ΤΟΠΙΚΑ

Το πρώτο Κέντρο Ικανοτήτων στα φυσικά προϊόντα με τη συμμετοχή τμήματος του Π.Θ.

το-πρώτο-κέντρο-ικανοτήτων-στα-φυσικά-514843

«Ιδρύεται στην Ελλάδα το πρώτο Κέντρο Ικανοτήτων στα Φυσικά Προϊόντα με τη συμμετοχή του τμήματός μας και της ομάδας μας, καθώς και της spin off Foodoxys, με προϋπολογισμό σχεδόν 3 εκατ. ευρώ». Με αυτή την ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας γνωστοποιούσε ένα ακόμη σημαντικό βήμα.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης πρόταση προς χρηματοδότηση που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου συνεργατικού σχηματισμού, με τη νομική μορφή της Ανωνύμου Εταιρείας, μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αφιερωμένου στην αξιοποίηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας των φυτών μέσω καινοτόμων τεχνολογιών εκχύλισης, εμπλουτισμού, ανάλυσης και αξιολόγησης βιοδραστικότητας.

Το «Κέντρο Ικανοτήτων Φυσικών Προϊόντων ΑΕ» (ΚΙΦΠ) (Natural Product Competence Center SA – NPCC) θα εδράζεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Οινόφυτα Βοιωτίας, με τη συμμετοχή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και θα παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία στον τομέα των Φυσικών Προϊόντων.

Η PHARMAGNOSE ΑΕ (spin-off εταιρεία του ΕΚΠΑ) η Foodoxys (spin off του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και η KORRES ΑΕ, συμμετέχοντας επίσης ως κύριοι μέτοχοι του Κέντρου Ικανοτήτων, θα παράσχουν σημαντική συμβολή στη μεγιστοποίηση του δυναμικού των ερευνητικών υπηρεσιών και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων βασισμένων σε φυσικά προϊόντα.

Το ΚΙΦΠ φιλοδοξεί να γίνει πυλώνας της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στα Βαλκάνια, στον νευραλγικό τομέα της υγείας/ευεξίας και της αξιοποίησης των φυσικών προϊόντων.

Η ομάδα των μετόχων θα περιλαμβάνει επίσης εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανακάλυψη φαρμάκων, γεωργικά τρόφιμα, λειτουργικά τρόφιμα και θρεπτικά φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά και πιστοποιημένη ανάλυση φαρμάκων και τροφίμων σε επίπεδο in vitro, κυτταρικών σειρών, αλλά και in vivo με δοκιμές σε πειραματόζωα (wistarrats) αλλά και κλινική μελέτη σε ανθρώπους που θα υλοποιούνται τόσο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και από την FoodOxys.

Το Κέντρο Ικανοτήτων στοχεύει να χρησιμεύσει ως τόσο ως ερευνητικός κόμβος αριστείας για την εφαρμοσμένη έρευνα σε φυσικά προϊόντα, όσο και ως εξελιγμένο κέντρο αναλύσεων φυτικών πρώτων υλών, εκχυλισμάτων και τελικών φυτικών προϊόντων με φαρμακευτικό, καλλυντικό και διατροφικό ενδιαφέρον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου