ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Περιπέτεια δίχως τέλος για την οικογένεια Βολιωτών στην Αλόννησο

περιπέτεια-δίχως-τέλος-για-την-οικογέ-514971

Περιπέτεια δίχως τέλος για οικογένεια Βολιωτών στην Αλόννησο. Με την ολοκλήρωση των καλοκαιριών τους διακοπών, η μητέρα διαγνώστηκε θετική στον κορονοιό, με συνέπεια να τεθεί άμεσα σε καραντίνα και να μην μπορούν να επιστρέψουν στον Βόλο. Το νησί δεν διαθέτει ξενοδοχείο καραντίνας και για 14 ημέρες θα φιλοξενούνται σε ακατοίκητο σπίτι, που διέθεσε δημότης του νησιού.

Τα κενά και τις ελλείψεις, που προκύπτουν στην εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου της μετάδοσης του κορονοιού στις νησιωτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, καταδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η περιπέτεια, που βιώνει από προχθές Σάββατο οικογένεια Βολιωτών με μικρό παιδί στην Αλόννησο, με το πρόβλημα να αναδεικνύει με ανάρτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος.

Η οικογένεια, μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, βρέθηκε σε ξενοδοχείο στην Αλόννησο για διακοπές, με την ολοκλήρωση των οποίων για να επιστρέψει στον Βόλο με το πλοίο της γραμμής έπρεπε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να υποβληθεί σε rapid tests, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πατέρας και μητέρα είναι ανεμβολίαστοι.

Στον διαγνωστικό έλεγχο η μητέρα βρέθηκε θετική στον κορονοιό, όχι, όμως, ο πατέρας και το 14χρονο παιδί, και άρχισε ο ατέλειωτος Γολγοθάς.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, η μητέρα τέθηκε άμεσα σε 14ήμερη καραντίνα, ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι η οικογένεια δεν μπορεί να επιστρέψει στον Βόλο, στο νησί δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ είναι αδύνατη, πάντα βάσει νόμου, η μεταφορά της στη Σκιάθο, όπου υπάρχει αντίστοιχο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η λύση βρέθηκε τελικά χθες το μεσημέρι, με δημότη του νησιού να παραχωρεί ακατοίκητο σπίτι ιδιοκτησίας του στην οικογένεια, προκειμένου να διαμένει στη διάρκεια της καραντίνας.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Σε κοινή δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και της αρμόδιας τομεάρχη Τουρισμού του κόμματος Κατερίνας Νοτοπούλου για το ζήτημα της οικογένειας στην Αλόννησο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Μόνο ντροπή προκαλούν τα όσα εκτυλίσσονται στην Αλόννησο με οικογένεια πολιτών από τον Βόλο με μικρό παιδί να περιφέρεται στην Αλόννησο χωρίς να έχει πού να μείνει, έπειτα από τεστ που έδειξε τη μητέρα θετική πριν την αναχώρηση από το νησί.

Δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας στην Αλόννησο, καθώς μόνο 40 ξενοδοχεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, πολύ λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες όπως ήδη αποδείχθηκε. Ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού αυτοθαυμαζόταν, γιατί έκανε φωτογραφικό διαγωνισμό για ξενοδοχεία καραντίνας, ενώ το μόνο που εξασφάλισε ήταν η επανάληψη της περσινής αποτυχίας.

Υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά η οικογένεια, τους προέτρεψε να τηλεφωνήσουν Σάββατο βράδυ στο Υπουργείο Τουρισμού για να τους κλείσει δωμάτιο!

Αυτή τη στιγμή η οικογένεια βρίσκεται κυριολεκτικά στους δρόμους, αφού κανένα ξενοδοχείο δεν δέχεται να τους φιλοξενήσει, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους ασκηθεί ποινική δίωξη και να τους επιβληθεί πρόστιμο για την παραβίαση περιοριστικών μέτρων.

Αυτή είναι η θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία; Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για ασφαλή και καθαρό τουρισμό; Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού;».

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας απαντώντας στην ανακοίνωση των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε ότι μεταξύ των μελών της οικογένειας υπάρχει κρούσμα, έδωσε σαφείς οδηγίες τόσο προς την οικογένεια, όσο και προς τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας για την παραμονή της στον χώρο έως την ολοκλήρωση της ενδεδειγμένης υγειονομικής απομόνωσης, καθώς στην Αλόννησο δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας.

Η δε εικόνα περί «περιφοράς» της οικογένειας στο νησί που με τόση γλαφυρότητα περιγράφεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά στην αυτόβουλη μετάβασή της στο λιμάνι της Αλοννήσου προς αναχώρηση, όπου ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές ότι αυτό δεν ήταν δυνατό για το προβλεπόμενο διάστημα της υγειονομικής απομόνωσης, καθώς μια τέτοια κίνηση επιφέρει σοβαρές διοικητικές, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές κυρώσεις».

Ο δήμαρχος Αλοννήσου

Εξοργισμένος από την εξέλιξη δηλώνει ο δήμαρχος Αλοννήσου Π. Βαφίνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας και όχι του Δήμου» επισημαίνει ο Π. Βαφίνης, σημειώνοντας ότι «ότι δεν μπορεί να ρίχνουν τις ευθύνες στους Δήμους. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι δεν έχει χρήματα, δεν έχουν, όμως, ούτε οι Δήμοι. Οσοι επισκέπτονται τα νησιά για διακοπές και δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως η συγκεκριμένη οικογένεια που είναι ανεμβολίαστη, πρέπει να γνωρίζουν ότι αν διαγνωστούν θετικοί στον κορονοιό θα τεθούν σε 14ήμερη καραντίνα με δικά τους έξοδα και από εκεί και πέρα να αναλάβουν το ρίσκο. Εμείς ως Δήμος δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα» καταλήγει ο δήμαρχος Αλοννήσου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου