πάλι επισκέψιμος, στολίδι και προστάτης της περιοχής. Την ίδια ικανοποίηση εξέφρασε και η αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Κουρκουτίδου, όταν κατά την επίσκεψή της στις αρχές του 2012 στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, πληροφορήθηκε την ένταξη του μνημείου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καθώς η ίδια, ως νεαρή αρχαιολόγος, τοποθέτησε τα υποστυλώματα στο ναό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου