ΤΟΠΙΚΑ

Στο 0,3% οι αιφνίδιοι θάνατοι σε αθλητές ~ Πανελλήνιο καρδιολογικό συνέδριο στο Βόλο

στο-03-οι-αιφνίδιοι-θάνατοι-σε-αθλητές-π-51513

Απαραίτητος ο προαθλητικός έλεγχος όσων αθλούνται

«Ο αθλητισμός είναι υγεία, αλλά ελλοχεύει και πολλούς κινδύνους». Στη διημερίδα στο ξενοδοχείο «Valis» για τις αρρυθμίες στις παθήσεις του μυοκαρδίου, που συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε το Σάββατο με μεγάλη επιτυχία, τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία του προαθλητικού ελέγχου.

Στο τρίτο κατά σειρά στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Αρρυθμίες σε ειδικές παθήσεις του μυοκαρδίου», ο ηλεκτροφυσιολόγος, Σπύρος Κουρούκλης τόνισε ότι η άθληση ευνοεί την παθογένεια συγκεκριμένων αρρυθμιών.

Οπως υπογράμμισε, μπορεί να «προκαλεί αρρυθμίες που απλά ελκύονται στην άσκηση ή ακόμη και αιφνίδιους θανάτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πανελλαδικά, ο επιπολασμός του αιφνιδίου θανάτου στους αθλητές είναι της τάξεως του 0,3%», συμπλήρωσε.

Ειδική μνεία έγινε στο κομμάτι με τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, όπου ο κ. Κουρούκλης απέδειξε ότι η πρώτη αιτία θανάτου είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η δεύτερη αιφνίδιου οι ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων, ενώ σημαντική θέση κατέχουν και τα ηλεκτρικά νοσήματα. Τα περισσότερα από τα τελευταία χρειάζονται εμφύτευση απινιδωτή.

Ο ηλεκτροφυσιολόγος διευκρίνισε ότι στην επιστημονική κοινότητα ως αθλητής νοείται εκείνος, που συμμετέχει σε οργανωμένη ομάδα ή ατομικό άθλημα, στο οποίο κεντρική θέση κατέχει ο ανταγωνισμός με άλλους συναθλητές, υπάρχει έπαθλο – ανταμοιβή που συνοδεύει τη νίκη και απαιτεί έντονη συστηματική προπόνηση.

Η ομιλία του κ. Κουρούκλη ήταν χωρισμένη σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο απάντησε στο ερώτημα εάν η άθληση προκαλεί αλλαγές στην καρδιά, οι οποίες πρέπει να διαχωρίζονται από τις μυοκαρδιοπάθειες, όπως είναι η υπερτροφική, διατατική μυοκαρδιοπάθεια η δυσπλαστική δεξιά κοιλιά κ.α.

Οπως είπε: «Πράγματι συμβαίνουν τέτοιες μεταβολές που πολλές φορές ακόμη και από έμπειρους καρδιολόγους δεν είναι εύκολα διακριτό αν οφείλονται στην άθληση ή σε κάποιες μυοκαρδιοπάθειες» συμπλήρωσε.

Το δεύτερο μέρος επικεντρώθηκε γύρω από τον προβληματισμό αν η ίδια η άσκηση προδιαθέτει σε συγκεκριμένες αρρυθμίες και τονίστηκε ότι όντως προδιαθέτει, κυρίως στην εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής.

Το τρίτο κομμάτι αφορούσε στις αρρυθμίες που απλά εμφανίζονται στην άσκηση χωρίς να σχετίζονται με αυτήν, όπου απλά η επέμβαση κατάλυσης επιτυγχάνει εξαιρετική πρόγνωση. Υπάρχουν, όμως, τονίστηκε και περιπτώσεις κακοήθεις κοιλιακής ταχυκαρδίας, που απαιτούν εμφύτευση απινιδωτή και αποφυγή σωματικής άσκησης στο εξής.

Το τέταρτο κομμάτι της παρουσίασης αφορούσε στους αιφνίδιους θανάτους και τις κατηγορίες πάθησης.

Να επισημανθεί ότι ένας σωστός προαθλητικός έλεγχος στους νέους απαιτεί φυσική εξέταση και καρδιογράφημα και αν εγερθούν αμφιβολίες ή ύποπτα σημεία θα πρέπει να απευθύνει σε γιατρό που ασχολείται τις αρρυθμίες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου