ΤΟΠΙΚΑ

Αννα – Μαρία Παπαδημητρίου – Κλειδωνάρη: «Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό»

αννα-μαρία-παπαδημητρίου-κλειδων-515296

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Απ. Παπαδούλη «Βόλος – Ανατροπή – Δημιουργία» μιλά για το πώς βλέπει το Βόλο την επόμενη μέρα

«Πιστεύω στο αυτοδιοικητικό εγχείρημα που επιχειρείται μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος του συνδυασμού, ο οποίος είναι μια σύνθεση ανθρώπων και δυνάμεων με σημαντική παρουσία στις παραγωγικές δραστηριότητες, που επίσης διακατέχεται από ξεχωριστό ήθος». Αυτό τονίζει σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Απ. Παπαδούλη «Βόλος – Ανατροπή – Δημιουργία» Αννα – Μαρία Παπαδημητρίου – Κλειδωνάρη και αναφέρεται στις βλέψεις που έχει για τον Δήμο Βόλου θέλοντας να προσφέρει ως δημοτική σύμβουλος.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κυρία Παπαδημητρίου, είστε μαχόμενη δικηγόρος, έγγαμη με τρία παιδιά, όπως προκύπτει από το βιογραφικό σας. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση;

Παρατηρούσα πάντοτε την αδυναμία της αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες των πολιτών για υποδειγματική πόλη αντίστοιχη των ευρωπαϊκών, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων ανάπτυξης, όπως αυτές καθορίζονται από τον Δημοτικό Κώδικα και τον περιορισμό της στα απολύτως αναγκαία και αυτά σε απολύτως περιορισμένη χωρική κλίμακα και ιδιαίτερα στο κέντρο των πόλεων. Για την απουσία του Δήμου από τα ζητήματα της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, αλλά και της αγροτικής ανάπτυξης εξέφραζα πάντοτε δημόσια τη διαμαρτυρία μου, σε βαθμό που όλοι οι συνομιλητές μου έλεγαν «γιατί δεν ασχολείσαι εσύ με την αυτοδιοίκηση, ώστε να καταθέσεις την άποψή σου, προκειμένου να αναδειχθούν τα ζητήματα και να βρεθούν λύσεις;». Εφτασε λοιπόν η ώρα να γίνει πράξη η προτροπή των δημοτών και να ζητήσω να με τιμήσουν με την ψήφο τους για να συμβάλλω στη δημιουργία της υποδειγματικής πόλης.

Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στις μέρες μας;

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να παίξει σημαντικό ρόλο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν παθογένειες και προβλήματα που δημιουργούν δυσχέρειες στην καθημερινότητα των πωλητών.

Η αυτοδιοίκηση έχει σήμερα, μέσα από τις αρμοδιότητες που έχει απονείμει ο νόμος σ’ αυτήν ισχυρή δύναμη στα χέρια της, σε επίπεδο τοπικής ανάπτυξης καθώς το θεσμικό πλαίσιο εξασφαλίζει στους δημότες άμεση πρόσβαση, παρέμβαση και έλεγχο στα ζητήματα που τους απασχολούν υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι ως διαμεσολαβητές ανάμεσα σε αυτούς και στον Δήμο, αφενός θα εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση και αφετέρου δεν θα αποτελούν τον περίγυρο του δημάρχου.

Πώς θα συνδυάσετε την επαγγελματική σας ενασχόληση με τα καθήκοντα της δημοτικής συμβούλου;

Το λειτούργημα του δικηγόρου και η ιδιότητα της δημοτικής συμβούλου έχουν κοινά σημεία. Εχουν υψηλές απαιτήσεις και απαιτούν μέγιστη εμπιστοσύνη, αλλά πάνω απ’ όλα για να πετύχεις και στα δύο πρέπει να έχεις γνώση, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, υπευθυνότητα και διάθεση για δουλειά. Στην περίπτωσή μου η γνώση είναι δεδομένη, καθώς είμαι μέλος δικηγορικού γραφείου, το οποίο ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Γιατί με τον συνδυασμό «Βόλος – Ανατροπή – Δημιουργία» του Απόστολου Παπαδούλη;

Η πρόταση του Απόστολου Παπαδούλη και η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου αποτελούν τιμή. Πιστεύω στο αυτοδιοικητικό εγχείρημα, που επιχειρείται μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος του συνδυασμού, ο οποίος είναι μια σύνθεση ανθρώπων και δυνάμεων με σημαντική παρουσία στις παραγωγικές δραστηριότητες, που επίσης διακατέχεται από ξεχωριστό ήθος.

Πώς αντιλαμβάνεστε τη σχέση γυναίκας και τοπικής αυτοδιοίκησης;

Η τοπική αυτοδιοίκηση εξ ορισμού είναι προνομιακός χώρος άσκησης πολιτικής. Για τον λόγο αυτό είναι το ιδανικότερο επίπεδο για τη συμμετοχή των γυναικών. Οι γυναίκες μπορούν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, καθώς μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, κοινωνικών δομών, καθώς λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους είναι πιο ευαίσθητοι δέκτες των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Δήμο Βόλου, στον οποίο είστε υποψήφια;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι δύσκολη, εάν κανείς επιθυμεί να καθοδηγείται από τις δημόσιες σχέσεις. Στην περίπτωσή μου, επειδή η υποψηφιότητά μου υποκινείται από τη διάθεσή μου για προσφορά στην τοπική κοινωνία, δεν θα διστάσω να σας πω ξεκάθαρα την άποψή μου. Ο Δήμος Βόλου παρουσιάζει μια εντελώς επιφανειακή ανάπτυξη, η οποία επικεντρώνεται κυρίως σε παρεμβάσεις που υπαγορεύονται από τελείως πρόχειρες προσεγγίσεις. Για παράδειγμα οι κυκλοφοριακοί κόμβοι είναι αναγκαίοι και αυτονόητοι. Δεν χρειάζονταν όμως να γίνουν γι’ αυτούς φιέστες, τηλεοπτικές εκπομπές, αντιπαραθέσεις. Ολοι οι δήμαρχοι μέχρι το έτος 2015 σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έχουν κάνει έργα υποδομής για την πόλη. Η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει κάνει παρεμβάσεις στα έργα υποδομής. Οταν εκλέχθηκε η απερχόμενη δημοτική αρχή, η πόλη δεν ήταν βομβαρδισμένη. Ο Βόλος έχει περιοριστεί στη χωρική διάσταση του κέντρου, ενώ η περιφέρεια έχει αφεθεί στη τύχη της. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την Αγριά, τον Αγιο Λαυρέντιο, τον Αγιο Βλάσιο, τα Λεχώνια, το Σέσκλο, τη Δράκεια και για τις υπόλοιπες αγροτικές και ημιαστικές περιοχές. Η απερχόμενη δημοτική αρχή μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου αρνούνταν πεισματικά ότι έχει εγκαταλείψει την περιφέρεια. Πλέον μπροστά στο αυτονόητο προβαίνει σε δημόσια ομολογία ότι εάν επανεκλεγεί, προτεραιότητά της θα είναι η ενασχόλησή της με την περιφέρεια. Κανείς δεν ασχολήθηκε στην κατεύθυνση της δημιουργίας μελετών για την μείωση του κόστους των καλλιεργειών με τη δημιουργία έργων υποδομής, όπως κλειστά κυκλώματα άρδευσης, δημιουργία και συντήρηση αγροτικών δρόμων. Δεν ενδιαφέρθηκε για την ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, καθώς και για τη διατήρηση του κτηνοτροφικού και αλιευτικού πληθυσμού στις εστίες τους. Δεν ενημέρωσε τον αγροτικό πληθυσμό για τις βελτιωμένες μεθόδους οργάνωσης και παραγωγής των εκμεταλλεύσεων. Δεν φρόντισε για την ευρύτερη διάδοση στην αγροτικό κόσμο γνώσεων για την εφαρμογή βελτιωμένων μεθόδων καλλιέργειας, αλλά και για άλλα ζητήματα τα οποία δεν χωρούν σε μια συνέντευξη. Φρόντισε όμως να διαθέσει κονδύλια για να γεμίσει η πόλη ζαρντινιέρες και διακοσμητικά ελαιόδεντρα. Η απερχόμενη δημοτική αρχή γνωρίζει ότι οι Δήμοι έχουν τις παραπάνω αρμοδιότητες, αλλά και πολλές άλλες με τις οποίες δεν ασχολήθηκε γιατί δεν αποτελούν έργα βιτρίνας, μέσω των οποίων να διασφαλίζεται η παραμονή της στη δημοτική εξουσία. Εμφανίζει τελικά μια περίεργη εμμονή για να παραμείνει στην εξουσία, η οποία για όσους κινούνται μέσα στους Δήμους είναι εύκολα εξηγήσιμη. Εμείς από την πλευρά μας, ως συνδυασμός κι εγώ προσωπικά, υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ασκηθούν αποτελεσματικά όλες οι αρμοδιότητες που έχει δώσει ο νόμος στην τοπική αυτοδιοίκηση και να παρεμποδίσουμε τον παραπέρα εκφυλισμό του μέλλοντος της πόλης. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου