ΣΠΟΡΑΔΕΣ

104 χρόνια φυλάκιση σε διακινητές μεταναστών

104-χρόνια-φυλάκιση-σε-διακινητές-μετανα-5150

Είχαν εγκαταλείψει στη Γιούρα Αλοννήσου 49 μετανάστες

Πρωτοφανή ποινή – μαμούθ επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων της Λάρισας τη Δευτέρα στους δύο Ουκρανούς διακινητές, που συνελήφθησαν πέρσι το καλοκαίρι όταν εγκατέλειψαν στη νήσο Γιούρα Αλοννήσου 49 μετανάστες από Ιράκ, Αφγανιστάν, Ερυθραία και Σομαλία από τους λιμενικούς του Λιμενικού Σταθμού Αλοννήσου.

Σύμφωνα με το Εθνος, ο κυβερνήτης και ο μηχανικός του 12 μέτρων σκάφους καταδικάστηκαν σε συνολική κάθειρξη 105 ετών ο καθένας (6 έτη για την πράξη της μεταφοράς και από 2 για καθέναν από τους 49 μετανάστες), ενώ τους επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 108.000 ευρώ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι επικαλέστηκαν στο Δικαστήριο οικονομικά προβλήματα προκειμένου να δικαιολογηθούν για τις πράξεις τους. Ο ένας είπε ότι είχε το παιδί του πρόβλημα με την καρδιά και ο άλλος ότι χρειαζόταν χρήματα για την οικογένειά του. Αμφότεροι φέρονται να δήλωσαν πως τους είχαν ενημερώσει ότι θα μετέφεραν οχτώ μετανάστες, αλλά τους πήγαν 49. Αποχώρησαν από τα παράλια της Τουρκίας στις 30 Μαΐου και εντοπίστηκαν στην Αλόννησο 1 Ιουνίου 2015.

Οι δύο Ουκρανοί ζήτησαν συγνώμη για την πράξη τους αλλά δεν συγκίνησαν το δικαστήριο, που τους επέβαλε την πρωτοφανή ποινή, από την οποία πάντως θα εκτίσουν τα 25 χρόνια, που είναι και το ανώτερο όριο. Με το πέρας της δίκης άσκησαν έφεση και επέστρεψαν στον Κορυδαλλό, όπου κρατούνταν από πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι οι διακινητές είχαν γίνει αντιληπτοί από αλιέα γύρω στις 8 το απόγευμα, ενώ αποβίβαζαν στη νήσο Γιούρα με φουσκωτό σκάφος τους 49 μετανάστες.

Οι λιμενικοί τους συνέλαβαν με το Λιμενικό Σκάφος Σκοπέλου στη νήσο Σκάντζουρα, ενώ κατάσχεσαν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν και το οποίο ήταν μήκους δώδεκα μέτρων.

Οι διακινητές είχαν οδηγηθεί στην Εισαγγελία Βόλου και μετά την άσκηση δίωξης για διακίνηση μεταναστών και την παραπομπή τους στο Ανακριτή κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Η σύλληψή τους αποτελεί μεγάλη επιτυχία για το Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου, καθώς στις περισσότερες υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μεταναστών οι διακινητές καταφέρνουν και διαφεύγουν της σύλληψης λόγω του προχωρημένου της ώρας αλλά και της μεγάλης κίνησης σκαφών στις Σποράδες τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου