ΤΟΠΙΚΑ

Βαριά πρόστιμα για λαθραίες υδροληψίες στο Νότιο Πήλιο

βαριά-πρόστιμα-για-λαθραίες-υδροληψί-515733

Επιβλήθηκαν σε δεκάδες καταναλωτές από το Δημοτικό Συμβούλιο

Χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση υδρομέτρου και στην καλύτερη των περιπτώσεων συστάσεις, αποφάσισε να επιβάλει το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου σε κατοίκους κυρίως του Αγ. Γεωργίου Νηλείας, σε βάρος των οποίων κινήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός ύδρευσης για περιπτώσεις λαθραίων υδροληψιών.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι διάφορες περιπτώσεις παράνομων υδροληψιών είχαν απασχολήσει, πριν το Δημοτικό Συμβούλιο την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η οποία έλαβε και τη σχετική απόφαση με θέμα: Επιβολή προστίμων στο Δημοτικό Δίκτυο Υδρευσης.

Οπως τονίζεται και στον Κανονισμό «στον καταναλωτή που παραβιάζει την κλεισμένη παροχή, επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΝΠ, καθοριζόμενο με το παρόν έως 1.000€. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται σ’ εκείνο που κατά τη διάρκεια διακοπής της υδροδότησης του λόγω χρέους υδροδοτείται από άλλο υδρολήπτη, καθώς επίσης και στον τελευταίο, από τον υδρομετρητή του οποίου έγινε η παράνομη υδροδότηση. Η ΔΕΥΑΝΠ μπορεί, επίσης να προβεί στη διακοπή της παροχής νερού στον τελευταίο καταναλωτή.

Αν μετά την υδροδότηση η ένδειξη του υδρομετρητή δεν παρουσιάζει κατανάλωση, ο λογαριασμός του υδρολήπτη εκδίδεται για την ελάχιστη ανά δίμηνο κατανάλωση νερού (πάγιο). Με την ελάχιστη κατανάλωση εκδίδεται ο λογαριασμός για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την λήψη της τελευταίας ένδειξης μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης για διακοπή της υδροληψίας, ανεξάρτητα αν το διάστημα αυτό είναι μικρότερο του διμήνου. Η ΔΕΥΑΝΠ έχει το δικαίωμα να εισπράττει με τους λογαριασμούς κατανάλωσης νερού τις κάθε είδους οφειλές του καταναλωτή, που αρνείται αδικαιολόγητα να εξοφλήσει. Η χρέωση των οφειλών στους λογαριασμούς γίνεται εφάπαξ ή σε δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής και μετά την πάροδο τριάντα (30) ημερών από την αποστολή του σχετικού τιμολογίου για εξόφληση, ή την επίδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Η μη εξόφληση του λογαριασμού κατανάλωσης νερού έχει ως συνέπεια την διακοπή της παροχής του νερού μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή του».

Από την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και την αντίστοιχη του Δημοτικού Συμβουλίου, προκύπτουν ενδεικτικά οι εξής περιπτώσεις λαθραίων υδροληψιών:

Καταναλωτής να έχει κάνει σκόπιμη παρέμβαση στον υδρομετρητή ώστε αυτός να μετράει αντίστροφα, άλλος να έχει κλειδωμένο το υδρόμετρο και να διατηρεί παρανόμως βρύση πριν το ρολόι, άλλος να έχει προβεί ανά διαστήματα στην διακοπή του δικτύου ύδρευσης κλείνοντας τον κεντρικό αγωγό, άλλος να έχει συνδέσει παρανόμως βρύση σε δημοτικό αγωγό χωρίς ρολόι.

Επίσης εντοπίστηκε περίπτωση καταναλωτή να έχει επανασυνδέσει (παραβιάζοντας την σφραγίδα) την παροχή που του είχε γίνει διακοπή λόγου οφειλών, ένας άλλος να έχει συνδέσει παράνομα βρύση στον Δημοτικό Αγωγό, άλλος να έχει θέσει σε λειτουργία παροχή χωρίς να του έχει χορηγηθεί παροχή από τον Δήμο κι άλλος να έχει αφαιρέσει το υδρόμετρο και να παίρνει νερό παρανόμως απευθείας από τον αγωγό.

Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα 1.000 – 2.000 ευρώ, ενώ αφαιρέθηκαν και υδρόμετρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου