ΤΟΠΙΚΑ

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει την οικονομία…

η-παρατεταμένη-προεκλογική-περίοδος-515310

Καμπανάκι από την επιχειρηματική κοινότητα στη συνέλευση Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας – Παραμένει ορατός ο κίνδυνος της ύφεσης

Ο επιχειρηματικός κόσμος στη Μαγνησία, στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Ελλάδα απευθύνει έκκληση για το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα το οποίο επιδεινώνει την κατάσταση και προκαλεί μεγάλους κινδύνους, ενώ την ίδια ώρα οι επενδύσεις αποστρέφονται την οικονομία και ο κίνδυνος επιστροφής στην ύφεση είναι πλέον ορατός. Παράλληλα οι καθυστερήσεις στην επιχειρηματικότητα εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και φοβίζουν το «υγιές» επιχειρείν.

Αυτό τον κίνδυνο σταθεροποίησης των ρυθμών ανάπτυξης σε χαμηλά επίπεδα όπως τα σημερινά, με τις επενδύσεις να παραμένουν σε χαμηλές πτήσεις με τον κίνδυνο επιστροφής στην ύφεση να είναι ορατός επισήμανε χθες το βράδυ στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας η Ελένη Κολιοπούλου που επανεκλέχτηκε στην προεδρία του ΣΒΘΚΕ για δεύτερη θητεία και κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σταματήσουν την πλειοδοσία υποσχέσεων.

«Στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που ζούμε, ακούμε τα πάντα. Από τη μια μεριά, ότι η χώρα μας έχει βγει από την επιτήρηση των μνημονίων και ότι όλα είναι ρόδινα και αγγελικά πλασμένα και ότι είναι καιρός να δρέψουμε τις δάφνες μας και να αρχίσουμε να μοιράζουμε χρήμα. Από την άλλη πλευρά, ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά ότι θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε τη θέση μας και τα οικονομικά μας στη χώρα, με τους εταίρους μας, αλλά και να δώσουμε περισσότερο χρήμα.

Στη δίνη της πλειοδοσίας πληρώσαμε πολύ ακριβά το μάρμαρο ως πολίτες και ως επιχειρήσεις και θεωρώ ότι αυτό δεν ξεχνιέται και δεν πρέπει να ξεχνιέται», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΣΒΘΚΕ.

Καμπανάκι για την ύφεση

«Ο κίνδυνος επιστροφής στην ύφεση είναι ορατός, όσο η ελληνική πολιτεία δεν υιοθετεί στοχευμένες πολιτικές για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής και της οικονομίας και διατηρεί τους επαχθείς και πολύπλοκους όρους λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ζητάμε να περιοριστούν οι ατέρμονες αναλύσεις, διερευνήσεις, διαπιστώσεις, προβληματισμοί και υπαναχωρήσεις» παρατήρησε επίσης η κ. Κολιοπούλου μεταφέροντας τον προβληματισμό της επιχειρηματικής κοινότητας.

Σύμφωνα με την ίδια «δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Όλοι έχουμε αντιληφθεί τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει και πώς πρέπει να γίνει για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο αλλά και τις χαμένες ευκαιρίες», αιχμή που εκλήφθηκε ότι στρέφονταν κατά της Κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας η κ. Κολιοπούλου αναφέρθηκε στα προβλήματα της επιχειρηματικότητας και στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τις επιχειρήσεις για να επισημάνει επίσης ότι: «Εμείς που ζούμε τον παλμό της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, επιλέγουμε να ρίχνουμε μια πιο προσεκτική και βαθιά ματιά και να μιλάμε τεκμηριωμένα» και συνέχισε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος που είναι υψηλό, για την έλλειψη επενδύσεων, για την υποχρέωση διατήρησης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, την περιορισμένη πρόσβαση, της ιδιωτικής οικονομίας, σε χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, την υπέρμετρη φορολόγηση της ιδιωτικής οικονομίας στο σύνολό της, τα υψηλά επίπεδα ακόμη ανεργίας, το υψηλό κόστος ενέργειας και τις δαιδαλώδεις χρονοβόρες διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων έργων και μεταποιητικών εγκαταστάσεων κ.ά.

Εχουν γίνει και βήματα…

Η κ. Κολιοπούλου βέβαια παρατήρησε πως σε σχέση με το 2010 έχει γίνει σημαντική πρόοδο, έσπευσε όμως να επισημάνει πως «δεν μπορούμε όμως να βλέπουμε πίσω και να εφησυχάζουμε» και ξαναχτύπησε καμπανάκι προειδοποιώντας πως « πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς παλινδρομήσεις, γιατί εδώ ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε προ δυσάρεστων και απρόοπτων εξελίξεων και να χρειαστεί να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή».

Προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε πρωτοβουλίες για να διορθωθούν θεσμικές στρεβλώσεις, αποκαθιστώντας το επιχειρηματικό οικονομικό περιβάλλον, στροφή της οικονομίας προς την παραγωγή, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων κ.α «Να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον σύγχρονο και ανταγωνιστικό, που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα φέρει περισσότερες και καλύτερες δουλειές, θα δώσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, θα παράξει πλούτο για τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Αυτοί είναι οι στόχοι μας ως σκληρά εργαζόμενοι επιχειρηματίες και αυτό θέλουμε ως ενεργοί και συνεπείς πολίτες να κάνουμε» κατέληξε η πρόεδρος του Συνδέσμου.

Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, της οποίας χορηγός επικοινωνίας ήταν ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, προήδρευσε ο Αθανάσιος Συριανός, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΑΕ – ΕΖΑ, ενώ χρέη γενικού γραμματέα εκτέλεσε ο Παναγιώτης Βαρούτσικος, εκπρόσωπος της ΒΑΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΑΕ.

Το πρόγραμμα της κλειστής γενικής συνέλευσης περιελάμβανε τις παρουσιάσεις του απολογισμού έργου του Συνδέσμου για την τριετία 2016 -2018 από τον γενικό γραμματέα Δ.Σ. του ΣΒΘΚΕ Λουκά Παπαχαραλάμπους της εταιρείας ELIKONTRANSPORT, του οικονομικού απολογισμού 2018 και του προϋπολογισμού 2019 από τον ταμία Δ.Σ. Εμμανουήλ Ευσταθίου της εταιρείας ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΕ, και της έκθεσης της εξελεγκτικής επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε από τον Παντελή Μαρέδη της εταιρείας Φορολογιστική ΕΠΕ. Η ανοικτή γενική συνέλευση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου της γενικής συνέλευσης Αθανάσιο Συριανό και τον χαιρετισμό του αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Μπίτσιου.

Ακολούθησαν η αναγόρευση του Στέργιου Ζουρνατζή της εταιρείας ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ ως επίτιμο μέλος ΣΒΘΚΕ και πάνελ συζήτησης με θέμα «Ο ρόλος των τραπεζών για την επιχειρηματικότητα. Ευκαιρίες και προβλήματα».

Το πάνελ συζήτησης απαρτίστηκε από αξιόλογα στελέχη του τραπεζικού τομέα και καταξιωμένους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου