ΤΟΠΙΚΑ

ΕΟΠΥΥ: Στη Λάρισα… για πνευμονολόγο

εοπυυ-στη-λάρισα-για-πνευμονολόγο-515720

Οι ελλείψεις υποχρεώνουν τους Βολιώτες να μεταβαίνουν στο Πανεπιστημιακό

Στη γειτονική Λάρισα, είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν όσοι θέλουν να εξεταστούν από πνευμονολόγο και είναι στον ΕΟΠΥΥ καθώς τόσο στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ στο Βόλο όσο και στο Νοσοκομείο, πνευμονολογική Κλινική δεν υφίσταται πλέον.

Πολλοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε γιατρό ιδιώτη και αντιμετωπίζουν προβλήματα πνευμονοπάθειας, απευθύνονται πλέον στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας για να βρούνε γιατρειά.

Ελλείψεις στη συγκεκριμένη ειδικότητα στο δημόσιο σύστημα υγείας στο Βόλο καταγράφονταν πάντα, όμως το τελευταίο διάστημα και μετά τις τελευταίες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολα.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ δεν είναι αρκετοί για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση και έτσι, εάν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα επιλέγεται ο ιδιώτης γιατρός, εάν όχι, το επόμενο βήμα είναι καθορισμός ραντεβού στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας.

Οι σημαντικές ωστόσο ελλείψεις στην ειδικότητα του πνευμονολόγου, σε συνδυασμό με τα «σιωπηλά» συμπτώματα της ΧΑΠ, έχουν ως αποτέλεσμα οι μισοί τουλάχιστον από τους Βολιώτες που μπορεί να πάσχουν από ΧΑΠ να μένουν δίχως διάγνωση.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αποτελεί μία από τις χρόνιες ασθένειες από την οποία προσβάλλονται και νοσούν εκατομμύρια άνθρωποι. Μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου παρατηρείται στους καπνιστές, από τους οποίους, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, περίπου το 15% με 20% νοσούν ή θα νοσήσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα έχουν ύπουλη εμφάνιση, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες για κάποια χρόνια να τα θεωρούν, λανθασμένα, ως φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος (τσιγαρόβηχας) και της παρόδου της ηλικίας.

Η διάγνωση της ΧΑΠ τεκμηριώνεται με την εξέταση αναπνοής που λέγεται σπιρομέτρηση, την οποία μπορούν να εκτελέσουν και να ερμηνεύσουν όλοι ανεξαιρέτως οι πνευμονολόγοι, είτε στο νοσοκομείο, είτε στα ιατρεία τους. Στην περίπτωση του Βόλου αυτό μπορεί να γίνει είτε από ιδιώτη γιατρό, είτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας όπου προσφεύγουν οι περισσότεροι πλέον.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου