ΤΟΠΙΚΑ

Μονόδρομος η χλωρίωση του νερού

μονόδρομος-η-χλωρίωση-του-νερού-516199

Απάντηση της ΔΕΥΑΜΒ σε ερώτηση του Μιχ. Μιτζικού

Μονόδρομο χαρακτηρίζει η ΔΕΥΑΜΒ τη χλωρίωση του νερού στο Πήλιο, δεδομένης της κακής κατάστασης των πηγών, δεξαμενών και του δικτύου.

Στην απάντηση που έδωσε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στ. Παπαευσταθίου σε ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου», η κατάσταση περιγράφεται ως εξής:

κακός σχεδιασμός θέσεων δεξαμενών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοιογένεια στην ανάμιξη του πόσιμου νερού, επιφανειακά δίκτυα χωρίς μελέτη ή διαστασιολόγηση, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη κατανάλωση, εντελώς παραμελημένες και κακοσυντηρημένες πηγές, παλιές αντιλήψεις «ιδιοκτησίας» νερών.

Αναφέρεται στις προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση των προβλημάτων υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως οι εκκρεμότητες ετών είναι τόσο μεγάλες ώστε το έργο της επιχείρησης να είναι δύσκολο και οι προσπάθειες που καταβάλλονται επίπονες.

Το βασικό μέλημα της υπηρεσίας είναι η διαφύλαξη της ποιότητας του πόσιμου νερού η οποία και επιτυγχάνεται τόσο με τον καθαρισμό των τροφοδοτικών δεξαμενών όσο και με την απουσία μικροβιακού φορτίου σε κάθε σημείου του δικτύου.

Ο καθαρισμός των τροφοδοτικών δεξαμενών από φερτές ύλες και χόρτα πραγματοποιείται μέσα από το έργο της υγειονομικής αναγνώρισης το οποίο είναι ετήσιο. Σχετικά με την διαδικασία χλωρίωσης του πόσιμου νερού πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο. Οι αιτιάσεις των τοπικών κοινοτήτων περί αλλοίωσης της ποιότητας του νερού δεν ευσταθούν και σε καμία περίπτωση δεν στηρίζονται σε επιστημονική βάση. Η ΔΕΥΑΜΒ με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες φροντίζει για την διατήρηση της ποιότητας του πόσιμου νερού καθημερινώς. Η χλωρίωση αποτελεί τον μόνο τρόπο εξασφάλισης της εξάλειψης του μικροβιακού φορτίου στο δίκτυο.

Νέα ερώτηση

Τη διαφωνία του για τη συνεχή χλωρίωση του νερού, εξέφρασε ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός σε νέα επερώτηση που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο. Με την ίδια ερώτηση παρεμβαίνει και μάλιστα με φωτογραφικό υλικό για τις δεξαμενές ύδρευσης Ανω και Κάτω Λεχωνίων όπου διαπιστώνεται εικόνα εγκατάλειψης, έλλειψη καθαριότητας ακόμη και μέσα από την υποτυπώδη περίφραξη των δεξαμενών (σκουριασμένες βάνες και σωλήνες καλυπτόμενες από αγριόχορτα, ζώα βόσκουν στα 50 μ. από της σωληνώσεις νερού).

Τέλος ζητά νέα ενημέρωση για τον καθαρισμό των δεξαμενών, για το χρόνο κατά τον οποίο έγιναν οι τελευταίες δειγματοληψίες αλλά και για το ποιες από τις 12 ενέργειες που επικαλείται η ΔΕΥΑΜΒ έχουν υλοποιηθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου